ИГРАЙТЕ БЛИЦ ГЕЙМ 4 - ТУК!

Националният селекционер Любослав Пенев даде пресконференция преди гостуването на Италия (6 септември) в Палермо. Нашите заминават в четвъртък рано сутринта за Ботуша.

Ето цялата пресконференция на Любослав Пенев:

-Господин Пенев, какво е състоянието на Николай Михайлов?
-Има някакви оплаквания в лявото коляно, но мисля, че няма да бъде проблем. Тренира на облекчен режим, засега нещата са под контрол.

-Успокоява ли ви, че в състава на Италия има доста отсъстващи?
-Нормално е да имат контузени футболисти. В никакъв случай не трябва да подценяваме новите, които ще дойдат. Италианският треньор има много по-голям избор от нас. Това не трябва да предразполага и да води до отпускане. Предстои ни много важен мач и трябва да подходим много сериозно. Италия продължава да бъде фаворит, така че трябва да се отнесем изключително сериозно към мача, който ни предстои.

-В какво състояние са футболистите и доволен ли сте от това, което видяхте от тези, които играят в България?
-Отборът тренира добре, футболистите са в много добро състояние. Някои не играят, други играят повече. Аз им обясних още на първата среща, че трябва да се абстрахираме и да бъдат абсолютно спокойни. И досега е било така, има момчета, които не играят в клубните отбори и са давали максимума от възможностите си в националния отбор. Резултатът е налице, втори сме, шансовете се запазват. Ключов мач за нас, може би и за първото място. Не подценявам Италия, но знам с какво разполагам, знам и те с какво разполагат.

-Станислав Манолев не е играл много отдавна, каква е формата му?
-Вие знаете, че без да играе за клубния си отбор направи силни мачове за националния. Когато ги повикам, съм доста внимателен и наблюдавам как се справят по време на тренировките. В момента няма състав, единадесет, които са готови за започване, но това ще стане след утрешната тренировка. Не се опитваме, налагаме си да предоставя на момчетата много информация и се опитваме да тренираме максимален брой тренировки. В никакъв случай без да ги претоварваме психически и физически.

-С оглед на контузията на Николай Михайлов?
-(прекъсва въпроса) Той е малък проблем, нека не провокираме кой ще играе и кой не. Знам накъде отива въпросът. Има време. За един професионален спортист един ден е много време за възстановяване. Така че нека не определяме сега състава. Да сме живи и здрави, аз съм доволен, момчетата са добре. Готвим се за път, искаме да продължим тази добра линия, която беше до момента. Гоним плейоф, няма от какво да ни е страх. Трябва да излезем първо в първия мач, след това във втория, с високо самочувствие, което има покритие и резултати. Така че момчетата трябва да бъдат абсолютно спокойни. Но в никакъв случай малко концентрирани. Това винаги им го казвам. Ако нашият отбор е максимално концентриран и играе на сто процента на своите възможности и изпълнява максимално добре тактическите указания, сме изключително силен отбор. Но ако слезем малко под това ниво, ние сме един обикновен отбор. Ние сме един от фаворитите за плейоф в нашата група.

-Медиите наричат тези мачове решителни?
-Няма нерешителен мач. Всеки прави сметки. Може би така математически от четири мача, ако спечелим три, отиваме на плейоф. Но всичко започва от двубоя в Палермо. Да не мислим за мачовете в Малта, Армения или за този с Чехия. Нека първо си свършим работата с Италия, втора стъпка с Малта, после с Армения и накрая с Чехия. Но като цяло, пак казвам, ако спечелим три от четири мача, мисля, че си гарантираме плейоф. Това минава през сериозна игра и сериозно отношение към това, което ни очаква. И футболистите знаят и са запознати, че това никак няма да е лесно. Чакат ни четири изключително трудни мача, три като гости и един като домакин.

-Как променихте мисленето на тези футболисти? Сега говорят, че отиват да победят Италия, преди не беше така.
-Това е хубаво, защото те осъзнават труда, който сме положили след близо две години. Изключително много труд, който положиха футболистите и треньорите. Мястото, на което се намираме, не е случайно. Винаги съм казвал, че от самото начало момчетата са били отзивчиви и съпричастни. Радвам се, че мислят по този начин, имат позитивно мислене. Така трябва да се отнасяме, позитивни, оптимисти, но и преминаване през реалността.

-Има ли нужда отбора от чисто психологическа работа?
-Аз ги мотивирам непрекъснато. Знаете, че в националния отбор треньорите сме ограничени откъм време за работа. Има фиксирани дати за лагери и мачове. Няма тренировка, практическо занимание или теория, на което да не мотивирам футболистите. Това се забелязва и те самите го усещат. Треньорският щаб прави всичко възможно футболистите да бъдат спокойни. В моя отбор няма футболист, който да излезе на терена, и да има въпрос без отговор в главата. Той излиза и знае във всяка една ситуация какво трябва да направи.

-До този момент бяхте меко казано критичен към съдиите...
(меко казано, смее се) По-скоро реалист.

-Очаквате ли тези ваши думи да имат някакъв отзвук?
-Не знам, може би някой да ги е чул. Някой представител на УЕФА или ФИФА или на всички комисии. Наистина виждах пристрастия в отсъжданията. Това не ме удовлетворява, защото на вятъра отива целият труд, който полагаме. Ако заслужаваме да загубим и сме играли слабо, ще кажа, да, играхме слабо. Както например в Македония. Да, не играхме на ниво, логично загубихме. Но и затова са приятелските мачове. Надявам се съдиите, които ще бъдат там, не искам по никакъв случай да им влияя, искам да се свири безпристрастно и реално. Това, което се случва, да се свири. Не ме устройва да ме компенсират. Правилното е да се свири това, което се случва на терена. Попречиха да спечелим някои точки, но, о`кей, има го в миналото. Това, което искам от футболистите, е да изпълняват всички тактически задачи. Нека другите да си гледат интересите. Искам това, което тренираме, да го приложим в официалния мач. И ако другият отбор ни надиграе, да, честитим му и това е. Играем ли на максимума на възможностите си, сме много-много силен отбор и може да изненадаме всеки отбор, както от Европа, така и от други части на света.

-(в този момент се намесва възрастен господин с думите: „Многоуважаеми господин Пенев, искам да ви пожелая реализация на мечтите. Гостуванията са важни и предполагат глуха защита или игра на контраатаки. Не искам да разкривате тактиката си, но как ще играем? Имал сте голям късмет като футболист и треньор...)
-Ще започна отзад напред, що се отнася до късмета. Когато не играеш добре и не спазваш всички тези задачи, дадени от треньора, късметът няма как да дойде. А и да дойде, няма как да те покрие. Уча моите момчета да изпълняват задачите, тогава късметът може и да дойде и да ти помогне. Не поставям късмета пред това, да играем добре. Да сме максимално концентрирани. Какво да ви разкрия, дали ще е глуха или не защитата. Ние се готвим да се защитаваме и да нападаме. Логично е Италия да притежава повече топката, ние да се защитаваме. Но няма да забравим, че съществува една противникова врата, в която трябва да вкараме топката.