Предаването „Код Спорт“ по ТВ+ излъчи любопитен материал, представящ суперзвездата във футбола Неймар в друга светлина. Бразилският лидер на Пари Сен Жермен не забравя откъде е тръгнал и всяка година организира турнир по стрийт футбол за млади талантливи играчи.

По света живеят милиони футболисти, които никога не са стъпвали на хубав терен, а играят на улицата и в прахта. Някога един от тях е бил Неймар. Днес той е суперзвезда, но не забравя откъде е тръгнал и къде е научил многобройните си финтове. За онези, които продължават да ритат на улицата, Неймар организира специален турнир. Нещо като световно първенство за отборите от квартала. Състезание, в което участници от цял свят имат възможност да покажат какво могат и да изживеят незабравими емоции. И разбира се – да се докоснат до магията на своя идол Неймар. Защото улицата ражда големи таланти и самият Неймар е един от тях. Всяка поява на звездата в Париж предизвиква огромен интерес. Както стана и на националния френски турнир по уличен футбол, на който бяха излъчени представителите на Франция за големите финали. За тяхна радост самият Неймар се включи в загрявката и в импровизиран мач със смесени отбори на малко квартално игрище в навечерието на надпреварата. Това са моменти, които щастливите момчета и момичета ще помнят цял живот, защото се докосват до суперзвездата на световния футбол. И виждат, че той е един от тях, но е успял да пробие благодарение на талант и упоритост. Колкото и много пари и титли да е спечелил, Неймар си остава футболист, който обожава да играе в квартала с обикновените хора.

- Неймар, голямата ви цел в Пари Сен Жермен е спечелването на Шампионската лига. Какво ще означава за вас да вдигнете купата отново заедно с Меси, но с друг отбор?

- Това ще бъде невероятно. Да, когато дойдох в Пари Сен Жермен, голямата ми цел беше да спечеля тук Шампионската лига. Опитвам да го постигна от 2017 година до днес. В момента нашият отбор е много силен с новите попълнения, които бяха привлечени. Това са футболисти, които много вдигнаха качеството, но все още се напасваме. Когато приключим този процес и се адаптираме напълно един към друг, ще станем изключително силни и като колектив. За индивидуалните качества няма какво да коментирам, защото знаете какво можем. Ще бъде страхотно, направо фантастично, да повторим и в Пари Сен Жермен това, което направихме в Барселона.

- За втори път във вашата кариера играете в отбора с най-много звезди в света. Преди беше Барселона, сега е Пари Сен Жермен. Какво е предизвикателството да си в такъв почти непобедим отбор?

- Когато си част от такъв отбор, най-трудното нещо идва от факта, че във всеки мач съперниците са крайно мотивирани и искат да спечелят срещу теб. Ние може да сме страхотен отбор с фантастични играчи, но трябва във всеки мач да играем така, сякаш той е последният в живота ни и единствената ни цел е да победим. Все едно да убиваш лъв всеки ден. Без никакво отпускане, без загуба на концентрация. Ако си добър на хартия, в големия отбор трябва да го доказваш всеки мач на терена. Няма смисъл от това да имаш отбор от големи футболисти, ако той не побеждава. Значи нещо не функционира, а това не е добре. Днес имаме един от най-добрите състави в света и всички говорят за нас, но ние трябва да го доказваме непрекъснато.

- Какво означава за вас Пеле и вярвате ли, че ще подобрите рекорда му за вкарани голове за националния отбор на Бразилия?

- Това е една от моите цели. Вярвам, че всеки футболист става още по-мотивиран, когато е на път да постигне нещо голямо. Аз съм далеч от мисълта, че съм по-добър голмайстор от Пеле и изобщо не искам да се сравнявам с него. Но имам възможността да подобря рекорда му по голове за националния отбор на Бразилия. Това много ме мотивира. И когато вкарам моя 77-и гол, колкото има и Пеле, ще му отдам специална почит.

- А какво означава за вас собственият ви турнир по уличен футбол?

- Този турнир ме прави много щастлив. Казвам ви най-откровено, че не очаквах да постигнем такава популярност. Нашата инициатива достигна до много хора в най-различни държави. Ето защо съм толкова доволен и ми става хубаво всеки път, когато имам възможност да гледам мачовете от турнира на живо. За съжаление това не се случва често, тъй като програмата ми е претоварена с тренировки и мачове. Ще бъда много доволен, ако успея да присъствам и на финала, защото това е най-големият мач. Говоря с участниците и трябва да ви кажа, че те наистина се чувстват така, сякаш играят на улицата. Точно това е нашата цел. Да направим турнир, в който футболистите да чувстват, че играят бразилски футбол на улицата.

- Наскоро казахте, че световното първенство през следващата година ще бъде последно за вас. Наистина ли ще стане така?

- Да, казах такова нещо, но... Всъщност хората разбраха друго. Наистина казах, че това ще бъде последното ми световно първенство и ще го изиграя по най-добрия начин. Ще направя всичко, за да покажа на 100 процента възможностите си. Ще изляза във всеки мач така, все едно е последният в живота ми. Това имах предвид. Ще играя пределно мотивиран – като за последно. Защото не знам какво ще се случи утре и как ще се развие кариерата ми. Хората приеха думите ми малко противоречиво. Все едно искам да спра с футбола и да се откажа от националния отбор. Нямах това предвид. Просто казах, че ще играя като за последно, защото не знам какво предстои.

Като за последно играят и участниците в турнира по уличен футбол под егидата на Неймар. На националния финал в Париж бяха излъчени отборите, които ще представят Франция на големите финали срещу съставите от други държави. Регламентът е следният. В турнира се играе футбол във вида, в който Неймар го познава от улиците на своето детство. Петима срещу петима. Малки вратички без вратари. При всеки вкаран гол от игра излиза един футболист от другия отбор. Мачът продължава най-много 10 минути или дотогава, докато единият отбор остане без играчи. Наградата е повече от атрактивна – самолетни билети за петимата участници в най-добрите френски отбори за момичета и момчета.

На тях им предстоят вълнуващи дни, както стана при един от последните големи финали в Бразилия. Естествено – в присъствието на техния идол Неймар. Той не само награждава победителите, но и излиза на игрището, за да покаже богатия си арсенал от трикове с топката.