Параолимпиецът Михаил Христов наскоро се завърна от Дубай, където извоюва бронзов медал с резултат 6,44 метра в скока на дължина. Преди това плевенчанинът спечели сребро и бронз на друг турнир в същия град и вече се готви за европейското първенство в Италия.

Напоследък в света на спорта избухват все повече допинг скандали, които не минаха и без българско „участие”. Христов бе един от първите, който подкрепи Стела Енева, когато се оказа, че и тя е с положителна проба.

По тези две теми потърсихме двукратния световен шампион, който отговори на няколко въпроса на БЛИЦ СПОРТ.

- Доволен ли си от представянето си в Дубай и можеше ли да бъде по-добро то на този етап от подготовката ти?
- Aз съм максималист, за мен никога няма добър резултат. Може би и това е една от причините да прогресирам толкова в спорта. Преди Дубай имах проблеми с контузия и подготовката ми вървеше с един месец назад. Но на този етап мога да кажа,че резултатът е задоволителен.

 - Резултат 6,44 метра в скока на дължина достатъчен ли ще бъде според теб за медал от европейското в Италия и запазване на позицията за Рио?
- Ако на европейското в Италия няма изненади, може би. Целите ми тази година са резултати около 7 метра, с които мога да си позволя да имам очаквания и за двата спортни форума. Но да не дърпаме дявола за опашката, предстоят ми 5 месеца подготовка и най-важното е да се запазя здрав и без контузии.

- Как виждаш конкуренцията най-вече за Игрите, но и на европейското?
- Изключително силна, както споменах трябват ми около 7 метра за медал. Конкурентите са ми известни още от Световното в Катар - Китай и САЩ. Гърция също има добра школа, която се е доказала през годините и винаги са на високо ниво.

- Какви са целите ти за първенството в Италия и за Игрите?
- От миналото европейско имам да си връщам на гърците, които ми „откраднаха“ златото с много малка разлика, същото се случи и на Световното в Катар. За Рио мога само да гадая, искам силен резултат другото е и доза късмет.

- Ти беше сред първите, които подкрепиха Стела Енева при излизане наяве на допинг скандала. Мислиш ли, че тя има вина, ако бъде потвърдено, че е употребила допинг, или по-скоро вината е в щаба й?
- Не мога да коментирам случая, това е работа на федерацията и министерството. Подкрепих Стела, защото тя е човекът, който направи много за мен, тя е силна жена и ще приеме решението на WADA с високо вдигната глава.

- Напоследък все по-често се задава един въпрос – може ли професионален спорт без допинг. Мислиш ли, че е възможно това?
- Разбира се, че е възможно! Таланти винаги има, но е много по-лесно да прескочиш човешките възможности с  малко помощ от фармацията. Хората са съвършени машини, просто трябва труд и упоритост и малко талант.

- Има ли притеснение в теб от евентуална положителна проба? Виждаме всеки ден излизат нови и нови положителни проби, а списъкът със забранени вещества се увеличава, което може да изиграе лоша шега на много атлети.
- В крайна сметка, никой не е защитен. Аз съм чист пред съвестта си и пред хората - никога в мен не е попадал анаболен стероид или нещо забранено. Спазвам хигиена на това, което приемам като хранителни добавки и вещества.
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ