Най-добрата българска гимнастичка Силвия Митева гостува в телевизионното шоу “Търси се” по btv, където на няколко пъти не сдържа сълзите си. В него за първи път тя говори за проблемите с федерацията, заради които кариерата й стартира толкова късно. Силвето беше провокирана да коментира темата от майка си Силвия Митева-Дивчева.

Треньорката сподели: “Силвия е самовзискателна и амбициозна, упорита и трудолюбива, емоционална и търпелива. Тя мина през перипетии, дълго чакане и много тормоз. Като майка се питам дали не сгреших, че я подкрепих да се развива, защото тя претърпя много болка и унижения. Гимнастиката й даде много възможности, но се питам дали не й причиних повече неприятности”.

Помолена да коментира думите на майка си родната прима заяви, че страда, защото е успяла да се реализира късно, попадайки в националния отбор на 23 години, пише още beautyinsport.com. В момента Митева е сред ветеранките в елита и се състезава на 27 г.

“Трудно е да говоря за униженията. За 21 години съм претъпяла много неща, но родителите ми бяха винаги до мен. Не говорим за състезания и резултати. Аз съм играла за удоволствие и когато публиката ме оценява, съм щастлива. Униженията бяха от ръководството на федерацията. Не е тайна, че на 23 години влязох в големия спорт, когато другите вече се отказват. Не зная дали това беше лично отношение. На 16 години и половина ми казаха, че съм млада за националния тим, а на 17, че съм стара и трябва да се отказвам. Едната от причините е това, че бях от Русе, от малък клуб, че родителите ми работят по различен начин”, обясни Силвето.

Думата беше дадена и на бащата на грацията Димитър Митев – треньор по спортна гимнастика, който в момента води младежкия национален отбор. “Тя има ген. На 20-ия ден беше в залата с нас. Проходи в залата. До 1-и клас беше в залата, знаеше съчетанията на малките. Занимаваше се със спортна гимнастика с мен, с художествена с майка си и тренираше таекуондо. В първи клас й дадохме 1 седмица да реши за това в кой спорт остава. Ние я третирахме като третия член на семейството, не като детето в него. Тя каквото трябва да направи, го прави винаги. Аз съм от най-големите фенове на Силвия. Тази класа винаги сме търсили. Винаги искам повече от нея. Когато аз имам проблем й искам съвет. Като гимнастичка целият й живот е в трудна ситуация, винаги е била отричана. Цялата й кариера е контрапунк на гимнастиката в световната гимнастика”, заяви специалистът.

При гостуването си в "Търси се" Митева позволи на всички свои фенове да се докоснат до нея. Гордостта на художествената ни гимнастика бе изненадана от най-близките си хора, които я засипаха с мили думи, а това отключи в нея силни емоции и разчувствана пропони сълзи.

От няколко месеца Силвето е семейна дама, а тя самата не скри, че съпругът й Илия е една от най-големите й опори. От своя страна, щастливият избраник на Митева обясни, че тя е отлична домакиня и отбеляза, че като типичен спортист е извънредно дисциплинирана и точна като човек.

"Баща й ни запозна. Случи се на едно състезание, стана спонтанно. Той просто ми я представи... това беше запознанството ни", върна лентата назад Илия.

"В нашата връзка аз бях водещият. Всичко ми харесва в нея. Много е добра. Около година преди да направим сватбата й предложих. Доста време го мислих, а и дълго търсих пръстен. Тя е перфектна домакиня, изключително точен човек, много приятен характер", каза още съпругът на грацията, а Митева допълни, че е изключително щастлива от факта, че сватбата й е била такава, за каквато е мечтала още дете.

"Направихме я точно, както исках. Ще я помня цял живот, много съм щастлива", каза Митева.

Първите учители на грацията в Русе споделиха, че тя е била отлична ученичка, която умело е съчетавала спортните си ангажименти със задълженията си в образованието. Нещо повече, един от преподавателите й вметна с доловимо възхищение как Силвето е решавала задачи, докато е стояла на шпагат.