Трикратният световен шампион в биатлона Михаел Грайс направи анализ на изминалия сезон в специално интервю за “Евроспорт”. Носителят на три златни медала от Олимпийските игри в Торино през 2006 година вече мисли за оттегляне от биатлона. Последната цел на 34-годишният Грайс обаче е да участва на Световното първенство в Руполдинг (Германия) следващата година и да спечели титла. 

Цялото интервю с един от най-успешните германски биатлонисти:


- Г-н Грайс, сезонът в биатлона е към края си. Облекчен или разочарован сте?
- По-скоро чувствам облекчение, тъй като последните състезания бяха трудни. Седмиците в Ханти-Мансийск изцедиха силите ми, а условията определено бяха тежки. Има и малка доза разочарование, тъй като имах един супер сезон, по-добър от миналата година. Имах много добри класирания и добри надежди за Световното първенство в Ханти-Мансийск, но нещата не се получиха съвсем. Жалко, но така е в спорта. Какво по-хубаво от това да мога да се състезавам в Германия и отново да атакувам световната титла догодина?

- Световното първенство в Руполдинг е през 2012 година, а това означава, че Вие не сте мислили за оттегляне?
- Напротив, на човек на моята възраст не може да не му минават такива мисли. Това е съвсем нормално и въпрос на време. Във всички случаи ще участвам в Руполдинг. За мен това е една голяма цел. Искам да спечеля световна титла тогава. Ще видим какво ще се случи след това. Решавам от година за година, но краят наистина наближава.

- Норвежката легенда Оле Ейнра Бьорндален е на 37 години и все още се състезава наравно с останалите.
- Халвард Ханеволд стана олимпийски шампион на 40 години. Човек трябва да прецени, колко дълго може да се състезава и дали това все още му доставя голямо удоволствие.

- Бихте ли продължили да се състезавате, ако вече не попадате на подиума, а само в челната десетка?
- Трудно е да се каже. Би било хубаво, ако човек може със собствени сили да стигне до подиума, а не да се надява на помощта и подкрепата на другите.

- Какво Ви предстои сега?
- Искам да си взема отпуск поне за една седмица. Все още не съм решил къде ще отида, но ще е някъде, където мога да разпусна с приятелката си.

- Някъде, където няма сняг?
- Нямам проблеми със снега. С удоволствие бих карал ски, но чух, че времето в последните дни се затопля. Затова не е препоръчително да ходя на ски.

- Кога ще започнете подготовката си за следващия сезон?
Официално началото на тренировките ще започне в началото на май, но може би ще закъснея с една седмица заради други ангажименти. Често казано започвам да изпускам въздуха малко по малко. Когато човек има по-малко възможности за тренировки, тогава е по-пасивен през цялата подготовка и това се отразява след това на представянето в състезанията.

- Какво ще Ви остане за спомен от този сезон? Едно добро шесто място в генералното класиране или не толкова успешното Световно първенство?
- Ще се помнят само фактите, че мога все още мога да се боря за победи и постигам добри резултати. Базата е тук, но спортът не е концерт по желание.

- Сближиха ли се мъжкият и женския национален тим, откакто Уве Мюсиганг стана селекционер?
- Винаги сме се представяли добре с дамите, но в мъжкия тим израснахме още повече. С новия треньор дойде и свеж полъх и това се вижда от резултатите. Щафетата ни спчели за първи път от 2006 година насам.

- Трябва ли да се притесняваме за бъдещето на немския биатлон с оглед на подрастващите или не?
- Не, нещата при подрастващите са много добре. На Арнд Пфайфер му предстоят много успешни години, а същото се отнася и за Анди Бирнбахер. В Осло с Флориан Граф дойде още един добър биатлонист. Мисля, че разполагаме с добри биатлонисти.