Селекционерът на младежкия ни национален отбор Михаил Мадански даде интервю за агенция БЛИЦ. Специалистът коментира представянето на младите “лъвчета” в първите две европейски квалификации, както и състоянието в мъжкия отбор.

-Г-н Мадански, доволен ли сте от мачовете с Холандия и Шотландия?
-Да, но можеше да постигнем и много по-добри резултати. Имахме реален шанс от двата двубоя да спечелим шест точки, а не само една. В първата среща с Холандия пропуснахме много положения. Дори след гола на гостите можехме да изравним, но паднахме с 0:1. Срещу Шотландия играхме още по-добре. Направи ми впечатление обаче, че домакините явно ни бяха разучили много добре. Треньорът на шотландците се е свързал с колегата си от Холандия и надълго са обсъждали нашата игра. Шотландия излезе затворено срещу нас, а не както играеше в последните си мачове. Доволен съм, че моите момчета вече не се страхуват да излязат срещу по-класен съперник. Няма толкова голяма разлика между нашия отбор и останалите грандове в Европа.

-В Холандия всички национали играят в клубните си отбори, защитават цветовете на Аякс, Твенте, ПСВ Айндховен и Фейенорд.
-Това ви казвам. Холандците отдавна залагат на произвеждането на млади таланти. В моя състав Пламен Димов и Атанас Дреновички бяха титуляри срещу “лалетата”, но дори не играят в клубните си отбори. Все пак се представиха на ниво, доволен съм от тях.

-Имате ли поставени цели от ръководството на БФС за настоящите квалификации?
-Никой не ми е поставял задача, аз самият и момчетата сме начертали план, по който да вървим. Ако се класираме на бараж, ще бъде истинско геройство. С тези момчета работя вече 2-3 години, не ме изненада доброто им представяне срещу Холандия. Преди началото на квалификациите изиграхме две много силни контроли – победихме Гана с 2:1 и Камерун с 3:1.

-Имахте и доста проблеми около състава.
-За мача с Холандия в Ловеч нямах на разположение нито един централен нападател. Ради Василев е с контузия, Ивелин Василев от Осасуна не е напълно готов в този момент, Мартин Тошев е след операция. Смених схемата, за да я нагодя към играта на холандците. Наситих халфовата линия и преместих Момчил Цветанов в по-предни позиции. Мисля, че се получи, но пропуснахме много положения.

-Имат ли бъдеще момчетата от младежкия отбор, виждате какво става с мъжете?
-Смятам, че трябва да се залага повече на тези момчета, които са при младежите. Не че аз съм им треньор, няма значение кой е начело на тима. Всеки по-добър играч трябва да бъде приобщаван към мъжкия състав. Аз съм говорил много пъти с Матеус. Той беше и на мача в Ловеч с Холандия, поздрави ни, каза, че страшно впечатлен от представянето ни.

-Тогава защо не ги взима футболистите от младежкия състав?
-Това е въпрос на дискусия между мен и него. Знаете, че той включи няколко играчи за мачовете с Англия и Швейцария, но те играха за младежите, нямаше как да се преборят за титулярно място при мъжете. Не искам да назовавам имената на тези, които заслужават вече да са в първия отбор, защото ще си вирнат носовете и ще се възгордеят. Има 4-5 човека, които им е време да са при мъжете. Защото преди години говорехме за заместници на Стилиян Петров и Мартин Петров. Говорихме и нищо не направихме. И сега като се обърнем няма кой да ги замести.

-Много скандали в националния отбор в последните дни. Трябва ли да остане Лотар Матеус начело на тима?
-Само германецът ще реши дали да продължи да работи в България. Не мога да му давам оценки за работата, с него работим много добре. Ръководството на БФС трябва да реши какво ще стане с Лотар Матеус.

-Има ли дисциплина в тима, пиянски скандали и каси с бира са основната тема?
-Знаете, че Матеус държи изключително много на реда и дисциплината. За случая в Беларус не оправдавам играчите. Лошото е не, че са изпили по една бира, а че са нарушили заповед на треньора. Той е човекът, който казва какво да се прави в отбора. В Правец преди няколко дни не ми се вярва чак такива случки да са ставали. Пише се за поръчани каси с бира, скандали между Манолев и Матеус.

-(прекъсвам го). Самият Манолев си тръгна от лагера на националите. Няма ли скандал между двамата?
-Аз говорих със Станислав. Той ми каза, че в една от тренировките наистина не се старал, Матеус му е направил забележка. Никакви скандали обаче не е имало. Самият той не е заявявал, че се отказва от националния отбор, тези думи някой други ги пусна в медийното пространство.

-Вие бихте ли се отказали от Манолев и Спас Делев?
-Не мога да говоря за работата на Матеус. Който и треньор да питате, няма да критикува свой колега. Двамата не играха с Англия и Швейцария, но съм сигурен, че още в следващия мач ще бъдат в националния отбор. Аз не бих ги отстранил, защото България не разполага с кой знае какво количество класни играчи. И двамата заслужават да са в тима, но трябва да се раздават и да спазват реда.

-Много треньори критикуват Матеус за работата му в националния отбор и липса на резултати.
-Той не може да е основен виновник за състоянието на футбола ни. Нужна е кардинална промяна. Трябва веднъж завинаги да бъде решено накъде ще поеме националния ни тим. Ако ще правим подмладяване, да го започваме и да разчитаме на момчетата от младежкия отбор.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ