Найден Найденов определено е един от най-коравите треньори в България. В който и отбор да отиде, Наката създава желязна дисциплина, а глезотиите не му понасят. Такъв беше и като състезател. Сега Найден е треньор на Марек Юнион-Ивкони, с който, макар и служебно, стана шампион миналия сезон. От днес отборът му започва участието си в турнира за Купата на България, където целта на специалиста е само една – трофеят. Пред „Меридиан Мач“  Найденов говори за очакванията си от надпреварата в Габрово, като не бе подмината и темата „национален отбор“, където е помощник-треньор.

- Г-н Найденов, какви са очакванията ви за турнира за Купата на България?
- Като шампион на България, целта на Марек Юнион-Ивкони е само една – триумф и в турнира за Купата. Отборът е мотивиран, а момчетата осъзнават, че няма да бъде никак лесно. Видяхте какви изненади станаха миналата година, когато загубихме от Монтана с 2:3.

- Кой ще бъде основният ви конкурент?
- Не искам да конкретизирам никой. В този турнир се случва всичко. Виждате, че и КВК Габрово и Монтана имат много силни отбори. "Левски" и ЦСКА също не са за подценяване. Марек ще играе мач за мач. Формата ни е добра и се надявам да спечелим турнира.

- Има ли контузени?
- Имам малък проблем на поста разпределител. Преди няколко дни македонският плеймейкър Гьорги Гьоргиев стъпи накриво и изкълчи глезен. Въпреки това мисля, че ще играе. Надявам се да се оправи, защото другият ни разпределител Стефан Стоянов също е контузен, което прави ситуацията малко по-сложна.

- Ще има ли премии, ако вземете Купата?
- Премии със собственика не са обсъждани. Момчетата обаче знаят, че ако играят добре, ще бъдат възнаградени.

- Как виждате нивото на тазгодишния шампионат и ще има ли нови имена в националния отбор?
- Определено ще има млади момчета. Разговаряхме с треньора Камило Плачи и сме набелязали някои нови имена. Те са млади волейболисти, които едва ли ще вземат участие в мачовете за Световната лига, тъй като по това време има световна квалификация при мъжете.

- С контузията на Тодор Алексиев националния отбор губи основен посрещач. Имате ли алтернатива на този пост?
- Контузията на Тошко наистина е неприятна и се надявам да се възстанови бързо. В отбора тази година ще попадне посрещачът на Габрово Станислав Петков-Балки, както и Златан Йорданов от Марек. Отделно се надявам Валентин Братоев да дойде в добра форма от Германия. Все пак Фридрихсхафен е силен отбор, където може да се натрупа сериозен опит.

Николай Пенчев също прави много силни мачове в Полша. Основен волейболист на този пост е и Тодор Скримов. Следя представянето му във Франция и съм впечатлен. От няколко седмици Методи Ананиев също е подновил тренировки. Това момче не трябва да се подценява. През годините Мето е доказал, че има място в националния. Силно се надявам да влезе във форма до първия сбор на националния отбор.

- Централният блокировач Николай Николов получи тежка контузия и няма да може да играе поне осем месеца...
- Това също е много неприятна новина. Дано Ники да се оправи по-бързо, защото е ценен състезател. Хубавото е, че на неговия пост имаме алтернативи.

- Камило Плачи бе забъркан в скандал, след като по време на мача между "Левски" и ЦСКА седна в агитка, която бе вдигнала плакати срещу ръководството на федерацията. Вашият коментар?
- Честно казано скандалите около Камило Плачи не ме касаят. Според мен се създава изкуствено напрежение. Не искам да коментирам тази тема.