Неделчо Колев е роден е на 26 март 1953 г. в град Каблешково, Бургаска област. Като състезател печели два пъти световната титла и веднъж става европейски шампион. На последното си състезание – олимпийските игри в Москва, се задоволява с бронзов медал. Още 16-годишен става най-младият българин със званието „Заслужил майстор на спорта”. В категория до 75 килограма подобрява пет пъти световните рекорди за юноши и 14 пъти при мъжете. През 1973 г. е обявен за „Спортист на годината” в България. След оттеглянето си от подиума става треньор, дълги години работи в ЦСКА, националния отбор и в чужбина.

-Г-н Колев, напоследък срещу вас се изсипаха много обвинения за злоупотреби във федерацията.  Чувствате ли се застрашен, вероятно предстои сериозна ревизия?
-Не съм застрашен, а омерзен! Тези сигнали бяха нещо от рода на „крадеца вика - дръжте крадеца”. Хора, на които далаверата им е в кръвта и начин на живот, си позволиха да ми слагат мръсни ризи. Всъщност ревизията мина и резултатите показаха, че
 
клеветниците
най-малкото ми
дължат извинение
 
Всички документи от проверката са при министър Мариана Георгиева, която няма да ги скрие от никого, защото не ми е любовница. Виж, тези с обвиненията може да имат любовници по етажите под спортния министър, но аз не съм от тяхната категория. Красимир Орманов като член на Управителния ни съвет отлично знаеше, че отчетността на федерацията е напълно в духа на закона. Отлично знаеше и как се изразходват паричните средства, но реши изведнъж да тръгне срещу мен като последния мерзавец.
Nedelcho_Kolev_1.JPG
-Защо го е направил, вероятно има мотив за този ход?
-Какъв мотив да има? Той просто се самозабрави! Затова е казано, че няма ненаказано добро. На Орманов колко много съм помагал, няма да ви стигне вестникът, ако тръгна да изброявам. Работа съм му намирал като треньор, екипи и оборудване съм му осигурявал във времена на тотална криза… Ама нека да знае, че всичко на този свят се връща като бумеранг, така го напиши. И това не е заплаха от мен, но има Господ! Аз съм християнин, ей на – честен кръст!

-Не е логично да ви атакува Орманов заради добрините ви…
-Само заради това е! Една последна добрина не можах да му направя и тръгна с помията срещу мен. Не можех да му помогна тогава.

-За какво става въпрос?
-Дойде да ми иска 100-200 хиляди лева, защото започнал да строи къща или вила, пък сметките му се оказали криви. Аз нито съм банка, нито нищо. Може да съм нямал парите! А и сумата е доста сериозна и не съм сигурен какво става после с връщането им. Сега от дистанцията на времето се радвам, че съм отказал на Орманов. Този човек днес едно прави, утре съвсем друго. Как може да му вярвам? Даваш мангизите и още на момента си изгорял, може да пиеш една студена вода от река Чая (б. а. – смее се)… Забравих да спомена за Орманов, че преди време му дадох възможност да изкара някой лев с поръчка от федерацията за неговата фирма. Много беше закъсал и се смилих да зареди с екипи различните гарнитури в националния отбор. И там я свърши като кучето на нивата. Късно видях, че екипите, които е докарал, са като стока от битака. Да не ти казвам пък какви балони е раздул по фактурите. Ама всичко минало-заминало… И след като му отказвам пари за строеж, Орманов се събира там в Асеновград с една група щангисти и треньори и решават да ме петнят. Сигнали пускат наляво-надясно, излизат по медиите и клеветят, колкото глас имат. Пълни простащини!

-Предполагам, че ще им кажете имената на интригантите?
-Вие ги знаете, нали и за „ШОУ” са давали интервюта. Треньорът на националния отбор Иван Иванов ми вика: „Шефе, няма ли най-после да излезеш и ти, да им запушиш устите!”. А аз просто не искам да падна на тяхното ниво! Орманов и бившият треньор на националите Пламен Аспарухов не заслужават моето внимание, но от уважение към медията ви, ми се налага да говоря за тях. Това са хората, които правят чета срещу мен.

-Мнозина от противниците ви казват, че поддържате неоправдано висок стандарт с расови коли…
-И любовници казват, че имам - знам! (б. а. смее се). Скъпи подаръци съм правил, трошал съм парите на федерацията. Само че аз не се казвам Пламен Аспарухов! Два пъти съм щастливо развеждан, живея щастливо сега и с третата си жена.
 
По любовници си
пада Аспарухов
 
Направо е болен женкар! И какъв е той да говори за моя стандарт? Знае ли ми доходите, виждал ли ми е данъчната декларация?
Nedelcho_Kolev_3_Plamen_Asparuhov.JPG
-Аспарухов – болен женкар?!
-Ами как, не знаете ли? Тоя моралист купи на една фолк-певица апартамент в София точно срещу „Парадайс”! Луна ли се казваше, Муна ли – не знам, но му беше любовница! И к’во се получава – той хойка, мен обвинява! Смешно не, ами направо е жалко. И го прави треньор, който от много акъл погреба вдигането на тежести в България. Затри всичко, цяла епоха.

-Говорите за допинг скандала преди олимпиадата в Пекин през 2008-а?
-Именно! Срам, позор - 11 топ щангисти изгоряха заради едното нищо. Такъв резил не е имало никъде! Заради това, че Аспарухов няма изтрезняване. Защо никой от онези с допинга не идат и питат него как ги е довършил? И Иван Стоицов беше от уличените, сега в една група движат с Аспарухов и други от екипа на стария президент Андон Коджабашев. Аз какво съм им виновен, че са ги пипнали по бели гащи? Нека всеки си поеме отговорността и да мисли какво ще каже,  преди да си отвори устата. А на Пламен Аспарухов греховете не приключват само с допинга, който се оказа последната капка в прелялата чаша на щангите. По-голям далавераджия в системата на вдигането на тежести едва ли сме имали.

-Тези обвинения обаче искат доказателства?
-Като треньор на националния отбор Пламен Аспарухов е прибирал комисиони от състезатели и клубове. Какви доказателства ви трябват още, може да питате толкова много хора от системата, от клубовете?! Тук не става дума за единичен случай, а за масова практика. Андон Коджабашев я карал през просото, а Аспарухов зад гърба му обикалял клубовете, за да вземе „своето”.

-Звучи шокиращо и малко невъзможно, защото лесно се издънваш при такава акция! И за какви суми става въпрос?
-Шокиращо и безразсъдно, ще добавя аз. Но Аспарухов, както казах, е вечно прилепен за уискито. На него мозъкът отдавна му се е сварил от алкохола.После обвинява нашия секретар Борислав Гидиков, че пиел. И мен ме обвинява, а аз дори не ходя по заведения. Отвреме-навреме си слагам някоя чашка вкъщи. Гарантирам, че Пламен Аспарухов е световен шампион по пиене на твърдо. Пълни измишльотини са му обвиненията по мой адрес и на колегите от федерацията. А за

парите
под
масата,

които е прибирал – гарантирам. Ако клуб и състезател, повикан в националния, получат 10-12 000 лева, половината се заделят за Пламен Аспарухов. Който не изпълнява изискването – няма повиквателна, няма национален отбор. Щом го казвам, значи е така и стоя зад думите си!

-Докъде стигнаха делата с предшественика ви Антон Коджабашев?
-Ще уточня, че сегашната федерация по вдигане на тежести не е наследник на онази с Коджабашев, които погребаха щангите. На тях лицензът им беше отнет, ще припомня, а ние сме чисто ново формирование. Делата на Коджабашев трудно могат да ме трогнат. По-скоро идете и вижте пред офиса му колко призовки има от съдебните инстанции. Коджабашев дължи пари на кого ли не. За съжаление много фирми често идват при мен да търсят осребряване на неплатените от Коджабашев сметки. И в момента в кабинета ми са дошли 6-7 писма, в които хората си искат парите. Коджабашев не е платил на „Спортни имоти”, на „Аптечното”, на хотели в Бургас, където се подготвяли националите и т.н. и т.н. Все сметки, които мен и федерацията, не ни касаят.

-Нищо ли не ви остана все пак като пари от предишната федерация? За някакъв превод от Азербайджан се шумеше много по времето на Коджабашев?
-400 000 евро са потънали тогава, няма ги! Това са парите от трансферите в Азербайджан на Величко Чолаков и Иван Стоицов. Не се знае къде са, още по-малко за какво са изразходени! На мен Искенедер от азербайджанската федерация ми каза, че парите са преведени. Мога да покажа и документа от Азербайджан, който получих.  Коджабашев да ви отговори къде са тези 400 000 евро! Интересен въпрос ще му зададете, нали?

-Би трябвало да има преводи от азербайджанците и по трансферите на други наши щангисти?
-Благодаря за този въпрос! След кореспонденцията с шефа на щангите в Азербайджан и потъналите 400 000 евро, се разбрахме да отворя нова банкова сметка! И ето ти сега новина:
 
Получих
380 000 евро
 
за Валентин Христов и Боянка Костова. Тези пари дойдоха от азерите на мое име. И се замисли, че никой не може да ми иска тези пари. Абсолютно никой! А аз какво направих? Купих 42 комплекта щанги „Елейко” и ги раздадох на клубовете. Пак от същата марка взех и 42 чисто нови комплекти за деца. Обувки купих, магнезий, който много върви. Платих хирургически операции, ядрено-магнитни резонанси на национали и състезатели от клубовете и т.н. Един цент от тези средства не са влезли в моя джоб – ей на, за втори път ти се кръстя! Само ще ти кажа за сравнение какво е правил  Коджабашев при подобни плащания, при подобни покупки. Сключвал е спонсорски договори и прибирал по 20% за всяка щанга, за всяко трико, за всеки един аспирин. Ей за такива времена мечтаят сега  Коджабашев, Аспарухов, Орманов и цялата им клика.

-Какви пари върти годишно федерацията?
-1 170 000 лева! Трябва да се справяме, колкото и да е оскъдно. Виждате, че навсякъде в държавата е тежко! Икономиката е грохнала, няма ги и предишните спонсори – фирмите се борят за оцеляване. Не им е хич до дарения и спорт, което още повече усложнява нашата дейност. Но такива са реалностите, ще трябва да се справим някак си.
Nedelcho_Kolev_2.JPG
-Защо не са възстановени състезателните права от Азербайджан на Иван Стоицов и Боянка Костова?
-Ще ти кажа, че самите състезатели не са поставяли този въпрос пред мен. Даже оттук-оттам подочух, че Стоицов е зарязал първата си жена и живее на семейни начала с Боянка. Пак казвам, че на мен въпрос за връщането на правата им не е поставян. Откъде да знам аз, особено за Стоицов, че на 30 години смята пак да вдига? С него се видях, преди да замине в Азербайджан. Търсеше каквато и да е работа и му предложих да започне охрана в една дискотека в Асеновград. Не му се работело това, след което го уредих в една куриерска фирма в София. Но и тук не се задържа и после се стигна до трансфера му в Азербайджан. Не знам защо ми е толкова сърдит, но аз все пак попитах азерите за възможностите отново да вдигат с Боянка за България. Особено за Боянка
 
трябва
да съм луд
 
да не я искам обратно. Защото в националния ни отбор няма грам жена! Боянка е в перфектната възраст, талант, както и да го погледнеш. Всяко нейно качване на подиума е медал. Тепърва ще се разгорещява битката за олимпийски квоти, а Боянка няма да има никакви проблеми в това отношение. И от това ще спечелим всички – тя, федерацията, българският спорт като цяло. Истината е винаги по-средата, но Стоицов и Костова са избягали от Азербайджан. Не знам по какви причини, но те не са изпълнили договорните си отношения. Искендер ми каза, че връща правата на Боянка срещу 100 000 евро и на Стоицов срещу 200 000 евро. Средства вложили в тях – луксозни хотели, храна, заплати. Добре, да ги дадем тези пари, но как да спасим тогава федерацията от фалит?!

-Значи няма надежда да се състезават отново за България?
-Надежда винаги има, но става въпрос за много пари. Аз лично се надявам нещата да се уредят и правя опити, не съм се отказал.

-Поставен ли е въпросът пред Световната федерация, чийто шеф Тамаш Аян ви е приятел?
-Какво да направи той, когато има подписани договори? Много хора обвиняват Тамаш Аян за състоянието на нашите щанги, но това не отговаря на истината. Аян просто ни помогна да скъсаме с миналото.

-Минало с допинг! За вас съм чувал, че сте гълтали анаболи до припадък?
-Мерси и за този въпрос! Това го раздуха Йордан Биков, с когото се конкурирахме в една категория. Сега той работи по спорта в община Пазарджик. Намерих го, за да ми отговори какви ги е наговорил. Отрече да е казвал такова нещо, извини ми се. А за стимулантите ще кажа, че трябва да си глупак за да ги ползваш. Само хранителни добавки съм употребявал, както и колегите ми от националния отбор. Цялата тази история с допинга на българите тръгна от господството ни в света, когато тренирахме под ръководството на Иван Абаджиев. Него къде ли не го искаха, просто за да ни отслабят, но той не се поддаде на изкушенията. И се завъртяха допинг афери, и то с вещества, които дори не бяха в списъка на забранените.

-С какво се занимавате извън спорта, имате ли личен бизнес?
-Мммм…(замисля се – б.а.). Това е въпрос, който вълнува интригантите зад гърба ми. Пиши, че имам 30 апартамента на Черноморието! Ако не е реклама – добави, че ги продавам, както и два декара на плажната ивица! Не се майтапя, тези имоти ги имам, мои са!
KAMATA 1_5.jpg
-Дъщеря ви, певицата Рут Колева, се чу, че скоро ще ви прави дядо! Пита се: кой е зетят?
-Пълни глупости от „Къртицата” са това! Рут онази вечер ми се обади да я взема от летището, била на снимки в Барселона. Не знам да чака бебе! Тя живее на квартира в София, рядко се виждаме, но се чуваме постоянно! За зет нищо не мога да кажа, освен да бъде кавалер с дъщеря ми, за да не го шамаросвам (б. а. – смее се). Аз много трудно изгледах децата си, така би казал всеки родител. Имам син от първия брак, а
 
от втория Рут
има брат-близнак
 
И той ми звънка онзи ден: „Тате, трябват ми нов сноуборд, екипировка”… Що за спорт е това, с който си трошиш главата?

-Какво да очакваме от българските щанги в близките години? Ще се кандидатирате ли пак за поста, което заемате?
-Вдигането на тежести у нас е още в сектор „Реанимация”! Всички се надяваме по-скоро да се върнем към успехите, макар че няма да е като едно време. За президентския пост не съм се оженил и не ми е фикс идея. Но на отчетното събрание през май – само един клуб да не застане зад мен и си вдигам чукалата...
ЗДРАВКО КАМЕНОВ