Новото попълнение на белгийския Льовен Кристиян Малинов даде интервю пред БЛИЦ след осъществения трансфер снощи. Доскорошният халф на ЦСКА постъпи мъжки. Спази уговорката ни и в точно определения час се чуваме, за да проведем разговора.

-Криси, честит трансфер!
-Благодаря.

-Откога датира интересът на белгийците към теб?
-Отпреди две-три седмици. Впоследствие клубът изпрати конкретна оферта до ЦСКА. След като двете страни постигнаха съгласие, се качих на самолета и пристигнах в Белгия. Преминах медицинските прегледи и подписах своя договор, който е за три години. Днес сутринта беше първата ми тренировка.

-С кой номер ще играеш?
-С №29. Помолих хората от Льовен сами да ми изберат номер, защото тези, които аз исках, вече бяха заети. Но това няма никакво значение за мен.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

-Имаше ли оферти за теб и от други отбори?
-Имаше и интерес, и оферти. Но след като разбрах за Льовен, въобще не се замислих. Избрах Льовен, защото проектът е много добър, отборът е вече част от елита на белгийския футбол. Базата е прекрасна. Всичко е на високо ниво. Даже бих казал – на много високо. Това ме привлече.

-Е, разбира се, и личните условия предполагам…
-Не съм уговарял личните условия.

-Ти ме изненадваш. Как не си ги уговарял? Всеки футболист държи първо на тях…
-Говоря истината. Напълно съм откровен. Директно казах, че искам в Белгия и в Льовен. За пари има време. Моето желание е да играя футбол в добро първенство, а белгийското се котира добре в Европа. Вижте сам какъв национален отбор имат.

-Кога е първият ви мач?
-След два дни играем с Шарлероа.

-Там, където отскоро е Иван Горанов. Ти чу ли се с него?
-Да, чух се вчера. С Иван сме приятели, макар че доскоро да бяхме аз в ЦСКА, а той – в Левски. Това за мен няма значение. Ние може да сме близки извън стадиона, но на терена приятелството остава настрани. Горанов ми даде някои насоки и съвети, за да се адаптирам по-бързо. Сега се надявам да бъда поне в групата за първия мач на Льовен след моя трансфер.

-Знаеш ли, че Иван Бандаловски е играл в Льовен?
-Знам, знам. Чух се и с него.

-А знаеш ли, че Льовен е сателит на Лестър?
-И това го знам…

-Ако се докажеш, един ден може да се озовеш на Острова…
-Аз съм стъпил здраво на земята и не гледам толкова напред в бъдещето. Не бива, защото може да се спъна. Важното е човек да прави крачка по крачка, вървейки напред.

-Безспорно си футболист с големи качества, развиваш се отлично през годините. Но ще се опиташ ли да изчистиш един малък недостатък от играта си – получаването на жълти картони?
- Пак ще бъда откровен. Вижте, това е част от играта. Да, надявам се да не получавам често картони, но постът, на който играя, крие потенциална опасност от официални предупреждения. Моята основна работа е да руша атаките на съперника по един или друг начин…

-Успя ли да разгледаш града?
-Още не целия, но центъра го видях, защото съм настанен в хотел, който е в централната част на Льовен. Много хубав град, с красиви сгради и с най-стария университет в Белгия.

-Как ще комуникираш с треньори и съотборниците ти?
-Знам английски, така че – на английски. Още от днес започнах да уча и френски, макар че тук повечето хора говорят фламандски. Но ми направи впечатление, че почти всички говорят и английски. Доста полиглоти има в Льовен, а вероятно и в Белгия като цяло.

-На кого искаш да благодариш за трансфера и изобщо за твоето развитие като футболист?
-Не обичам да говоря публично. На когото е трябвало, съм се обадил и съм му благодарил. Или ако не съм успял да се обадя, съм писал. Това са хора, които много ценя. Хора, които са били до мен в трудни момент и са ми помагали.

-Нещо за ЦСКА?
-Оставам фен на отбора, оставям много приятели на „Армията“. Желая им титлата през новия сезон.
Румен ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ