Новото попълнение на Хановер Маме Бирам Диуф, привлечен през зимната пауза от Манчестър Юнайтед, се включи много добре в редиците на „червените” и вече има един гол и 2 асистенции в Бундеслигата. Освен това 24-годишният сенегалски нападател, който игра през миналите 2 сезона в норвежкия Мьолде и Блекбърн, вкара и победния гол за Хановер за успеха с 1:0 при гостуването на белгийския Брюж и по този начин класира тима си за 1/8-финалите на Лига Европа.

В интервю за sport1.de сенегалецът говори за стадионите в Германия, отношението му към съдиите, предишния мач на Хановер при гостуването на Дортмунд (1:3) и следващите мачове на „червените”.

- Г-н Диуф, сравнима ли е атмосферата на „Сигнал Идуна Парк” в Дортмунд пред 80 000 зрители с тази в Англия?
- Да, може малко да се сравни с тази на „Олд Трафорд”. Това е великолепна атмосфера, наслаждавам й се и играя с голямо удоволствие тук. В мач като този с Дортмунд това мотивира допълнително един играч.

- Контузихте Свен Бендер в носа още в началото на мача. Как се случи?
- Опитах се да достигна до топката и не го видях да идва. Съжалявам много, но такива неща се случват във футбола.

- Феновете на Дортмунд след това започнаха да Ви освиркват при всяко докосване на топката. Пречи ли Ви това?
- Не, това не ми пречи. Винаги е така, когато контузиш някого. Свикнал съм с всичко това. Не чувам въобще освиркванията.

- Работите много на терена, а с Вашата динамика сте много борбен играч. Как реагират съдиите в Бундеслигата на това?

- Понякога съдията е на твоя страна, а понякога не. Когато получиш жълт картон, естествено трябва да започне да внимаваш, защото не искаш да напуснеш терена предварително. Въпреки това аз продължавам да търся предизвикателството и влизам смело в единоборствата.

- Вашият колега Дидие Я Конан вкара отново в Бундеслигата след повече от 5 месеца пауза….
- Той използва шанса си, след като влезе като смяна. Това е важно за него, защото той работи много усилено. Много се радвам за него.

- Въпреки това накрая загубихте с 1:3 в Дортмунд.
- Беше дълга седмица за нас, да играем мач през 3 дни. Мисля, че накрая всички бяхме малко уморени. Видя се, защо те са лидери. Дортмунд спечели заслужено в миналия кръг.

- Тази първа загуба на Хановер за тази година тежък удар ли е?
- Винаги е лошо да губиш. Трябва всички заедно да се съвземем. Следващият ни мач отново е у дома. Ако спечелим мача си срещу Аугсбург, ще забравим много бързо загубата от Дортмунд.

- Отпразнувахте първия си гол в Бундеслигата със салто. Това някаква особена форма на ликуване ли е за Вас?
- Това идва от само себе си в зависимост от това, как се чувстваш. Ако ми е до това, го правя.

- Колко гола ще вкарате през пролетния полусезон?

- Все ми е тая. Когато съм на терена, винаги искам да вкарвам.

- Много бързо се приспособихте към играта на Хановер. Как е да играеш заедно с Мохамед Абделауе, който с 11 гола до момента е голмайстор на отбора?

- Невероятно е да играеш с Мохамед или Дидие. Но не става въпрос само за тези двама играчи. Все пак ние сме един отбор. На терена всички 11 трябва да работим заедно, за да донасяме победи.

- В Лига Европа играете на 1/8-финал срещу Стандард Лиеж, като реваншът е в Хановер. Предимство ли е това?

- Да, това е едно голямо предимство. Когато направиш в първия мач равенство или вкараш гол, това е страхотна изходна позиция преди реванша. С удоволствие ще им припиша ролята на фаворити. За нас е по-добре, да излезем терена като аутсайдери. Но дали си фаворит или не, това не играе никаква роля.

- Има само 3 кръга до финала. Какво е възможно още за Хановер в Лига Европа?
- Във футбола всичко може да се случи. Защо да не успеем да го направим? Можем да спечелим Лига Европа. Вярваме си и работим много, за да го постигнем.