Найден Найденов и Любо Герасимов не очакват изненади от съперника в битката за титлата. Само след ден започва най-голямата волейболна битка в България – тази за шампионската титла. „Арена Самоков“ ще приеме за два или три мача първенците от редовния сезон Марек и КВК Габрово, като втори пореден сезон софийските клубове останаха извън битката за златните медали. За Марек това ще бъде исторически сблъсък, след като за първи път в историята си ще защитават титла. Габрово пък дори за първи път ще спорят за първото място в шампионата. "Тема спорт" разговаря с треньорите на финалистите - Найден Найденов на Марек и Любо Герасимов на Габрово, за това какви са очакванията за мачовете и какво е бъдещето пред клуба, след като от Европейската конфедерация промениха правилата за Шампионската лига и на практика и двата клуба си осигуриха място в най-силния турнир на Стария континент.

- Очакван финал ли е Марек – КВК Габрово?
Любо Герасимов: Логичен финал. И ние, и Марек бяхме най-стабилните отбори през сезона и това беше логичният изход в плейофите.
Найден Найденов: Нормално е, когато през целия редовен сезон отборите, които се стремят да заемат първо или второ място, да играят финал. Естествено беше трудно достигането ни до тази фаза, защото отборите с по-ниско класиране играха освободено, без напрежение дали ще спечелят, или загубят. Докато при нас имаше притеснение дали ще успеем да „осребрим“ това, за което сме се борили през всички тези мачове. Но финалът е очакван според мен и отговаря на показаното през сезона.

- Кой е фаворит за титлата?
Л. Г.: Двата отбора сме равностойни и не мога да дам предимство на нито един от тях. Играем добре, постоянно и много голямо значение за крайния изход ще има как ще тръгне мачът. Очаквам голяма битка на терена и може би три мача, които да решат титлата.
Н.Н.: Аз не мога да гледам безпристрастно и поставям моя обор като фаворит. Давам леко предимство на нас и с оглед на мачовете, които изиграхме в Шампионската лига и в България.

- Готвите ли изненади за финала и очаквате ли такива от съперника?
Л.Г.: Едва ли с нещо може да се изненадаме с Найден Найденов. Марек се представят стабилно, също както и ние. И двата отбора играем с един и същи състав, така че от тази гледна точка не очаквам изненади. Не мисля, че може да се изненадаме и с тактически подходи към тези двубои.
Н.Н.: Може и да има малки изненади, но всички отбори се познаваме много добре – като треньори, състезатели… Много важно е кой отбор ще излезе на игрището по-подготвен и по-мотивиран да стигне до победата.

- В Габрово има повече опитни волейболисти, но пък Марек се състезават с един и същи отбор през последните години. Може ли да се каже, че това ще бъде битка на опитните срещу обиграните?
Л.Г.: Да, така е наистина. Марек са с един и същи състав от три-четири години, в които запазиха ядрото на отбора. Млади момчета са, но постоянно играят заедно и се познават. При нас пък имаше проблеми и се наложиха промени на отделни постове – знаете, започнахме сезона с един диагонал, сега сме с друг. Но пък имаме доста опитни играчи в състава и се надявам и те да внесат нужното спокойствие в отбора.
Н.Н.: Габрово разполагат с двама-трима много опитни волейболисти. Отборът им ще е и по-освободен, тъй като вече изпълниха задачата си за сезона и всичко оттук нататък е надграждане над поставените цели. Ние от две години запазваме ядрото на отбора и макар и да сме с млад състав, мисля, че ако покажем на 80% от възможностите си, ще се поздравим с успеха. Но ако не сме максимално концентрирани, ще ни бъде много трудно срещу Габрово.

- Как ще коментирате избора на „Арена Самоков“ за домакин на финалния плейоф?
Л.Г.: Този въпрос се коментираше още миналата година. От федерацията сега не са се допитвали до нас дали имаме друг вариант, но ние така или иначе нямаме. Видяхте, че полуфиналите все пак се играха в Дупница и, доколкото знам, от другия отбор имат претенции. Първоначалното решение беше и полуфиналите, и финалът да се играят на турнирен принцип, но това не се случи. При тази ситуация може би все пак беше редно тези отбори, които разполагат с големи зали, удобни за волейбол, да приемат домакинските си мачове, а останалите да предложат зала, която да отговаря на необходимите условия. София също така беше добър вариант, защото там има много волейболни фенове, а всеки един път е свързан с разходи, които не всеки е готов да поеме.
Н.Н.: За мен това е правилното решение, след като няма как мачовете да се играят в София. Възможностите, между които трябваше да се избира, не бяха много и „Арена Самоков“ е добър избор. Дава ни и може би малко предимство с оглед на мястото, което пък също е заслужено заради първото ни място през редовния сезон. Залата в Самоков е хубава и предлага отлични условия за волейбол. Трудно може да се напълни, тъй като е голяма, но вярвам, че ще дойдат много от нашите фенове да ни подкрепят и там.

- Ще има ли премии при спечелване на титлата?
Л.Г.: Да, ще има премии. Коментирали сме въпроса с ръководството и още днес или утре ще обявим точната сума и на волейболистите.
Н.Н.: Естествено, че ще има премии. При нас винаги е било така. Играчите също знаят, че когато си свършат работата и се представят добре, ще получат и съответното възнаграждение. Но те са млади състезатели и стимулът за тях е много по-голям с оглед на това, че само с добри мачове могат да бъдат забелязани и от треньори, и от мениджъри. Само това би им дало шанс за развитие и навън.

- По предварителни информации вече си осигурихте място и в Шампионската лига, след като България най-вероятно ще има два отбора в турнира. Ще участвате ли?
Л.Г.: При всички случаи имаме желанието и амбициите. Имаме и условията това да се случи. И този въпрос вече е разискван с ръководството, като засега отговорът е положителен. Залата в Габрово отговаря на изискванията на Европейската конфедерация и ще домакинстваме в нея. Единствено терафлексът трябва да се сменя, тъй като настоящата настилка отговаря повече за хандбал. Що се отнася до състава - ще подсилим отделни постове, но желанието ни е да задържим ядрото на отбора и повечето от състезателите ни. Амбициите ни са и новопривлечените играчи да са българи, но ако не успеем да договорим такива, ще търсим и чужденци.
Н.Н.: Ако получим тази възможност, ще участваме. Вече проведохме няколко разговора с ръководството, но всичко все още е в предварителна фаза. Дори и да получим това право от Европейската конфедерация обаче, няма да спираме състезателите си, ако получат добри оферти от чуждестранни клубове. Не сме спирали никого от развитие и сега няма да е по-различно. Имаме и две-три момчета от юношеската школа, които засега се развиват отлично, и ще можем да използваме и тях. През тези години се стараем да развиваме както мъжкия отбор, така и школата на клуба – да се завърти колелото, както се казва. Така че дори и да участваме и следващия сезон в Шампионската лига, няма да спираме състезатели. Съставът ще се определи през лятото, след като мине трансферният прозорец.