Българският защитник Радослав Димитров спечели Суперкупата на Румъния със Сепси, побеждавайки с 2:1 шампиона ЧФР Клуж. 33-годишният бивш футболист на Славия наскоро ликува и с още един трофей в северната ни съседка - Купата на страната. 

В Румъния Димитров, известен като Меси, първо игра за Ботошани, след което беше и в Университатя (Крайова). В последните три сезона е твърд титуляр в амбициозния Сепси от градчето Сфънту Георге до Брашов. Радослав, който рядко дава интервюта, се съгласи да отговори на въпросите на БЛИЦ:

- Ради, честит нов трофей. Спечели и Суперкупата на Румъния, след като преди по-малко от два месеца вдигна и Купата на страната. Как успяхте да запишете толкова успешно представяне?
- Благодаря, че се сещате за мен и ме търсите за интервю. Да, наистина записахме голям успех. За 52 дни спечелихме два трофея, влязохме в историята на клуба. Сепси е нов отбор, основан е 2011 г. Млад клуб, но амбициозен. Тук се наливат доста средства и всяка година имаме прогрес. Преди два сезона завършихме на четвъртото място. Сепси се развива. 

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

- Имате и нов стадион, разкажи повече за базата ви и колко струва клубното ви съоръжение?
- Новият стадион е за 25 милиона евро, открихме го миналата година. Капацитет е за почти 10 хиляди човека. Сепси е от малко градче - Сфънту Георге. Жителите са около 50 хиляди. Доста хора идват на мачовете ни, стадиончето ни е много хубаво, кокетно е. Изградена беше и страхотна база, условията тук са наистина доста добри за Румъния.

- Вече няколко години играеш по терените в северната ни съседка. Успехите в последните два месеца със Сепси ли са най-паметните ти мигове във футбола до момента?
- Осма година съм в Румъния. Бих казал, че целият ми период е доста успешен. Първо бях в Ботошани и играх в Лига Европа. След това с Университатя (Крайова) спечелих Купата на Румъния и сега със Сепси Купата и Суперкупата. Три трофея не е лош показател. Щастлив съм, че тук ме уважават, хората разчитат на мен. Вече имам доста приятели в Румъния. Даже бих казал, че Румъния ми е втори дом.

- Договорът ти със Сепси до кога е? 
- До следващото лято. Преди един месец преподписах. 

- Казваш, че в Сепси се наливат доста средства. Бюджетът ви колко е и заплащането как е в сравнение със заплатите в българските клубове?
- Бюджетът ни е 6,5 милиона евро на сезон. Заплащането е много добро. Получавам три пъти повече от парите в българските клубове, защото имам приятели у нас и зная за какви заплати играят. Собственикът на Сепси е богат бизнесмен, занимава с хлебопроизводство. Имаме и спонсори от Унгария. Вече съм четвърта година в Сепси, един ден не е имало забавяне на парите ни - не само заплати, а и премии. Всичко се плаща така, както сме се разбрали.

- Скоро получавал ли си предложения от български клубове?
- Не, откакто заминах да играя в Румъния не съм търсен от български клубове. А и по медиите не се пише за мен. Не съм като други футболисти - щом ми изтича договора, да се пише, че ставам свободен агент и евентуално от някой отбор да ми се обадят. Няма такова нещо. Аз и интервюта не обичам давам. Рядко говоря, но на вас не мога да откажа, защото ви уважавам. Малко ми е неприятно, защото се чувствам като забравен в България. За 8 години имам 200 мача в румънския елит, вече спечелих три трофея, но от националния отбор изобщо не ме поглеждат. Дори обаждания не съм имал, а играя редовно тук.

- Целите ли се в шампионската титла през новия сезон или нямате шанс за нея?
- Много трудно ще бъде. Има три отбора, които са фаворитите - ЧФР Клуж, Стяуа и Университатя (Крайова). За нас ще е успех, ако се преборим за топ 3. Факт е, че вдигнахме нивото и по друг начин гледат на нас. Имаме стабилен отбор, привлякохме добри попълнения.

- Победихте с 4:0 ЦСКА в контрола в Австрия, как ти се видяха "червените"?
- Никак добре не стояха в контролата срещу нас. ЦСКА ми се видя слаб отбор, но сигурно е заради това, че сега изграждат отбор. Новият треньор Саша Илич работи по селекцията и още не са обиграни. 

- Следиш ли българския футбол и кой ще спечели шампионската титла у нас?
- Да, разбира се. Голям фен съм на българския футбол, въпреки всичко и най-вече, че у нас не ме броят за жив. Следя всичките отбори, Славия ми е на сърце. Прекарах хубави 6 години в "Овча купел", желая успех на "белите". Левски играе добре при Мъри Стоилов, дано елиминират ПАОК. Смятам обаче, че отново Лудогорец ще е шампион, и то без проблем ще спечелят титлата. 

- Прибираш ли се често в България?
- Да, когато имам възможност. На 5 часа съм от вкъщи - Варна. Аз съм от Ловеч, а съпругата ми е от Добрич. Преди време решихме да си купим жилище в морската ни столица и смятаме да се установим във Варна. Прибираме се, когато имам почивка. Семейството е при мен, дъщеричката ни, която е на 3 години и 8 месеца, ходи в румънска детска градина.

- Работите ли вече за второ дете?
- О, да. Работим и за второ, искаме момченце.

ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ