Най-възрастният футболист в момента в "А" група навършва днес 40 години. Здравко Лазаров е част от Монтана, който се бори на два фронта - да оцелее в групата на майсторите, както и атакува Купата на България. Електричката е добре познат на всички. Минал е през родните грандове ЦСКА и Левски, изкара силни години в Турция. "Явно обаче не ми е било писано да спечеля трофей в България", сподели Лазаров в интервю за БЛИЦ СПОРТ.

Старата пушка е ставал вицешампион с "армейците" и "сините", но пък в Турция вдига купата на страната с Коджаелиспор.

Въпреки напредналата възраст Здравко изразява готовност да играе още. Желаем му го от все сърце.

- Здравко, честит юбилей! Бъди жив и здрав и все така сърцат на зеления терен. Как се чувстваш на 40 години?
- Перфектно. Важното е, че нямам контузии. В Монтана ми е добре. Всичко е нормално.

- Можеш ли да споделиш рецептата за дълголетието ти на футболния терен?
- Дълголетие!? Не, това е постоянство. Не спирам да тренирам и се надявам така да продължи, както и да нямам контузии.

- Продължаваш ли да се влагаш в тренировките или вече се раздаваш само в официалните мачове?
- Винаги тренирам с огромно желание. Ако нямах желание, отдавна да съм спрял. Винаги се хвърлям здраво, независимо дали е тренировка или мач. Отвътре ми е просто.

- Замисляш ли се вече за край на състезателната кариера?
- Да, нормално е да се замислям, на 40 години съм вече. Но бъдещето ми ще се изясни след края на настоящия сезон. Сега мисля как Монтана да не изпадне от "А" група. Атакуваме и Купата на България (б.р. - на полуфиналите отборът на Емил Велев ще спори с Литекс). През лятото ще правя планове. А и много зависи физически как ще се чувствам. Сега съм добре, смятам, че още имам сили. Неприятното обаче е, че сутрин като се събудя и всичко ме боли, но е неизбежно.

- Какви сериозни контузии си имал?
- Преди 8 години имах тежка контузия, скъсах връзки на коляното и трябваше да правя операция. Мислех да се отказвам, бях на 32 години. Семейството обаче ми вдъхнаха кураж да продължа.

- Досега нямаш трофей с български отбор, сигурно много силно искаш да ликуваш през май с Монтана?
- Да, много ми се иска да вдигна Купата на България. Не бих казал, че ми е чак мечта, защото мечтата ми беше да стана футболист. Изпълних я. Да, никога не съм ставал шампион на България... съдба, явно така ми е писано. Не съжалявам за нищо, гледам напред.

- Считаш ли се легенда на родния футбол?
- Каква легенда, няма такова нещо. Смятам, че направих една не лоша кариера. Играх в Левски, ЦСКА, Славия, Локомотив (Пловдив). Бях в най-големите отбори.

- Престоят в кой от многото ти клубове опреляш като връх в кариерата си?
- В Газиантепспор. Там бях три сезона, след като преди това спечелих Купата на Турция с Коджаелиспор. Когато бях в Газиантеп играех и в националния отбор. Няма да забравя мачовете с Рома за Купата на УЕФА. За италианците играеха Франческо Тоти, Касано, Валтер Самуел... Бяха голям отбор и се радвам, че имах честта да се изправя срещу тях. В Локомотив (Пловдив) също изкарах перфектни години. Радостен съм от факта, че навсякъде ме уважават.

- Кои са най-близките ти приятели във футбола?
- Много са, трудно ми е да изредя всички. Навсякъде имам приятели - Гонзо, Гошо Петков...

- На какво учиш младите футболисти около теб?
- Дано да попиват, да виждат най-доброто в мен - как се хвърлям на тренировки и в мачове. Опитвам се да им го обяснявам, важното е те да ме слушат.

- И ти ли като почти всеки футболист смяташ да станеш треньор?
- Може, времето ще покажа. Вече изкарах лиценз "А". Искам да продължа във футбола.

- Уреди ли си живота с футбола?
- Доволен съм, не се оплаквам. През годините съм изкарал добри пари и в момента не мисля за това. Играя повече за удоволствие. Отдавна парите не са ми приоритет. А и в България не плащат като в Турция.

- Ще има ли шумно парти тази вечер?
- Празнувам с роднини и приятели, на ракийка със салатка. Няма да е шумно тържеството.

- Треньорът Емил Велев няма ли да ти се скара?
- Аз не се напивам. И снощи бях на една ракия, нормален човек съм все пак, няма лошо. В Монтана след победи винаги  празнуваме, а когато не бием няма повод за маса.

- Ракията ли е любимото ти огнено питие?
- Предпочитам бяло вино, както и водка.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ