ПОТОПЕТЕ СЕ В СВЕТА НА СТАТИСТИКАТА!

Бившият полузащитник на ЦСКА Маркиньос даде интервю пред агенция БЛИЦ. Бразилецът игра вчера за България при загубата с 0:1 от Украйна. Халфът игра през последния сезон в китайския Чангчун Ятай. Ето какво каза Маркиньос за живота в Китай, националния отбор на България, мечтите му и ЦСКА:

-Маркиньос, доволен ли си, че отново се върна в националния отбор на България?
-Да, много. Благодаря на Любо Пенев. Можеше да победим Украйна. Те имаха две положения, вкараха ни един гол. Ние също имахме възможности, но не успяхме. Мисля, че не играх лошо, но оценките трябва да дава треньорът.

-Лотар Матеус разчиташе на теб. След това Любослав Пенев те беше забравил.
-Да, малко ми беше кофти. Дойдоха мачовете при Любо Пенев и той не разчиташе на мен. Бях отчаян, тъй като си помислих, че съм приключил с България, а много ми се връщаше, отборът започва да играе все по-добре, харесва ми да играя за националния тим. Много се зарадвах, след като ми изпратиха повиквателна за мача с Украйна. Любо Пенев каза, че ми е гледал 5-6 мача през сезона, помощниците му също са ме наблюдавали, така че в треньорския щаб са наясно какво съм направил за Чангчун.

-Какво всъщност направи за китайския ти отбор, тук не се знае особено много как протича първенството?
-Отборът ни остана на шесто място в класирането. Аз пристигнах през лятото, след като Анортозис ме продаде. Веднага започнах да играя титуляр, но не така, както исках, а и както мога. Имах стара контузия още от Кипър, пречеше ми. Впоследствие започнах да се представям по-силно и без да се изтъквам, поведох отбора. В последните шест мача записахме четири победи, една от които като гост на Шанхай Шенхуа на Дрогба и Анелка. Вкарах им гол, бихме 3:1. Преди това, през юли, ги отстранихме и за Купата на Китай, пак отбелязах попадение.

-Какво е нивото на китайския шампионат?
-Доста силно. Признавам, не очаквах толкова сериозен футбол. Мислех си, че там отиват едни пенсионери, които прибират големи пари и не играят. Глупости, наливат се страшни пари, привличат се добри футболисти. Местните китайски играчи са страшно грамотни, разчитат на бързината си. Мога да изброявам цял ден известни имена, които играят в Китай. За Дрогба и Анелка се знае, в Китай са още Фреди Кануте, босненецът Златан Муслимович, Якубу Айегбени, има много бразилци, във всеки отбор поне по двама-трима.

-Парите ли бяха водещ фактор, за да напуснеш Кипър и да отидеш в далечен Китай?
-Няма какво да се лъжем – да, така беше. Много по-добри финансови условия за мен. Не съм на 20 години, все пак гледам да изкарам добри пари, за да осигуря семейството си.

-Като спомена семейството, как са съпругата и дъщеричката ти?
-Добре са, бяха с мен в Китай. Сега са си в Бразилия, а аз пътувам в петък. Прибирам се и искам да си почина, да се видя с приятели, роднини. Подготовката в Китай се подновява през януари, през март започва първенството. Естествено, първоначално жена ми и дъщеря ми изпитаха същия шок, както и аз, когато отидохме в Китай. Труден език, по-лоша храна, невъзможна комуникация. Трудно ни беше на всички, но после свикнахме. В отбора имаме преводач, който ни улесняваше. Съпругата и детето прекарват голяма част от времето си в МОЛ-овете. Не смея да я пусна на китайска детска градина. За какво й е да учи китайски език, как ще се справя с останалите деца. След Нова година ще се опитаме да намерим английска градина, на която да я запишем.

-Как ти се струва града, в който живеете?
-(смее се) Всичко е много голямо в Китай. Град Чангчун е с население 8 милиона жители, повече от България. И го имат за селце, малък град. Представете си. Нямам кола, не знам дали въобще мога да шофирам в техните условия. Тук шофьорите са от друга планета, не спазват много-много правила. Имаме шофьор от клуба, който ни вози, където пожелаем. А и в Китай издават шофьорски книжки, след като имаш пет години престой в страната.

-Следиш ли българското първенство. За годината, в която напусна “А” група се появи Лудогорец.
-Да, с всичко съм наясно. Гледам не само мачовете на ЦСКА, следя всички останали. Хубаво е, че се появи още един добър отбор в българското първенство. Така се повишава нивото.

-Така е, но в евротурнирите всички отбори отпаднаха рано-рано.
-Нали знаете, всеки се учи от грешките си. Преди години ЦСКА, Литекс и “Левски” влизаха заедно в групите на Лига Европа. Тогава националният коефициент беше висок, започвахме от по-късно в турнирите. Сега не е така, надявам се обаче нещата да се оправят.

-Ще се върнеш ли в ЦСКА?
-В България имам много приятели, в ЦСКА – също. По принцип не мисля какво ще стане след една или две години, мисля ден за ден. Сега имам договор за още една година в Китай. После кой знае, може да се върна в ЦСКА. Тук оставих много приятели, с президента отношенията ни също са прекрасни. Да не говоря за феновете, ЦСКА си е ЦСКА, такава публика няма никъде.

-Разбра ли, че Мишел Платини може също да заиграе в националния отбор на България? Може ли да помогне?
-Да, прочетох изказването на Любослав Пенев. Той влиза в плановете му. Всички в България знаят колко класен нападател и Платини, естествено, че може да помогне. Ще се радвам да играем заедно.

-Световното първенство през 2016 година е в Бразилия. Представяш ли си да играеш за друга страна в родината си?
-(прекъсва ме и се въодушевява). Човече, ще бъда най-щастливият на земята, ако играя на Световно първенство в родината ми. България ще има страхотна подкрепа, от моя град ще идват да подкрепят националния отбор. България ще се чувства като домакин.

-Трябва обаче първо да се класираме. Какви са шансовете на тима в групата?
-Сериозни. Гледах всички мачове, знам как се подготвя тимът. Ако победим Малта и Дания напролет, вратите са широко отворени. Видяхте, че няма изявени фаворити. Всеки може да сбърка някъде и в това е шансът на България.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ