Националите ни приемат днес от 19:00 часа Черна гора в първи мач от квалификациите за Евро 2020. Дилян Колев познава отлично футбола в бившата югорепублика. Игра първо в Челик, след което и в Младост (Подгорица). От 4 години е в Исландия, където живее със семейството си и "рита за удоволствие" в местната трета лига. Колев не само игра в Черна гора, а и си взе жена от там. Потърсихме го за интервю преди мача на нашите с черногорците: 
 
- Какви са очакванията ти за мача тази вечер?
- Ще бъде равностойно. Ако бъде излъчен победител, ще бъде само с един гол разлика. Надявам се да победим и да започнем отлично новите квалификации.

- Има ли с какво да ни изненадат черногорците и какво би посъветвал нашите национали?
- Фактът, че може би най-добрите им футболисти Стеван Йоветич и Стефан Савич отпаднаха заради контузии, не трябва да успокоява нашите. Черногорците имат класни играчи във всички линии. Със сигурност Петър Хубчев и екипът му са ги разузнали отлично, както всеки съперник. Прави ми впечатление, че българският щаб винаги е добре подготвен за предстоящите ни мачове. Не очаквам черногорците да играят отворено. Още повече, че гостуват. Ще изчакват шанса си и ще завършват атаките чрез Стефан Мугоша и Фатос Бечирай, които са доста опасни.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

- Играл ли си с някой от националите на Черна гора?
- Да, в Младост бях съотборник с Мугоша. Беше голмайстор на отбора. Продадоха го в Кайзерслаутерн, а сега играе в Инчон Юнайтед в Южна Корея. Той не е много бърз, но защитата ни трябва да бъде нащрек и да внимава. Както и с Никола Вукчевич и Бечирай, които са доста агресивни. 

Играл съм доста пъти срещу Лука Миркович от Будучност. Не е кой знае каква класа, но е голям биткаджия. 

- В момента не играят български футболисти в Черна гора, нали?
- Нямаме представител в местния елит и втора дивизия. След мен за кратко в Черна гора игра Андрей Атанасов. 

- Какви са впечатленията ти от престоя в Челик и Младост?
- Бях приет доста добре. В Челик бях като у дома си, бях един от любимците на местните фенове. Дори в центъра на Никшич имаше графити с моето име. Бяха изписали "Дилян Колев Капитан". Пазя само добри спомени от престоя в Черна гора, а и жена си взех от там. Много сме щастливи и се радваме на сина ни Матия. Живеем в Исландия, където играя в трета лига заедно с Тодор Христов и Живко Динев. Играем за удоволствие, насочвам се към треньорството.

Малкият се в Черна гора и не знам за кой отбор ще вика тази вечер, надявам се за България. Все пак има български паспорт, а черногорски още не. 

- Мнението ти за мача в понеделник - гостуването на Косово? 
- В Прищина ще е на кръв. Всички отбори ще имат проблеми с Косово. Феновете там са много екзалтирани. Отборът им не е случаен, играят техничен футбол. Снощи датчаните едва стигнаха до равенство 2:2 срещу тях. В Лигата на нациите Косово се представи достойно, на нашите ще им бъде доста трудно в понеделник. Силно се надявам да направим отличен старт с 6 точки. Ясно е, че Англия е фаворит за първото място. Сигурен съм, че нашите ще се борят със зъби и нокти за втората позиция.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ