Евгения Раданова е единствената българка с три медала от зимни олимпийски игри. Звездата на световния шорттрек (кънкибягане на къса писта) има сребро на 500 м и бронз на 1500 м от игрите в Солт Лейк Сити 2002 г. Дублира сребърния си медал на 500 м в Торино 2006 г. Сред отличията на Раданова са 2 световни титли и 7 абсолютни европейски титли, а златните й медали в отделни дисциплини са 37. От 2001 до 2008 г. Евгения държи световния рекорд в спринта на 500 м. Шампионката влезе в историята на спорта и като участничка в зимни и в летни олимпийски игри – през 2004 г. в Атина (колоездене на писта).

Раданова беше съветник в Министерството на спорта, а също и министър на спорта в служебното правителство на проф. Георги Близнашки през 2014 г. Има свой спортен клуб „Айс пик”, в който е и треньор. В последно време Евгения Раданова е заета с организацията на световното първенство по шорттрек от 8 до 10 март в зала „Арена Армеец”. Разговаряме с голямата спортистка в навечерието на шампионата.

- Евгения, като се събудиш сутрин, боли ли те нещо?
- Много рядко ми се случва, защото не се натоварвам достатъчно физически. Имах повече болежки и операции като спортист. Шили са ми ръката в САЩ след инцидент на състезание. Имах двойна дискова херния след олимпиадата в Торино и два пъти ми оперираха прешлените, за да се прибере хернията. Тогава ме е боляло много повече, но при моята дълга кариера беше неизбежно.

- Правиш ли нещо, за да си здрава?
-
За съжаление по-рядко успявам да практикувам спорт, да се движа активно. По цял ден мотивирам други хора да тренират и накрая ми остават малко сили да тренирам самата себе си. Старая се обаче да се храня правилно – да приемам повече витаминозна храна, плодове и зеленчуци. Избягвам въглехидрати, които лично за мен винаги са били проблем.

Ходя редовно на всички профилактични прегледи, на които е необходимо да се подлага всяка съвременна жена.

- Какво ти е впечатлението от българските лекари и от здравната система?
- Като пациент съм попадала само на изключителни хора и специалисти. Но като слушам по медиите, в българската здравна система има не само доброжелателни медици. След всички тези истории ми става мъчно. Вярвам, че ние като народ сме хора, които можем да постигнем изключителни неща, и не е нужно да спекулираме с най-важното – с нашето здраве.

Аз лично съм благодарна на всички доктори, от които съм имала нужда и които са ми помагали през годините. Без тяхната помощ нямаше спортната ми кариера да е толкова дълга – 22 години.

- Оперирана си и в САЩ, и в Германия. Какво би искало да го има и при нас, в болниците в България?
- Искам българските специалисти да имат възможност да работят с модерната техника, с която разполагат чуждестранните им колеги. Защото имам усещането, че като качества и като познания българските лекари са на много високо ниво. Но не всички имат условия да работят със съвременните технологии, които са достъпни в чужбина.    

- Кои болници и лекари ще са разположение на състезателите по шорттрек на това световно първенство?
- При някакви травми или инциденти имаме договор с Университетска болница „Света Анна”, бившата окръжна болница, и контузените ще бъдат лекувани там. Тази болница е една от най-близките до зала „Арена Армеец” и има денонощно работеща спешна помощ.

Осем лекари и парамедици са в залата

по време на цялото състезание и на тренировъчния процес. В хотела и по време на тренировките има 24-часово дежурство на медицински екип, който е на разположение при нужда, за каквито и да било здравословни проблеми. Трябва да сме абсолютно подготвени за всеки случай.

- Какви са травмите на най-добрата ни състезателка в момента Катрин Маноилова и как я лекувахте?
- Катрин имаше две сериозни контузии през този сезон. Но вярвам, че на световното пред родна публика ще извади най-доброто от себе си. В началото на подготовката на лед този сезон Катрин пострада от порязване на дланта. Бяха засегнати сухожилия на палеца. Зашиха ги специалистите от Отделението по хирургия на ръка и реконструктивна хирургия в болница „Софиямед”. Слава богу, свършиха си чудесно работата и всичко е наред с ръката на Катрин.

Другата й травма беше стрес-фрактура на стъпалото през лятото на миналата година. Лекува я д-р Здравков от „Артромедика”, а за възстановяването й се погрижиха физиотерапевти. Много добри специалисти й помогнаха да се възстанови и сега да може да се състезава на световното. Но за всяка от контузиите тя трябваше по месец да е на изключително ограничен режим на физическа подготовка.

- Преди 15 и повече години при стрес-фрактури елитните спортисти на България се оперираха във Финландия.
- Сега не е необходимо да се ходи в чужбина, но все още не са достатъчно хората, които се занимават със спортна медицина. Имаме нужда от специализирани спортни лекари, които да бъдат събрани в една болница и да обслужват елитните спортисти на България. Трябва ни болница по спортна медицина за състезателите. Но това е въпрос на управленско решение.     

- Каква е ползата от домакинството на световно първенство по шорттрек?
- Да привлече млади хора в залата, да видят какво представлява нашият спорт. Надявам се една част от тях да вземат решение да тренират шорттрек. Убедена съм, че това се случва, защото за пети път сме домакини на световно първенство. След всяко от тях пързалката е пълна с деца, пука се по шевовете. Това е чудесно за развитието на децата, за тяхното здраве, но помага и да откриваме таланти и нови шампиони. Искрено се надявам много български състезатели по шорттрек да ме надминат по титли и медали.

- Какво ще видим на това световно в „Арена Армеец”?
- Първо, входът е свободен за зрителите и в трите дни на шампионата. Ще участват десет олимпийски шампиони от общо 180 състезатели. България ще представят Катрин Маноилова, Зорница Пенчева, Анна Якимова, Лилия Джустрова, Димитър Георгиев и Калоян Ангелов. При жените ще участваме и със щафета на 3000 м.

За първи път на световно първенство няма да има мантинела около леда, а 

дюшеци с дебелина един метър – за безопасност

когато има падания. Такива дюшеци досега са слагани само на олимпийски игри.

- Какво различава днешните състезатели от теб и твоето поколение?
- Различните поколения имат своите плюсове и минуси. Моето поколение бяхме състезатели с изключителни физически възможности. Но пък съвременните деца са отлично информирани и много лесно заучават нови техники, които за нас бяха трудни. За мен е важно да намеря и развия положителните качества на всяко дете.

- Лесно ли намирате състезатели по шорттрек, защото по улиците повечето деца са с наднормено тегло?
- Кънки-спортът винаги е бил екзотичен спорт в България, тъй като има малко пързалки, на които може да се практикува. Но децата проявяват голямо любопитство към него. Съдя по натовареността на пързалката в Зимния дворец на спорта в последните 10 години. Имаме бум на желаещи да практикуват различните видове ледени спортове. Това означава, че децата са привлечени от леда и от пързалянето.
МАРА КАЛЧЕВА/"Доктор"