ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ  БУКМЕЙКЪР  ТУК! 

Плувецът Цанко Цанков говори специално за предаването „Код Спорт“ по RING. Той е притежател на редица изключителни рекорди в басейна и в открити води. И въпреки че постига най-големите си постижения след 30-ия си рожден ден, е амбициран да покори още много върхове в спорта. Предлагаме акценти от интервюто с Цанков, който многократно прослави България по света:

- Защо те наричат Властелина на Черно море?
- Причината да ме наричат така е постижението, което успях да поставя през 2019 г., а именно първото в историята преплуване на акваторията на най-големия български залив – Бургаският. Разстоянието по права линия е 44 702 м, което аз успях да преодолея за 14:24:34 часа. Това към днешна дата е и най-дългото индивидуално преплуване, извършвано някога в акваторията на Черноморския басейн от всички граничещи с него държави, които са шест на брой.

- Има ли нещо тъмно, зловещо в Черно море?
- Черно море неслучайно носи това име. Още от древността винаги е било място, на което са се случвали много корабокрушения, много природни явления, бури. Така или иначе не е много приятно, когато гледаш надолу и виждаш само една черна бездна. Още повече сега, когато бях в Атлантическия океан, където има една огромна дълбочина. Дългите часове, в които се взираш в черната бездна, със сигурност не са най-приятното нещо. В определени моменти започва да ти се привижда, че виждаш образи на хора, на твои близки, на починали хора. Това е доста смразяващо, но аз съм го приел и съм се подготвил за тези моменти.

 Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

- Басейнът и още един твой рекорд, поставен на 20 август 2020 г. Какво изпитваш, когато чуеш тази дата?
- Когато чуя тази дата, винаги в мен възниква споменът за поставянето на световния и европейския рекорд за 12-часово плуване без прекъсване в 50-метров басейн. До този момент това беше и най-голямото спортно постижение, което аз успях да направя. За тези 12 часа непрекъснато плуване успях да измина 50 600 м или 1012 дължини в олимпийския басейн. Успях да поддържам изключително висока средна скорост на плуване от малко под 1:20 мин. и да подобря предишния световен рекорд, който беше притежание на легендарния словенски плувец Мартин Стрел – 41 700 м. от 1999 г. в Женева.

- Откъде намираш сили за подобни предизвикателства?
- Мисля, че нагласата за маратонското плуване е нещо, което човек има от ранна детска възраст. Не всеки спортист, не всеки плувец, дори и да е много добър в басейна, може да издържа на тези много продължителни натоварвания чисто психически, а разбира се и физически. Мисля, че при мен това е в резултат на една дългогодишна подготовка, тъй като през цялата си спортно-състезателна дейност аз съм изплувал малко над 47 хиляди км – тренировъчни и състезателни, което е повече от обиколката на Земята по Екватора. Всички тези хиляди часове, които съм прекарал във водата, са ми дали необходимата устойчивост и издръжливост.

- Стигаме до преплуването на Гибралтарския проток – защо реши това да е следващото предизвикателство?
- Гибралтарският проток е една моя дългогодишна мечта. Много добре знаех, че Гибралтарският проток е едно от най-трудните и най-престижните плувания в света на откритите води. Включен е в групата на т.нар. „Oceans Seven” или седемте най-трудни плувания в света. В Европа тези протоци са основно два – Гибралтарският и т.нар. “English Channel” или Ла Манша. Както знаем, протокът Ла Манш вече е преплуван от нашия легендарен плувец Петър Стойчев през далечната вече 2007 г. Поради тази причина, с оглед на това да разширим българското участие в плуването в открити води по света, заедно с моя екип взехме решение да атакуваме именно Гибралтарския проток, към който аз проявявах голям интерес.

- От какви промени се нуждае българският спорт според теб?
- Мисля, че в последните години българският спорт, особено в плуването извървя положителна посока. Имаме вече много добре развита спортна база от гледна точка на плувни басейни. Мисля, че в голяма част от страната е така. Но много се различават условията в различните градове. Например в един град като Бургас все още плуването е един достъпен спорт за по-голямата част от децата. Но в столицата София, където и аз живея през по-голямата част от годината, спортът е много по-скъп и много по-недостъпен като цяло. Нашият спортен клуб развива дейността си основно там. Към 170 деца плуват в Клуб по плувни спортове Победа. Мисля, че това, което може да се направи за още по-активна държавна и местна политика по отношение на спорта е финансиране на масовия спорт. Разбира се, специално за плуването, мисля, че имаме още доста резерви в подготовката на нашите треньорски кадри. Имаме изградена спортна база, но смятам, че треньорите трябва още повече да се обърнат към повишаването на своята квалификация. Плуването е спорт, който се развива много динамично. В него постоянно се въвеждат новости, техниката на плуване постоянно се променя, както и правилникът. Просто трябва постоянно да си в крак с тези постоянно изменящи се условия.

Красимир МИНЕВ и Владимир ПАМУКОВ, „Ринг“

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК