Младият вратар Димитър Шейтанов играе в Португалия, където премина от Левски в Авеш миналото лято. До днес юношата на "сините" беше под карантина след завръщането в България преди две седмици. В интервюто, което даде за БЛИЦ ТV, Митко разказа как полицаите ежедневно го проверявали дали е на посочения адрес.

21-годишният Шейтанов говори за първите месеци в Португалия, както и сподели голямата си страст - музиката и свиренето на пиано.

- Митко, кога се върна от Португалия?
- Прибрах се преди 15 дни, вчера изтече 14-дневната ми карантина. Спазвах я стриктно. През това време не съм спирал да тренирам и да се подготвям.

- Беше ли тестван за коронавирус след прибирането в България?
- Тест не съм минавал. Още когато кацнах на летището имаше проверяващи. Подписах декларацията за 14-дневната карантина и трябваше да я спазвам вкъщи. Прилагаха се проверки, минаха доста пъти да ме проверят. Дори в един ден три пъти. Идваха на адреса ми, за да се уверят дали съм вкъщи.

- Никъде ли не излизаше?
- Разбира се, бях постоянно вкъщи със семейството ми.

- Как се развиват нещата с теб в Португалия, където беше трансфериран в Авеш през лятото?
- Лятото подписах с Авеш, но поради бюрократични причини регистрацията ми в португалската лига се забави. Имаше известни проблеми, но след включването на новия ми агент Милен Георгиев нещата се случиха доста по-бързо. Използвам момента да му благодаря специално. Също така от страна на Левски искам да благодаря на Павел Колев, тъй като той съдейства за направата на споразумение между двата клуба (б.р. - за плащането на сумата по трансфера му), което се изискваше, за да се направи регистрацията ми.

Winbet - победата е емоция! (18+)

- Вече записа и мачове за младежкия тим на Авеш.
- Да, още като пристигнах там направих подготовка с отборо до 23 години. След това обаче заради проблемите изпуснах доста официални мачове. След като вече бях регистриран започнах да се подготвям с мъжкия отбор. Попадах в разширения състав за доста от мачовете в Първа лига. Бях като трети вратар, пътувах с отбора за гостуванията, но в последния момент изпадах от групата за съответния мач. Тренирам усърдно, при мен винаги водещото е дисциплината, отдадеността и работата. Това е, което ме води. Не вярвам в късмета. 

- Как те приеха в Авеш, разкажи за първите си дни в Португалия?
- Много харесвам португалците, доста топло ме приеха. Знаех, че трябва бързо да се приспособя към отбора, за да ми бъде по-лесно. Също така знам добре, че за да успееш в чужбина, трябва да говориш езика в страната, в която играеш. Езиковата бариера вече е прескочена и още на третия месец можех да комуникирам със съотборниците и треньорите на португалски. Нямах собствен учител, сам се справях. По два часа на ден отделях, за да уча португалския език. 

- В Авеш има и друг бивш футболист на Левски - Афонсо Фигейредо?
- Когато се видяхме в първия ми ден в клуба, беше доста изненадан. Реакцията му беше "Уау! Какво правиш тук? За втори път сме заедно". Не знаехе, че отивам при тях. Не беше информиран. 

Колегите ми в Авеш са големи професионалисти, има няколко момчета, които говорят английски и комуникацията ни в началото беше добра. 

- Следиш ли случващото се в родния ти Левски?
- Разбира се. Винаги ще следя какво се случва в Левски - клубът на сърцето ми. Но съм малко тъжен, че така се случват нещата. Смятам, че Левски ще излезе от тази ситуация. Искам да поздравя също феновете. Това, което правят е изключително и не съм го виждал никъде по света - да събират средства, за да спасят любимия клуб. Това е нещо велико. Аз също бих помагал.

- Основен вратар си на юношеските ни национални отбори, сега вече младежки национал. Какви са амбициите ти с държавния тим?
- Винаги съм се радвал много да играя за националния отбор. Това е най-великото нещо. Очаквам да направим добри квалификации и искам да участвам на трето европейско първенство. Няма много хора в България, които са играли на две европейски първенства. Играл съм срещу доста добри футболисти, включително Мбапе, Санчо и др. Сигурен съм, че пак ще се срещам с тях.

- Следващата стъпка може би е пробив в "А" националния отбор?
- Очаквам да се случи много скоро това след цялата работа, която влагам. Подготвям се именно за това. Работя, което е водещото при мен.

- Баща ти Георги Шейтанов ли повлия да станеш вратар като него?
- Да, той е една от причините. Постигна доста във футбола и много се гордея с него. Но аз искам да надградя повече от това, което той постигна, и да постигна повече от него. Той ми помага винаги.

- Много строг баща ли е?
- Разбира се. Той държи много на дисциплината и постоянството.

- Имаше ли други варианти за трансфер миналото лято, когато избра Авеш?
- Много харесвам Португалия. Винаги съм искал да играя в Англия, но Португалия е прекрасна държава, страхотен климат, има невероятни условия за футбол.

- Да разбираме ли, че мечтаеш един ден да стигнеш до Англия и да играеш на Острова?
- Това е следващата ми цел. Сега съм концентриран изцяло върху Авеш.

- На кой английски клуб симпатизираш?
- На Ливърпул. 

- Какъв човек си извън футбола и какво обичаш да правиш в свободното си време?
- Много харесвам музика - обичам да слушам музика, да правя музика сущо. Класическа, дори и хаус слушам. Също така мога да свиря на пиано. Мога и да пея.

- Явно следиш различните музикални формати по телевизията?
- Разбира се, дори имам приятел в "Като две капки вода" - Джей Джей.

- Сподели, че можем да правиш музика, какво имаш предвид? Миксираш си вкъщи ли?
- Да, именно. Вживявам се като диджей понякога, както и свиря на пианото ми.  

- Как минаваше времето ти през тези 14 дни под карантина?
- Наблегнах на тренировките, за да не губя форма. 

- Има ли яснота кога ще се върнеш в Португалия?
- Не, все още не се знае. В контакт съм с треньорите и ръководството на Авеш. Радвам се, че успях да се прибера точно преди COVID-19 да навлезе в Португалия, тъй като след това повечето полети бяха спрени. 

- Имаше ли притеснения у теб относно заразата?
- Не. Познавам много добре тялото си и когато усещам, че започвам да се разболявам и имунитетът ми да спада, вземам мерки възможно най-бързо.

- Кой е първият ти треньор във футбола и кои са хората с най-голяма заслуга за развитието ти, освен баща ти?
- Адски много са. В Левски бях при доста треньори. Първият ми беше Божидар Костадинов. Сега е директор в школата на Септември (София). С него съм спечелил повечето от наградите и първенствата с Левски.

- Кой е любимият ти вратар?
- Симпатизирам на доста вратари. В най-добра форма винаги ми изглежда Мануел Нойер. Той е съвършенството за вратар. 

- А от българите?
- Нямам фаворит. С повечето от добрите вратари съм бил в Левски - Пламен Илиев, Божидар Митрев, Николай Михайлов. Надявам се да продължават да държат високото ниво. 

- Склонен ли си да говориш за личния си живот? Имаш ли приятелка?
- Да, разбира се. Имам си приятелка, отскоро сме заедно. Сега не се виждахме, докато бях под карантина. Днес ни е първа среща, вълнувам се. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

ОПЕРАТОР: СЪЙКО СЪЕВ/БЛИЦ

СНИМКИ: ГЕОРГИ КОЛЕВ/БЛИЦ