Венцислав Айдарски завърши на 15-ото място в плуването на 10 километра в открити води на Олимпийските игри в Рио де Жанейро. Самото му класиране за Игрите може да бъде считано за успех, като се имат предвид тежките квалификации и раздаването само на 25 квоти за състезателите от цял свят. 25-годишният Айдарски даде всичко от себе си в олимпийския маратон и резултатът на финала говори достатъчно - завърши само на 16 секунди от победителя Фери Веертман от Холандия, който е световен вицешампион в дисциплината.

В интервю за БЛИЦ СПОРТ Айдарски разказа за състезанието, както и обясни за трудностите, с които се сблъсква.

- Венци, доволен ли си от резултата и как протече самото състезание?
- Предвид очакванията и силната конкуренция, 15-ото място на олимпийски игри е добро класиране. Аз обаче винаги съм критичен към себе си и съм леко разочарован. Откъм организация състезанието протече перфектно. Нямаше проблеми относно метеорологичните условия, водата беше чиста, което не очаквах. Предварително бяхме направили с треньора ми Николай Вакавеев тактиката за цялата дистанция.

- Завърши само на 16 секунди зад победителя Фери Веертман от Холандия, което показва колко изравнени са силите ви. Какво не ти достигна да заемеш още по-челно място?
- 16 секунди за маратон наистина е малка разлика. Откъсването на победителите стана на последната права от обиколката и точно там аз не успях да се задържа в тяхната група. Много е трудно при вълнение и това пречи да настигнеш някой, който се е откъснал напред, дори и да имаш сили за това. Малките разлики показват колко е силна, жестока и безкомпромисна конкуренцията в спорта, в който се състезавам.

- С какви трудности се сблъска? Има ли моменти, в които е възможно да се откажеш?
- Трудности има и по време на подготовката, и по време на състезание. Относно тренировката в България - у нас няма плувец, който да може да плува с мен на тренировки. А когато сме на състезание, за мен най-трудно е в масовия старт и голямото меле, което става. Стартирали сме и по 80 плувци, има много удари от съперници под водата и над нея. Затова виждате, че показват и червени картони.

- Позволяваш ли си подобни непозволени действия?
- Да, ако бъда провокиран. Понякога просто се налага и ти да удариш съперник, да го изблъскаш, след като и той го е сторил.

- Как извоюва олимпийската квота?
- За 10-километровата дистанция на Игрите в Рио имаше две квалификации. Едната беше на Световното първенство в Казан, където квоти взеха 10 човека. Втората беше в Португалия. Там квоти взеха още 10 и петте най-добри от континентите. Състезанието в Португалия беше жестоко. Всички плуваха с последни сили само, за да успеят да влязат в 25-те най-добри маратонци.

- Това ли е най-силната ти дисциплина - 10 км в открити води?
- Това е основната ми дисциплина от доста време насам. Подготвям се само за нея, но все още участвам и на 1500 метра.

- Как се подготвяш за подобен старт? Легендата Петър Стойчев помага ли ти?
- Подготовката е дълга и изтощителна. Както физически, така и психически. Прекарвам доста дълго време в басейна и в залите. Подготовката преди старт е като при всички останали, предпочитам да съм сам и да се съсредоточа върху плуването. Да, Петър Стойчев ми помага с ценни съвети.

- Колко български плувци се занимавате професионално с маратоните в открити води? Имаш ли достойна конкуренция у нас?
- В България, въпреки традициите, които имаме в маратона, аз съм единственият в момента, който се занимава с плуване в открити води. Имаше опити на други плувци, но не успяха да влязат в елита на младежите, което не ги предразполага да продължат. Принудиха се да се откажат.

- Как се насочи точно към плуването в открити води?
- Мотивирах се от постиженията на Петър Стойчев и затова избрах да плувам маратон и все пак мисля, че ми се отдава.

- Можеш ли да разказал някакво интересно преживяване, което е останало в съзнанието ти и винаги ще помниш?
- Сигурно ще ме попитате дали съм се сблъсквал с акула. Но не, за момента не ми се е случвало. Най-интересното, което съм виждал, е скат - беше точно под мен, но това ме накара да плувам по-бързо.

- Какви успехи имаш до момента и би ли разказал повече за себе си?
- Бих казал, че съм роден да се занимавам със спорт. В свободното време винаги практикувам друг вид спорт, приемам го не като подготовка, а като развлечение от дългата и монотонна работа в басейна. Най-големите ми успехи са плуванията при младежите на 1500 метра и в маратона имам две трети места на Европейската купа. Също като успех считам участието ми на Олимпиадата в Рио.

- От колко човека е съставен екипът ти и кои са хората зад теб?
- Личният ми треньор Николай Вакавеев, при когото тренирам вече 17 години, имам личен масажист и не използвам услугите на този, който е назначен от федерацията. А относно възстановяването - допитвам се до доктор, който е специалист в тази област.

- В олимпийското село имаше ли някакви проблеми, с които ежедневно се сблъскаваха други от нашите олимпийци?
- Аз пристигнах късно и не видях да има проблеми, които да тревожат спортистите.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ