Световното първенство по ски алпийски дисциплини започва утре в Гармиш-Партенкирхен. Лидерката в класирането за Световната купа при жените Мария Рийш, която е родом от германския зимен център, даде интервю за в. “Билд ам Зонтаг”.
 
- На световното първенство ще карате и в петте дисциплини, колко медали можете да спечелите?
- Моята цел винаги е била златното отличие. В момента съм в супер форма. Сезонът ми се развива почти перфектно. Това световно първенство ме изпълва с амбиция. То ще се проведе не само в родината ми, но и в родния ми град. Със сигурност ми предстои много емоциален шампионат.
 
- Вероятно можете да спечелите титлата във всяка дисциплина, освен в гигантския слалом, където нямате нито една победа...
- Имам амбиции за медали в няколко дисциплини, но всичко ще стане ясно в самия ден на надпреварата. От опит знам, че на големите състезания обикновено фаворитите не печелят и често дори се провалят.
 
- Линдзи Вон е вашата най-голяма конкуренция, какво може да направи тя на световното първенство?
- В скоростните дисциплини тя ще бъде топфаворит. Ще опитам да я победя. Аз имам добро предчувствие за първенството. Имам голямо желание да спечеля!
 
- Приятелството ви с Линдзи Вон все още ли е толкова силно?
- В момента сме малко отдалечени. Говорим по-малко. Не сме се скарали. Просто, сега сме в състезателен цикъл и се опитваме да останем концентрирани върху представянето си през сезона.
 
- На 14 април ще се омъжите за Маркус Хьофъл. Кое е по-важното – любовта или златният медал?
- Нещата са несравними. Личното щастие е по-важно от всичко останало, дори от спортните успехи. Винаги съм считала, че не трябва личният ми живот да зависи от успехите ми на пистата.
 
- Носите ли годежния си пръстен под състезателните ръкавици?
- Да, на всяко състезание. Това е моят талисман за световното първенство.
 
- По време на стартовете от Световната купа сте в една стая с Маркус. Така ли ще бъде и на световното първенство?
- Със сигурност ще бъдем заедно през голяма част от времето. Той успява да ме откъсне от света на ските. Времето прекарано с него ме освобождава от напрежението. Все още не е ясно дали ще спя в хотела при останалата част от отбора или ще си бъда у дома. Вкъщи се чувствам най-добре.
 
- Преди олимпийските игри Линдзи Вон пусна секси фотосесия, същото прави и преди началото на ски сезоните. Вие бихте ли сторили нещо подобно?
- В никакъв случай. Това си е лично решение. Всеки има правото да се представя на света по начин, който счита за правилен. Веднъж правих подобни снимки по халат за фирмата, която произвежда моите ски обувки и апарати. Тогава не се чувствах на мястото си. Мисля, че повече няма да участвам в подобни фотосесии.
 
- Защо?
- Обществото е прекалено сексуализирано. Напълно споделям каузата на инициативата „Невинноста е в опасност”. Ценностите, с които възпитават в момента децата и младото поколение, са напълно объркани. Личности като Лейди Гага и Риана, които пеят и танцуват по бельо по телевизията, са се превърнали в идеал за красота. За мен това е недопустимо.
 
- След края на кариерата си, бихте ли участвала в някакъв телевизионен формат?
- За нищо на света. Вече съм получавала покани за различни риалити програми. Не бих участвала в нищо подобно, гади ми се от тези формати.
 
- Започнахте да навлизате в света на модата...
- Да, модата ми харесва. Имах фотосесии с различни колекции. Това е нещо ново за мен, представя ме по различен начин. Хората познават скиорите само с шапки или каски на главите. Както и със зачервените от студа носове в изказванията пред камерите след състезание./БЛИЦ