Двукратният световен шампион Мика Хакинен се оттегли от Формула 1 в края на 2001 г. Близо десетилетие след това финландецът даде интервю за f1pulse.com.
 
- Седем пилоти от Финландия са участвали във Формула 1, като трима от тях – включително и вие, са ставали шампиони. Защо при такава статистика, няма повече финландски състезатели?
- Това е невероятно постижение за малка държава като Финландия. Според мен ще има още пилоти. В момента съм мениджър на един талантлив състезател – Валтери Ботас. Имаме големи очаквания за него.
 
- Дали рали състезанията са по-добър вариант за финландските пилоти? Кими Райконен май не мисли да се връща във Формула 1.
- Ралито не е по-добър вариант, това е просто друга възможност. Финландските пилоти дълги години се представяха силно в рали състезанията, преди сериозно да навлезем във Формула 1. Скоро не съм говорил с Кими Райконен и не знам какви са плановете му.
 
- В момента сте агент на различни пилоти. Какво е усещането?
- За мен това е много интересно, тъй като винаги съм бил от другата страна. Изпитвам истинска наслада, когато открия някой млад пилот и той спечели състезание. Усещането е невероятно, когато те искат да споделя своя опит.
 
- Имаше слухове, че ще ставате мениджър на Люис Хамилтън. Каква е истината?
- Всички слухове, които ме свързваха с Хамилтън са чиста спекулация. Познаваме се отдавна, но няма да ставам негов мениджър. Той знае, че когато има нужда от моите услуги, аз ще му помогна. Колкото до избора на мениджър, това е решение, което ще направи сам.
 
- За последно се състезавахте в DTM (германския шампионат за туристически автомобили). Тогава спечелихте две състезания, въпреки че бяхте на 39 години. Това бе напълно нов вид състезание за вас, пречеше ли ви възрастта?
- Всяко ново състезание, в което участваш е невероятно предизвикателство. Дори и да си двукратен световен шампион. Разликата е огромна – колите, механиците, инженерите, гумите, горивото и т.н. Трябва да се адаптираш. Ако си физически и психически готов за това, възрастта не е проблем.
 
- Какво очаквате от Михаел Шумахер през 2011 г., предвид преставянето му през миналия шампионат?
- Постижението на Михаел през миналата година е невероятно. Той бе извън активния спорт доста дълго време. Самото му завръщане бе голямо предизвикателство. Той е седемкратен световен шампион, но не се притеснява да работи по подобряването на болида. Шумахер вече се чувства като част от отбора и участва при разработването на новата кола. Това е важна разлика в сравнение с миналата година и ще помогне на Михаел за по-добро представяне.