Младият български нападател Мартин Минчев вече 8 месеца е част от чешкия гранд Спарта (Прага). 20-годипното крило говори пред БЛИЦ за живота в Чехия, за клуба си и за националния отбор.

- Вече си 8 месеца в Чехия. Адаптира ли се към местния живот и футбол?
- За живота не мога да кажа много, защото в тази ситуация с коронавируса дните ми преминават от тренировки вкъщи и обратно. Към футбола се адаптирам, тук е по-интензивен от България. 

1000 лв. Нов начален Онлайн Казино Бонус от efbet

- А здрав ли си вече и готов ли си за игра, защото пропусна последните мачове?
- Имах контузия около месец, но вече тренирам нормално и скоро ще съм напълно готово за игра.

- От идването на Павел Върба Спарта започна да играе доста по-печелившо. Какво промени бившият наставник на Лудогорец?
- Върба промени доста неща. Налага по-атакуващ футбол и виждаме, че се получава. 

- В клуба директор е легендата Томаш Росицки, който се изказа ласкаво за теб при подписването на договора. С какви впечатления си от него?
- Голямо футболист и голям професионалист. Всичко при него е на най-високо ниво.

- За тези 8 месеца успя да се докоснеш и ти до най-високото ниво на футбола - игра срещу Милан в Лига Европа. 
- Да, затова съм започнал да играя футбол и съм мечтал да се изправя срещу Милан. Чувството е неописуемо. Голям отбор и големи футболисти.

- А следиш ли своя бивш отбор Черно море? 
- Иска ли питане. Всеки мач, когато мога, сядам и гледам. Това ми е отборът на сърцето, а момчетата са ми приятели. Чуваме се почти всеки ден с някои от тях. Говорим си за всякакви неща. 

- Научи ли вече част от чешкия език?
- Да, дори след малко имам курс по чешки. Още с подписването на договора от клуба ми назначиха учител за езика. Сега курсовете са онлайн заради пандемията.

- Строги ли са мерките в Прага?
- Всичко е затворено, тъй като ситуацията не е лека. Няма и как да разгледам много града, да натрупам впечатления от живота. Всекидневието е от тренировка до вкъщи, както вече казах. Но такава е в момента ситуацията.

- Значи няма смисъл да те питам за местната храна и забележителности.
- Не е по-различна от нашата, но все пак наистина в тази ситуация не мога да добия пълни впечатления. 

- Новият селекционер Ясен Петров прати първите си повиквателни за играчите от чужбина. Теб те няма, но е логично при положение, че беше контузен.
- Да, първо трябва да започна да играя редовно и да съм здрав. Отделно имам още време за младежкия национален отбор. В добра група сме и имаме големи шансове за класиране този път. В миналите квалификации се спънахме на мача с Латвия (0:0). Ако бяхме победили, щяхме да се класираме. Но сега сме в добра група в евроквалификациите и с големи шансове. (б.а. съперници на България са Молдова, Уелс, Гибралтар, Швейцария и Холандия).

- Имаш ли вече близки приятели в Спарта (Прага)?
- Да, тук местните футболисти са повече като цяло. Аз съм много близък с един сърбин Плавашич. Допаднахме си и прекарваме често свободно време заедно. 
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ