Владислав Стоянов бе един от играчите на Лудогорец, които нямаха време да празнуват спечелената втора титла. Ден след награждаването в Разград вратарят на шампионите замина с националния отбор за Япония, където започна азиатското турне на "лъвовете". Стоянов записа 90 минути при престижната победа над "самурайте" с 2:0 в Нагоя и на няколко пъти блесна с отлични отигравания. След това стражът почива при победата с 2:1 над Казахстан, при която селекционерът Любослав Пенев даде шанс за изява на вратарите на "Левски" Пламен Илиев и Михаил Иванов.

Как Владо видя драматичният край на първенството и какво очаква от новия шампионат? Има ли сили Лудогорец да се пребори за влизане в групите на един от двата евротурнира? Реални ли са шансовете на националния отбор за класиране поне на бараж за Мондиал 2014? Стоянов отговори на тези и други въпроси в интервю за официалния сайт на Лудогорец.

- Премина ли еуфорията от спечелената титла? Кога осъзнахте какво всъщност се случи в 30-ия кръг?
- Еуфорията вече премина. На следващия ден след двубоя с Монтана разбрах какво се е случило. Звъняха ми приятели, близки. Получих куп поздрави. Усещането да спечелиш титлата е неописуемо. Щастлив съм. Но не успях да се зарадвам, както трябва. Предстоеше турне с националния.

- След загубата на "Герена" вярвахте ли, че все пак Лудогорец може да бъде шампион?

- Разбира се. Това го споделих със съотборници и приятели. Вярвах в чудото. Вярвах, че Славия ще играе феърплей и ще спре "Левски". Така и се случи. Благодаря на славистите, че играха честно. Но главната причина да станем шампиони си е в нас. Играхме по-добре през целия сезон. Момчетата се бориха и показаха най-добрият футбол в България. Заслужено завършихме на първо място.

- Защо се стигна до този кошмарен завършек в дербито със "сините"?
- Ще ви отговоря с едно клише - когато не вкарваш, ти вкарват. "Левски" не ни надигра с нищо. Ние имахме по-чистите положения. Един нещастен рикошет в края едва не ни лиши от шампионската точка.

- На 10 юли предстои мач с Берое за Суперкупата, а 6-7 дни по-късно и сблъсък във втория предварителен кръг на Шампионската лига. Ще успеете ли за краткото време, което имате се подготвите оптимално за тези двубои?

- Смятам, че да. Не е толкова кратко времето. Смятам, че за месец можем да се подготвим добре. Мачът с Берое ще бъде генералната ни репетиция за Шампионската лига.

- Стяуа, Партизан, Динамо (Загреб), Марибор, Макаби (Тел Авив), Нефтчи (Баку) и Динамо (Тибилиси). Кой от тези вероятни съперници предпочитате на старта на квалификациите на Шампионската лига?

- По принцип слаби тимове няма. Всички тези отбори са шампиони на своите страни. В момента Партизан е в най-лошо състояние от изброените. Затова мисля, че именно те са най-удачният вариант. Но нека не правим предварително сметки. Подготвим ли се добре, имаме шансове срещу всеки. Класата на въпросните отбори не е по-голяма от нашата.

- Има ли сили Лудогорец да постигне нещо значимо в предстоящото издание на евротурнирите?
- Според мен да. Ако не успеем да се преборим за влизане в Шампионската лига, възможно е да влезем в групите на Лига Европа. Изглежда трудно, но не е. Време е български отбор отново да е там.

- Ще бъде ли по-трудно на Лудогорец през новото първенство с оглед на това, че Христо Стоичков се връща в ЦСКА като треньор, а Наско Сираков е спряган за шефското място в "Левски"?

- Определено ще е по-трудно. ЦСКА и "Левски" от доста време са без титли. Това е непривично за грандовете. Има натиск от феновете им. "Левски" и ЦСКА ще направят силни отбори за новия сезон. "Ботев" (Пловдив) също прави организация. Разполагат с база и добри треньори. Въобще конкуренцията в новия шампионат ще е много по-силна. Аз обаче вярвам, че Лудогорец ще успее да защити титлата си.

- Националният отбор постигна две победи в азиатското турне - 2:0 срещу Япония и 2:1 срещу Казахстан. Полезни ли бяха тези контроли?
- Естествено, че бяха полезни. Безполезен мач няма. Смятам, че с оглед предстоящите гостувания в квалификациите бе добре да се изправим срещу Япония и Казахстан. Победата в Нагоя ще ни даде нужното самочувствие. Японците са здрав отбор, в който има много звезди. Неслучайно първи се класираха за световното първенство в Бразилия. Казахстан се доближава до стила на Армения, на която гостуваме в Ереван.

- Ще успее ли държавният тим да се пребори поне за второто място в групата, което дава право на участие в баража за Мондиал 2014?
- Според мен лично да. Това го показват резултатите. Колективът също е много добър. Всички сме настроени най-после да се преборим и да се класираме на голям форум.