Националът Симеон Славчев и съотборниците му в полския Лехия (Гданск) прекараха невероятна съботна вечер. Тимът победи с 1:0 големия си съперник Арка (Гдиня), след което феновете устроиха страхотно посрещане на любимците си. 24-годишният Славчев дори хвана мегафона и задаваше тон на агитката при празненствата след успеха. В интервюто, което даде за БЛИЦ СПОРТ, халфът сподели, че вече знае отлично песните на феновете на Лехия. 

Славчев още през миналия сезон се превърна в любимец на привържениците на тима от Гданск, спечелвайки ги със сърцатата си игра и себераздаване във всеки мач. Пред медията ни играчът, който е собственост на Спортинг (Лисабон), разказа и защо това лято избра да се върне в полския клуб: 

- Смяташ ли, че след тази победа ще тръгнете нагоре, тъй като до момента не се представяте много убедително в първенството? (б.р. - Лехия има 17 точки от 15 кръга и заема 12-ото място).
- Имаме силен отбор, събрани сме добри футболисти. Треньорът ни е уелсец (б.р. - Адам Оуен), материята му е много ясна и работи целенасочено и изключително професионално. Израстването във физическо отношение се усети след идването му. Проблемът е, че допускаме много леки голове. Мисля, че това е началото на победна серия и ще се изкачваме в таблицата. Още съжаляваме за миналия сезон, когато бяхме само на гол да станем шампиони. 

- Сигурно си впечатлен от посрещането в Гдиня, което ви устроиха феновете снощи, разкажи как беше?
- Този мач е огромно дерби. Арка (Гдиня) и Лехия (Гданск) са два отбора, разделени от една табела, на няма и километър. Цяла Полша знае за това дерби и винаги се очаква с голям интерес. Нашите фенове имат забрана да ходят на стадиона на Арка и ние нямахме подкрепа от трибуните снощи. Спечелихме с 1:0 и след мача се прибрахме до базата, където ни чакаха две хиляди фенове с факли. Пееха, атмосферата беше уникална. Всички футболисти знаехме какво значи този мач и сме много щастливи, че успяхме да спечелим. Беше изключително приятно да усетиш любовта на феновете. 

- Превърна се в техен любимец още миналия сезон, ласкае ли те този факт?
- Много съм им признателен. Още повече, че съм чужденец, но това не пречи да съм техен любимец. Страшно много ме уважават, както и аз тях. Радостен съм, че феновете на Лехия ценят футболните и човешките ми качества. Снощи пях с тях, вече научих всички песни на агитката. Трудно е за чужденец за толкова кратко време да спечели доверието на феновете и подкрепата им. Много съм им благодарен. 

- През миналия сезон се разминахте с шампионската титла след драмата в последния кръг. Сега обаче изоставате доста от върха. Каква е целта пред Лехия?
- Да, много изостанахме, но и това първенство е доста интересно. Ръководството на клуба не ни е поставяло конкретна цел. Гоним място в Топ 8, тъй като ще има разделяне на плейофи. Вярвам, че ако направим добра серия и влезем в първата осмица, можем да се борим за местата за евротурнирите. 

- Заради любовта на феновете ли избра да се върнеш в Лехия, имаше ли други варианти? 
- Имах и други варианти, но факторите да предпочета Лехия са доста. Познавах обстановката, футболистите... а и имах уважението на феновете и ръководителите на клуба. Бързо се доказах в Лехия, и то с успех. И ми писна с тези наеми, постоянно да сменям отбори. Желаех постоянен трансфер, което обаче беше доста трудно заради исканата от Спортинг (Лисабон) сума от 3,5 милиона евро. Предпочетох да се върна там, където съм желан, доказан и обстановката ми е позната. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ