Президентът на БФ Волейбол Любо Ганев присъства на финала на Европейското първенство. Там Италия срази Словения, а и двата тима победиха нашите национали в предварителната група. България отпадна на осминафинал от Германия. Ганев говори пред официалния сайт на родната федерация по волейбол и коментира представянето на нашите при мъжете и жените.

- Италия е новият европейски шампион. Заслужено ли "скуадра адзура" спечели Евро 2021?
- Напълно! През целия шампионат италианците показаха много стабилна игра. За мен беше изненадващо, че толкова подмладен отбор има такъв синхрон. Резервите влизаха страхотно от пейката, допринесоха за титлата. Така беше особено на финала. И няма как да не призная, че Италия е най-заслуженият шампион.

- На финала италианците победиха Словения. Като си спомняте двата мача в групата срещу тези съперници, толкова ли много изоставаме?
- Изоставахме най-вече във взаимодействието между състезателите. При съперниците ни нещата се получават твърде лесно. Организират контраатаки, борят се за всяка топка. Ако не им се получи от първия път, не губят вяра, а продължават. Това е голямата разлика с нашия отбор - желанието да представляваш родината. Всеки при тях чака своето време са покаже на какво е способен.

- С кои хора се видяхте на финала? Има ли новина за българския волейбол?
- Най-дълго бях с Лоренцо Бернарди. В ложата седнаха и останалите президенти на федерации, членовете на борда на CEV. Много говорихме за Италия. В страната имаше много критики, защото шестима от олимпиадата в Токио ги нямаше, но въпреки това "скуадрата" беше най-добрият отбор. Хубавата новина за България е, че ще участваме на световното първенство за мъже догодина в Русия. Още на 30 септември е жребият ни в Москва. При жените сме 15-и и това е добре. Голямото отстъпление е при мъжете. Там сме на 21-о място и не говори добре да имиджа на България. Трябва да си вземем поука - състезателите, щаба и ние като ръководство. Трябва да се върне пламъкът в очите на тези момчета. Били сме в първата четворка, но поне да сме пак в първата десетка.

- Мъжкият и женският национален отбор стигнаха на осминафиналите на европейските първенства. Яд ли ви е, че не успяхме повече?
- При мъжете загубихме от двата финалиста. Срещу Германия на осминафинала не играхме добре и всичко е приключило. Мислим за следващата година. Искам добро представяне в Лигата на нациите, където кандидатстваме да сме домакин на един от турнирите. Ще има и световно първенство, за което вече говорихме. След 10 дни ще знаем в каква група сме и започва подготовката. При жените поставих целите още след осминафинала с Швеция, когато заедно с Христо Стоичков успокоихме отбора. Трябва пак да спечелим Европейската златна лига, да спечелим Челъндж турнира и да влезем в Лигата на нациите. На световното първенство момичетата трябва да покажат това, за което загатнаха в Пловдив. В спорта трябва да имаш и късмет. Пример е мачът на мъжете между Словения и Полша, където той беше определено за словенците. На първо място трябва да променим отношението и работата на националите, когато защитават екипа на България.

- Юношите ни направиха така, че да забравим негативните емоции. Какво трябва да се направи, за да бъдем толкова силни и когато станат мъже?
- Отборът на Мартин Стоев направи страхотно първенство. Ще им пожелая най-вече да запазят пламъка в очите, когато играят за България. Да не развалят страхотния колектив, който сами създадоха. И когато пораснат още малко, подпишат договори с чужди отбори, да не забравят какво е било, когато са били заедно в националния отбор. Това е разковничето на проблема ни. Отивайки в чужбина, мнозина забравят и не се интересуват от националния отбор. Не е така при останалите. Въпреки че цяла година са в различни първенства, на първо място е тяхната родина.

- В четвъртък започна световното първенство за младежи, на което сме домакини. Какви цели сте поставили пред Найден Найденов и отбора?
- Максималната цел е да сме във финалната четворка. Така беше и при мъжете. Задължително трябва да се преборим и да играем във втората осмица, която ще се разиграва в Италия. У нас ще са мачовете за разпределение на местата между 9-о и 16-о място.

- Колко важно е за нас, че сме домакин на трети голям турнир през годината след финалите на Европейската златна лига и Европейското първенство за жени?
- Преди повече от година взехме това решение с колегите от Управителния съвет. Знаехме колко тежко ще е да организираме толкова турнири и че финансовите изисквания ще са тежки. Но бяхме сигурни, че ще се справим. Търсим още партньори с вицепрезидентите и хората от маркетинговия отдел. Държавата помага много и трябва да целунем ръка. Но е важно и сами да си помогне.

- Има ли шанс на мачовете да има публика предвид наложените мерки от здравното министерство?
- Надяваме се на 50 процента. Изискването ще е хората да бъдат ваксинирани, с отрицателен тест или доказано преболедували в последните шест месеца. Чакаме Здравното министерство да обяви. Феновете ще могат да гледат мачовете по B1B-Box и в официалния You Tube канал на FIVВ.