Една от легендите на немския футбол и бивш селекционер на България Лотар Матеус не вярва, че Бундестимът има шансове за спечелване на световната титла в Бразилия. Рекордьорът със 150 мача за националния отбор на Германия даде кратко интервю за репортерката на немската телевизия Sat1 Андреа Кайзер и разкри, че Аржентина му е фаворит за трофея от Мондиал 2014.

Какви са шансовете на Германия?
- Не вярвам, че германците ще станат световни шампиони. Има твърде много неща за оправяне, твърде много са контузените.

Ще бъде ли готов Мануел Нойер?

- Не мисля, че Мануел Нойер ще бъде напълно готов. Имаме супер резерва като Вайденфелер, с който защитата трябва да свикне. Той е съвсем различен тип вратар от Нойер.

Какво мислите за германското нападение?
- Истинските деветки са извън модата. Льов залага като Гуардиола на силни в офанзивен план футболисти с многостранни способности, а в това отношение сме въоръжени с играчи от световна класа. Щефан Кислинг би бил дълго време в отбора, ако аз залагах на истинска деветка в нападение. Йоги Льов обаче не прави това. Изненадан съм от отпадането на Фоланд, тъй като за мен той не е истинска деветка.

Каква ще бъде тактиката на отбора?

- Бих пуснал Лам да играе на позицията на шестицата (б.р. дефанзивен халф), добре обучен е тактически и играе страхотно в дефанзивен план. Там е по-подвижен и може по-добре да изпъкне. Сами Кедира няма да може да изиграе седем поредни мача след толкова дълга пауза. Не знам защо Гьотце няма сигурно титулярно място. Той е страхотен, невероятен играч.

Кои са лидерите на отбора?

- Трябва да има някои, който да държи буден отбора. Това му липсва на този отбор и се видя още през 2012 година. Трябва да приемем, че в този тим нямаме играч като Оли Кан. Това не е характерът на този отбор.

Фаворитите на Световното?

- Ще има една или няколко изненади. Отбори като Англия и Италия ще имат проблеми да прескочат групата си. Домакинското преимущество на Южна Америка е толкова голямо. Мисля, че Аржентина ще бъде световен шампион. Аржентина ще играе на финала срещу Бразилия, ако преди това не се срещнат. Възлагам големи надежди преди всичко на Лионел Меси.