Днес номинираният от ГЕРБ за кмет на Плевен Мирослав Петров обяви, че спортът е един от най-важните приоритети в управленската му програма. Кандидатът на Борисов анонсира и бъдещ строеж на нова спортна зала. Потърсихме го за коментар.

- Защо спортът е основен приоритет на ГЕРБ в Плевен?
- Самият аз съм спортист. Тренирам карате-киокушин от 17 години, бил съм инструктор. Спортът е здраве. Той е основният фактор, който се бори със затлъстяването и обездвижването. Това знаем е негативна тенденция в световен мащаб. Трябва да създадем условия и подходящи примери, за да се справим с тези проблеми. Ние сме длъжни да направим всичко за здравето на плевенчани. Както за малките, така и за големите. Ще насърчим нашите съграждани да спортуват.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

- Само заради здравето залагате на спорта?
- Местната власт е длъжник на спорта в Плевен. Нашият град е със спортен дух и много таланти. Всички знаем имената на световните и олимпийски шампиони, прославили нашата страна, а и родното си място. Днес спортното училище се нуждае от подкрепа, стадионът се нуждае от инвестиции, а Плевен има нужда от нова спортна зала.

- Защо град, от който са тръгнали знаменитости в борбата и леката атлетика, например няма своя модерна зала?
- Ако трябва да съм честен с вас, и аз си задавам този въпрос. Теренът за залата е обособен, прилежащата инфраструктура е налице. Два милиона от парите на данъкоплатците са похарчени за проучване и проектиране. Отделена е сериозна сума за реализация на проекта. Това е заслуга на управлението на ГЕРБ от 2011г. до 2015г. С други думи – половината работа е свършена, но за огромно съжаление на плевенчани в последния мандат не се случи нищо. Очевидно градската управа буквално е вкарала залата във фризера за четири години.

- Какъв тип зала?
- Аз и екипът на ГЕРБ поемаме ангажимент, в партньорство с държавата, да построим „Арена Плевен“. Вече съм провел разговори на най-високо ниво в изпълнителната власт. Имаме тяхното уверение, че идеята ни се ползва със стопроцентова подкрепа. Тя ще бъде многофункционална зала, в нея ще се провеждат всички видове спортни състезания. И не само. Залата ще работи подобно на „Арена Армеец“ – спорт, култура, сцена. Примери могат да ни бъдат също и Пловдив, Благоевград, Самоков, Ботевград, Русе. А ние изоставаме. „Арена Плевен“ е личен мой приоритет. Кауза на моя мандат.

- Обещавате, че градът на Тереза Маринова ще има писта за лека атлетика на световно ниво?
- Да. Макар че трябва да отбележим и нуждата от рехабилитация на лекоатлетическия коплекс до стадиона в града. Леката атлетика е движение. А движението е здраве. Това е пътят за развитие на Плевен. И най-важното – за преодоляване на демографската криза от която е сериозно засегнат нашият регион. novini.bg