ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Агенция БЛИЦ направи ексклузивно интервю с централния защитник Мартин Георгиев, който през новия сезон ще играе под наем от Барселона в Славия. 17-годишният бранител говори първо пред нашата камера по време на лагера на "белите" в Банско. 

- Срещаме се с Мартин Георгиев, един от най-големите таланти в българския футбол. Направи име в Славия, премина в Барселона, от няколко часа е в лагера на „белите“. Мартине, какво се случи с теб и как се завърна в Славия?
- Това са неща, за които трябва да питате ръководството. В момента моята работа е да играя футбол и да дам всичко от себе си за отбора, да печелим трофеи и мачове. Да играя колкото се може повече през сезона.

- Преди няколко часа говорихме с президента на Славия Венцеслав Стефанов, който пред нашата медия каза, че така е преценено с ръководството на Барселона и е по-добре да трупаш опит в мъжкия футбол. Ти чувстваш ли се вече готов? Кали ли се в Барселона, какво научи там?
- Щом това е било най-доброто решение за мен, напълно го подкрепям. От мен зависи да се раздавам, да дам всичко за отбора.

- Какви бяха твоите лични очаквания, можеше ли да продължиш в Барселона или имаше усещане, че ще се върнеш в Славия?
- Аз съм под наем. Нищо не се знае какво може да се случи след година. Аз съм длъжен да се обигравам. Защо да не се върна отново в Барселона.

- Какво научи в Барселона? Все пак една година игра там.
- Доста неща! Като започнем с език, друга култура, различен футбол. Трябваше да свърша доста работа, защото това е много голям клуб, в която работят много големи имена и професионалисти.

- Барселона е съвсем друго стъпало. Как се работи в такъв голям клуб?
- Всичко е изключително професионално. Работи се на най-високо ниво. Има видео разбори. Всички условия са перфектни. Нищо лошо не мога да кажа.

200 лв. Начален Бонус Спорт от efbet!

- Би ли разказал как минава един твой ден в Барселона?
- Става се рано. След това имам тренировка с отбора, това е най-важната част от деня. Следва почивка. Идва ред на учене, което е много важно – дали за училище, дали езикова подготовка. След това имам индивидуална тренировка, защото имам да подобрявам още много неща в моята игра. Вечерта е време за почивка, излизане с приятели, разговори и т.н.

- Бързо ли научи испанския? В българско училище ли учиш там?
- Уча само на базата на клуба. Аз съм на индивидуална форма на обучение от училището ми в София. Имам изпити. Испанския го уча на базата на Барселона с учител, който ми преподава.

- Покрой постоянните лагери, много тренировки и мачове, изоставаш ли с учението? Как са нещата?
- Не е лесно. Не съм на нивото, което имах при ежедневното посещение на училище и присъствието в часовете. Гледам по най-бързия начин да наваксвам, за да можа да си взема изпитите.

- Казваш, че излизаш с приятели в Барселона. Там има много българи, сигурно дружиш с някои от тях?
- Имам предвид приятели от отбора, с които сме се сприятелили и излизаме навън.

- Проведе няколко тренировки с първия отбор на Барселона, където има звезди за стотици милиони. Уплаши ли се? Какво усети, когато влезе в съблекалнята на Барселона?
- Уплашен – не. Има една частица напрежение и леко притеснение. Въпреки това излизаш да играеш футбол. Това са ти съотборниците за дадения момент. Трябва да даваш най-доброто от себе си и да се забавляваш. Най-важното е футболът да ти доставя удоволствие.

- Това са спомени, които ще помниш цял живот. Кой е първият футболист, който ти подаде ръка в Барселона?
- Нямам спомен кой е първият, който е дошъл до мен. Като цяло всички се държаха изключително професионално. Помагат, когато имаш нужда. Отношението е настина топ.

- Макар че си само на 17 години, вече имаш доста мачове за отбора до 23 години и до 21 години. Колко срещи изигра през тази една година?
- Не мога да кажа, не съм водил статистика. Други хора сигурно могат да кажат. В никакъв случай не бяха малко. Доста мачове натрупах. Мисля, че се представих доста добре и съм горд от себе си. Животът продължава. Сега съм отново в Славия отново трябва да се доказвам.

- Според теб лично това крачка назад в кариерата ти ли е или е крачка напред, тъй като влизаш в мъжкия футбол?
- За мен това не е крачка назад. Аз съм тук да се развивам. През целия си живот се учим. Това се отнася и за футбола. Уча се от всяка една тренировка, независимо в кой отбор съм. Образно казано, това е едно училище за мен.

- Сигурен съм, че си амбициран с екипа на Славия догодина отново да се завърнеш в Барселона.
- Разбира се, защо не. Това е един от най-големите клубове в света и за мен беше чест да бъда в него през тази една година. Надявам се в бъдеще да имам още мачове за клуба.

- Легендата Хосе Мари Бакеро, който стана треньор на Славия, какво ти каза? Какви са първите ти впечатления от работата с него?
- Това е много голяма фигура във футбола. Вече опитвам да го опозная като треньор. Това, което виждам, е много похвално. Организацията му на работа е на много професионално ниво – тренировките и целия процес на водене на отбора.

- Виждал ли си се с него в Барселона?
- Имахме няколко разговора. Трансферът ми стана с негово участие. Не е само негова заслугата. Има и други хора, които са се погрижили, но и той беше част от цялото нещо.

- Интересно е как едно младо момче от школата на Славия стигна до Барселона. Полетя ли в облаците тогава или продължаваш да си здраво стъпил на земята?
- Бих казал, че съм здраво стъпил на земята. С всеки един ден аз играя футбол, раздавам се и постоянно имам какво да науча. Дори да съм на 35-40 години, винаги ще има какво да науча не само във футбола, но и в живота като цяло.

- Сигурно е излишно да питам и любимия ти клуб е Барселона или пък симпатизираш на друг отбор?
- Двата ми любими клуба са Славия и Барселона. На Барса симпатизирах и като малък, а сега още повече.

- Сигурно Христо Стоичков ти е любимият футболист?
- Не бих казал, че ми е любимец, но със сигурност е допринесъл за историята на Барселона и българския футбол. Той е една голяма легенда. Не бих казал, че имам любим футболист. Гледам да се уча от всички.

- Предполагам, че си се срещал със Стоичков в Барселона?
- Не! С г-н Стоичков не съм се виждал.

- Ако сега имаш възможност и излезе пред теб, какво искаш да му кажеш?
- Със сигурност има какво да го попитам. Как той е видял нещата там, какво е било по негово време. Ако има някакви съвети, които да ми даде, ще бъда много щастлив.

- От кого търсиш съвети? Кои са хората, които най-много ти помагат?
- Най-вече това са моите родители, които винаги са до мен и ме подкрепят. Дават ми най-добрите съвети за живота. Във футбола Иван Иванов също ми е много близък от престоя ми в Славия. Има още хора и приятели, но това са най-важните хора за мен, освен цялата фамилия – баби, дядовци и т.н.

- Когато разбра, че има вариант да се върнеш в Славия, имаше ли момент, в който да се замислиш или имаше и други варианти?
- Въобще не съм се замислял. С усмивка на лице приех това предложение, защото под ръководството на един треньор като г-н Бакеро има много какво да науча. Усещам, че има още какво да дам Славия и продължавам да работя.

- Въпреки младостта ти, стигна и до младежкия национален отбор. Готов ли си да заиграеш и за мъжкия?
- Ако хората преценят, че има нужда от мен, винаги ще откликна. Смятам, че имам нужните качества, но всичко се трупа с опита. Трябва да играя мачове и да се подобрявам.

- Запозна ли се с другите защитници в Славия, с които ще се бориш за място?
- По-голямата част от отбора го познавам. Има някои хора, с които още не се познавам. Сега сме в процес на опознаване, но има време до началото на сезона.

- Каква поука си извличаш лично за теб от тази една година в Барселона?
- Има много неща, от които да се поуча. Мисля, че съм дал всичко от себе си в тази една година. Сега съм отново в Славия. Продължавам да се уча и догодина да се върна отново там, да покажа какво съм научил.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Оператор: КАЛОЯН БАЛАБАНОВ
Монтаж: АНТОН ТОНЧЕВ