ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Легендарният сръбски треньор Люпко Петрович напусна за пореден път българския футбол, след като предни беше заменен от Добри Митов начело на втородивизионния Литекс. 76-годишният специалист се завръща в Руанда, където направи фурор преди години. Носителят на КЕШ за 1991 г. с Цървена звезда е фигура, която буди възхищение навсякъде по света. Петрович, който през годините беше начело Левски, ЦСКА и Литекс, даде интервю пред "Мач Телеграф", за да каже много истини за родния футбол.

- Г-н Петрович, разбрахме, че отивате отново в Руанда. Разкажете малко повече подробности?
- Така е. Получих нова покана от ръководството на бившия ми клуб в Руанда - АПР, с който станах шампион на страната. Още ми се работи, още искам да упражнявам треньорската професия. Това ме накара да приема и това предизвикателство.

- За колко време е договорът и кога заминавате?
- Още не съм подписал договор. Той е формалност, като всички детайли ще ги уточняваме с ръководството на клуба на място, когато пристигна. Още не знам кога заминавам - дали в края на тази седмица, или следващата седмица. Имам да си оправям документите преди пътуването и не знам кога ще е готово всичко. Все пак това е Африка.

- Доволен ли сте свършеното в Литекс?
- Да. Откакто аз отидох в клуба, записахме 5 победи, 5 равенства и 2 загуби. Останахме във Втора лига, което беше и нашата цел. Изпълних успешно задачата си в Литекс.

- Новият треньор на Литекс е Добри Митов. Какво мислите за него?
- Работил съм заедно с него в ЦСКА и мисля, че той е много добър треньор и Литекс остава в добри ръце.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

- Да поговорим и за бившите ви клубове. Как оценявате представянето на ЦСКА и на треньора Саша Илич през изминалия сезон?
- Саша Илич е най-успешният треньор на ЦСКА! Говорим за последните 12 години. От много отдавна ЦСКА не е бил толкова близо до титлата, колкото беше през този сезон. Всичко опря до една дузпа, която Иван Турицов не успя да вкара. Голям малшанс за "червените". Лудогорец също не игра толкова добре, колкото предишните години. Това също допринесе да има интрига до последно.

- Казахте добри думи за Саша Илич, но мислите ли, че той ще получи шанс да работи още една година или повече в ЦСКА?
- След всичко, което направи дотук за ЦСКА, Илич заслужи да получи поне още един солиден шанс.

- Нужно ли е сериозно подсилване на ЦСКА за следващия сезон?
- Не. Не смятам, че трябва да се прави голяма селекция. Двама-трима добри играчи максимум ще бъдат напълно достатъчни, за да може ЦСКА и през следващия сезон да е конкурент на Лудогорец и да се бори за титлата.

- Какво ще кажете за жребия на ЦСКА в евротурнирите срещу, румънския Сепси? И как виждате шансовете на другите наши отбори в Европа?
- Очаквам ЦСКА да продължи. Левски трябва да продължи - жребият го задължава, с който и от двата отбора да играе между Хегелман и Шкупи. В двойката между ЦСКА 1948 и ФКСБ мисля, че шансовете са 50 на 50. На Лудогорец няма да му е трудно и ще продължи в следващия кръг.

- Как ще коментирате представянето на Левски през миналия сезон и случилото се със Станимир Стоилов?
- Аз мисля, че Левски имаше най-силния отбор през миналия сезон. Показа го и в Европа, където отстрани силен тим като ПАОК. "Сините" разполагаха и с най-добрия треньор - Станимир Стоилов. Големите конфликти, които имаше в клуба, повлияха затова Левски да не атакува титлата. Мъри е много добър треньор, но няма как един треньор да е президент и да решава всичко в един клуб. А Мъри искаше да решава всички въпроси в Левски. При това положение трудно се получават нещата и "сините" се провалиха.

- Какво е мнението ви за мача между България и Сърбия?
- И двата отбора не играха добре в този двубой. България изпусна победата в края и може повече да съжалява, но като игра мисля, че равенството беше реален резултат. Но наистина за мен и двата отбора не играха добре.

- А защо не играха добре? За Сърбия беше по-изненадващо, защото беше считан за големия фаворит преди този мач?
- Не мога да кажа. Трябва да питате хората от щаба на Сърбия. Но е факт, че и в този мач, и на световното първенство не играха никак добре. При вас българите от много години нещата не вървят и нямате силен отбор. Със сигурност ръководителите на футбола в България носят отговорността за това. Но и треньорите имат вина. Явно всички, включително и Младен Кръстаич, не могат да изстискат максимума от тези футболисти, с които разполагат. Не знам колко още ще остане, но преднолагам, че няма да е много дълго. Явно не успяха да се получат нещата между него и отбора. Може би не си паснаха.

- Възможно ли е Сърбия да не се класира за европейското първенство?
- Не. Твърдо на първите две места ще бъдат Сърбия и Унгария.

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!