Носителят на Купата на България с ЦСКА Ангел Грънчов oт няколко месеца играе в Северна Македония за Академия Пандев. 27-годишният защитник преди това рита и в Косово. У нас Грънчов е носил екипите още на Локомотив (Пловдив), Славия, Нефтохимик и Миньор (Перник). Беше и в полския Стал (Миелец). Юношата на "червените" отговори на въпросите на БЛИЦ, докато почива у дома си, спазвайки мерките на властите в борбата с разпространението на коронавируса.

- Къде те откриваме? В България ли си или в Северна Македония?
- В Елин Пелин съм. Прибрах се от Струмица още на 13 март. Беше петък 13-ти. В сряда играхме мач, четвъртък беше почивен ден, а в петък на възстановителна тренировка ни уведомиха, че първенството се спира за неопределено време. Веднага си събрах багажа и си тръгнах. С оглед създалата се ситуация в България и това, че действията се случваха преди тези в Северна Македония, реших бързо да се прибера у нас. Предусетих накъде отиват нещата и взех най-правилното решение. Просто изпреварих събитията в Северна Македония. 

- Явно сме ги изпреварили с въвеждането на строгите ограничителни мерки?
- Не съм специалист, но в момента при тях въведеният режим е по-строг от този у нас. Македонците също като сърбите имат вечерен час. Има и доста други ограничения. Специално за излизането навън мерките в Северна Македония спрямо България са доста по-строги. Запознат съм, защото съм в постоянен контакт със съотборници от клуба ми Академия Пандев. 

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

- Кога ще пътуваш обратно към Струмица? Има ли информация кога ще се възобнови първенството? 
- Към момента няма яснота. Не мисля, че скоро ще има някаква конкретна дата. Всички имат желанието първенството да се поднови, остават още 13 кръга. Но виждате, че е доста трудно дори правителствата на държавите да позволят груповите тренировки. Трябва да останем търпеливи, да мине още известно време и да видим как ще се развият нещата. Надявам се в най-скоро време това да се случи. 

- Около теб, а и в Струмица, където играеш, има ли заразени с коронавирус?
- Всички сме добре. Нямам познати, нито съотборници или техни близки, които да са заразени или да имат симптоми на COVID-19. Дано се опазим, пожелавам на всички да бъдат живи и здрави.

- Как минават дните ти в Елин Пелин, тренираш ли?
- Вкъщи съм си с най-близките хора. Тренирам доколкото е възможно, тъй като още не съм възстановен. Контузих се още във втория ми мач в първенството, след което играх в следващите четири срещи на обезболяващи инжекции. Получих травмата при гостуването на Македония Гьорче Петров, където играе Мартин Ковачев. И двамата бяхме титуляри, паднахме злощастно с 0:1 след гол от дузпа в 110-ата минута. Главният съдия също се контузи. 

- Каква е контузията ти?
- Малко мистериозна е цялата работа, в горната част на прасеца е. Доста време мина, а още ме наболява. Не смея да тичам, за да не се усложни. Тренирам основно на колелото. Мъчеше ме няколко мача, но стисках зъби. Неприятното е, че заради коронавируса и извънредното положение нямам възможност да направя рехабилитация. 

- Доволен ли си от първите си месеци в Академия Пандев и би ли разказал повече за футбола в западната ни съседка?
- Добре са нещата, доволен съм засега. Договорът ми е за година и половина. Футболът в Северна Македония не е по-различен от този в България. Проблемът са ужасните терени. Тревната покривка на тези, на които играх до момента, беше в окаяно състояние. Изключвам единствено националния им стадион в Скопие, там са добри условията. 

Футболът като цяло е доста сходен с българския с единствената разлика, че в македонските клубове залагат на млади местни футболисти. А у нас се привличат предимно чужденци и се хвърлят много пари за заплати. 
Доволен съм от офертата, която получих от Академия Пандев и приех да заиграя при тях. Първоначално целта беше да се борим за шампионската титла, но сме назад в класирането и сега гоним класиране в евротурнирите. Предстои ни и участие на полуфиналите за Купата на Северна Македония. 

- При вас намалиха ли заплатите?
- Не, нямаме проблеми към момента по този казус. Всичко си е както преди. Бюджетът на клуба е осигурен още преди началото на сезона. При нас не се разчита на приходи от билети, феновете влизат безплатно на стадиона. Главният спонсор на клуба е Горан Пандев (б.р. - 36-годишният нападател на Дженоа, играл още в Лацио и Интер, е родом от Струмица). Под него има хора, които управляват клуба. По-малкият му брат Сашко Пандев е капитан на отбора, той е най-опитният.

- Познаваш ли се с Горан Пандев?
- Още не сме се виждали, тъй като е в Италия и не се е прибирал в Струмица, докато бях там. С удоволствие ще се запозная с него и ще поговорим за футбола, когато се срещнем. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА - ТУК!