Единственият ни медалист от Европейското първенство по биатлон в Тюмен (Русия) – бронзовият Владимир Илиев, разкри каква е била тайната на успеха му на шампионата. Състезателят от Троян издаде, че за да избегне аклиматизация от Европа в САЩ, след това в Русия и сега преди световното първенство в Осло, вече няколко седмици е като нощна птица – в Америка си е лягал рано и ставал посреднощ, а в Тюмен пък е заспивал след 00:00 часа и се е събуждал малко преди обед. Според него именно това е помогнало на организма му да остане в пълна бойна готовност.

„Новинар” намери Илиев по пътя между Русия и Норвегия – на летището в Прага. Ето какво още сподели Владо за режима си, за драматичното състезание в масовия старт на Евро 2016, както и за Световното в Осло (Норвегия).

- Как усети цялото бягане?
- Състезанието се разви добре за мен и съм щастлив най-вече, че ми се получи борбата накрая и всичко се нареди в моя полза.

- Имаше ли съмнения след последната чиста стрелба, че може и да не успееш да настигнеш Бабиков?
- Не, въпреки че разликата с него не беше малка. Но не съм мислел за това. Реших да започна атака още в началото и ако мога, да скъся разликата. Мислех си, че ако ми се получи, ще мога да се закача за него. Още след първите 300-400 метра видях, че започвам да го приближавам и това ми даде допълнително сила. Беше ми ясно, че ще мога да го настигна. Оттам вече започнах да мисля, че трябва да го атакувам и да се опитам да се откъсна, за да не се стига до финален спринт. Когато го настигнах, разчитах изцяло на преценката ми за съперника, която ми казваше, че той не е много добре и затова реших въобще да не го чакам, а веднага да мина отпред аз да водя темпото и на първото по-сериозно изкачване след това видях, че вече дърпам с няколко метра и на следващата височина дадох всичко от себе си и разликата стана още по-голяма. Това ми донесе спокойствие за финала.

- Какви са целите ти за световното първенство?
- Натрупаха се много пътувания, доста часова разлика и затова нямам конкретни цели за световното първенство сега. Ще дам всичко възможно от себе си, както направих на Европейското, пък накрая ще се разбере какъв ще е резултатът.

- Как успя да преживееш тези сериозни аклиматизации – от Европа в САЩ, оттам в Русия и сега пътуване за Осло?
- Като цяло гледах да спазвам режим и да не се аклиматизирам на различните места. В САЩ си лягах доста рано - към 18.30 часа, веднага след вечеря, което европейско време беше около 24.00 часа. Ставах в 02.00 часа през нощта и се занимавах с телефона или на компютъра, за да не заспивам и да не наруша режима. Така изкарах цялата седмица там. Сега в Тюмен по същия начин – лягах си към 2400 часа и ставах към обед - в 11.00 часа, за да не се получи голяма разлика с европейското време. Все пак не може точно да се получи така винаги, но спазих някакъв режим и се надявам сега да не ми се отрази чак толкова.

- Не се ли притесняваше, че този режим в Русия специално може да се отрази на представянето ти на европейското?
- Ами по-скоро не. Важното беше да имам поне 8 часа сън и горе-долу да живея по времето в Европа. Стартовете в Тюмен пък позволяваха да спазвам този макар и странен режим.

- Изкара много тежък сезон, имаше здравословни проблеми. Успя ли да наваксаш и чувстваш ли се вече във върхова форма?
- Чувствам се добре. Не мога да кажа, че съм във върхова форма, но съм добре. Малко по-дълго време лекувах грип този сезон, защото междувременно трябваше да бягам и в състезанията и нещата се поудължиха. Оттам пък дойде спадът във формата ми, но смятам, че вече всичко е зад мен и ще завърша сезона на високо ниво.

- На Световното във всички стартове ли ще участваш или може да пропуснеш нещо - например смесената щафета?
- Не знам все още, не сме коментирали тези неща с треньорите. Решението е тяхно и аз не знам точно какво е залегнало в плановете им. Аз не мисля, че съм от хората, които трябва да казват къде да участват и къде – не. Има си треньорски щаб, ръководство на федерацията – те решават. Което е най-добре за отбора, това се прави. Така че каквото кажат, аз ще го изпълня.

- Успя ли да почерпиш за медала или оставяш купона за след края на сезона?
- След края на сезона. Да не бързаме все още, има време.

- Получи ли много поздравления?
- Да, доста хора в Русия ми честитиха медала. Звъняха ми и по телефона от България, но нямаше как да вдигна, защото разговорите са доста скъпички. Иначе във Фейсбук получих много честитки, но скоро не съм влизал, защото пътуваме. Предполагам обаче, че са станали още повече.

- Пожелавам ти да повториш този успех и на световното първенство…
- Там ще е малко по-сложно, но ще се постарая. Ако имам ден и късмет, нещата ще се получат.

Програмата на Световното в Холменколен (Осло, Норвегия)
03.03 – 16.30 – 2х6 + 2х7.5 км, Смесена щафета
05.03 – 12.30 – 10 км, Спринт (мъже)
05.03 – 15.30 – 7.5 км, Спринт (жени)
06.03 – 14.30 – 12.5 км, Преследване (мъже)
06.03 – 16.45 – 10 км, Преследване (жени)
09.03 – 16.30 – 15 км, Индивидуална дисциплина (жени)
10.03 – 16.30 – 20 км, Индивидуална дисциплина (мъже)
11.03 – 16.30 – 4х6 км, Щафета (жени)
12.03 – 16.30 – 4х7.5 км, щафета (мъже)
13.03 – 14.00 – 12.5 км, Масов старт (жени)
13.03 – 17.00 – 15 км, Масов старт (мъже)