Треньорът на носителя на Купата на България Черно море - Никола Спасов, даде обширно интервю за предаването “Спорт +” на ТV+, в което говори за успеха на "моряците" и други актуални теми.

- Г-н Спасов, към какво е насочена селекцията на Черно море, която правите в момента, по-скоро към Лига Европа, или по-скоро спрямо първеството на България?
- По-скоро към един стабилен отбор и едно спокойно първенство. Естествено, първото предизвикателство е Лига Европа, но искам нещата да си вървят по реда, първо е Лига Европа, после е първенството.

- Кои са позициите, за които все още нямате решение?
- Искам да взема поне още едно крило, нападател, един атакуващ полузащтиник, а може би още един защитник.

- Кое е водещо за Вас при избора Ви за даден футболист?
- Доста неща трябва да притежава един футболист, но на първо място са човешките качества, след това най-важното - футболните. Не мога да определя кое е по-важно... футболните и човешките качества трябва да вървят заедно, за да ме удоволетвори напълно един играч.

- Какво е предимството да нямате спортно-технически директор и цялата власт да е в ръцете на треньора?
- В крайна сметка не е точно така, но наистина спортно-технически аз отговарям за отбора, което е едно спокойствие за треньора, носи увереност и доверие, което се предава към футболистите.

- Влязохте в историята на Черно море със спечелването на Купата на България. Мнозина имат усещането, че Вие сте точния човек за "моряците". Как Ви влияе това?
- Какво да Ви кажа, то всичко идва естествено. Аз просто съм късметлията, че на мен ми се случи спечелването на купата. Много са факторите за успеха, но в крайна сметка на мен специално това ми влияе положително. Чувствам се добре във Варна, в Черно море, имаме си доверие с шефовете, имаме си доверие и с футболистите.

- Смятате ли, че сега публиката на Черно море ще е бъде по-благосклонна, след като ги направихте толкова щастливи?
- При всички положения хората са много доволни, а аз не се връщам към миналото никога и се надявам да бъдат така добри и за напред. Но всичко зависи от резултатите.

- Какво означава лично за Вас триумфирането с този трофей?
- Лично за мен е едно удоволетворение от желанието, с което работех във футбола. Това е плодът на работата. А и това, че нещо положително се случи по такъв изключителен начин, защото не беше само спечелването, а и начинът, по който се спелечи тази купа.

- Стана модерно всеки успех да бъде посветен на някого. Вие на кого посвещавате Вашия?
- На много хора, защото много хора заслужават. На първо място са родителите ми, които ме подкрепят от дете, дъщеря ми, брат ми, винаги първото място е за фамилията, после приятелите, футболистите, собствениците на клуба, без които това бе невъзможно.

- Кое се оказа решаващо за победата на Черно море?
- На този въпрос с една дума е много трудно мога да отговоря. Но в крайна сметка, ако трябва с една дума, това беше смелост, много смелост имаше в целия мач и от моя, и от страна на футболистите. Изпълняваха безрезервно, играха без страх и притестнение, с единствена мисъл за победа. Имаше максимално раздаване, всички надскочиха своите въможности в този мач.

- Гледахте ли отново финала с "Левски"?
- Все още не съм го гледал, още ме побиват тръпки. Ще го изгледам, но ми трябва малко време преди да го видя втори път.

- Това ли е най-голямата емоция, която сте преживяли до момента, и като футболист, и като треньор?
- Действително да. Имам чувството, че не мога да преживея второ подобно изживяване, много трудно ми се струва, че може да ми се случи нещо подобно пак, защото беше постигнато по изключително драматичен начин. И след финала пред медиите веднага казах, че колкото и купи да взема в бъдеще, сигурно никога няма да се зарадвам по този начин.

- Къде бяхте скрили бутилките шампанско, които отворихте след триумфа, и само Вие ли вярвахте в победата?
- Не знам, две бутилки бях оставил в автобуса при шофьора, а златната бутилка беше в сака в съблекалнята, за която никой не знаеше. Също се бяхме подготвили и с изключителния фен на Черно море - Иван Иванов, който ми беше подготвил и костюма, който облякох след това. Всичко това говори, че съм имал вярата, че може да успеем. Не бях сигурен, разбира се, но се надявах много.

- Къде е сега тази зелено-бял фраг, с който обиколихте всички новини?
- Оставих го в клуба за спомен и ми се иска винаги да върви с купата.

- Кога разбрахте какво сте постигнал?
- Все още не съм, беше върховно изживяване и един огоромен успех, както за Варна, така и за клуба. Фактът, че 90 години не е имало купа във Варна говори много.

- Защо заявихте “Лудогорец Арена” за предстоящите мачове от Лига Европа?
- Условията са отлични в Разград, мисля че и хората ни поддържат максимално в града. Няма нищо по-особено в избора ни за стадион.

- Какви са целите на ръководството на Черно море за предстоящото участие на отбора в Лига Европа и шампионата на България?
- Целите ги поставям аз в момента, защото аз отговарям за отбора и искам да се представим достойно в Лига Европа. Трябва да вземем победа, уверен съм, че можем да направим нещо, въпреки, че не трябва да се насаждат кой знае какви високи очаквания. Нашите футболни възможности не са кой знае колко големи, но ще опитаме да се преборим с по-добри отбори. Ние не сме поставени в схемата, но мисля, че със същото желание и ентусиазъм може да имаме успехи. Това са ни целите, знам, че ние не можем да спечелим Лига Европа, така че каквото можем да вземем – ще опитаме да го вземем.

- Ще има ли скоро отборът нов стадион?
- Това е въпрос към ръководството, аз се надявам, че ще имаме.

- Как ще изглежда първенството на страната без ЦСКА и Локомотив (София)?
- Няма да е добре за футбола в България, но от друга страна, ако стане факт, ще бъде съвсем реално и логично с оглед на компромисите правени в годините.

- През най-силните ви години като футболист играхте при столичните "железничари", редом до Атанас Михайлов, Бойко Величков, Ангел Колев, Венци Арсов и други, защо се стигна до този крах на локомотив (София)?
- Това е причинено единствено и само от политиката на собственика в клуба, не виждам друг виновен в Локомотив. За съжаление това е клубът, в който израснах, и ако се случи това, което се предполага, ще бъде много жалко.  Локомотив и ЦСКА са отбори с история, и за двата тима е еднакво тежко.

- Не е ли парадоксално да спечелиш бронзовите медали в едно първество и да започнеш от А окръжна?
- Това е действителността в България. Връщайки се назад, проблемите идват от предишните години, защото ако тогава се пипаше по-здраво и се играеше по правилата, тази година нещата щяха да стоят по съвсем различен начин.

- Защо доста често българските специалсти биват пренебрегнати за сметка на недоказани специалисти от чужбина?
- Това е въпрос към ръководствата. Явно са изгубили доверие в нас, българските треньори, а може би и взимат прибързани решения. Стигаме до там, че всичко зависи от ръководителите и собствениците на клубове, в крайна сметка българските треньори правят каквото могат, но са подценявани от ръководствата, адски много се омаловажава работата им и тук се смята, че всеки един клуб може и без треньор да работи, едва ли не. И когато се процедира така във всички групи, нещата вървят по един и същи начин на всички нива.

- Смятате ли, че Бруно Рибейро ще успее начело на Лудогорец?
- Не мога да кажа дали ще успее. По принцип португалците са добре подготвени, особено това ново поколение на Португалия, което навлезе във футбола. Не се дава възможност на наши треньори да се обучават в чужбина по този начин, а и тук в България. Единственото учудващо нещо там е, че Рибейро идва от по-малки отбори, не е работил на такова високо ниво. Това е учудващо до някаква степен. Лудогорец може би трябваше да вземе по-сериозен треньор в това отношение като име. Желая му успех, все пак ще работи в българския футбол, и се надявам да допринесе с нещо за него.

- Тайна ли е колко получава най-скъпият футболист на Черно море?
- Никога не съм говорил на тази тема и сега няма да го кажа. Но е в нормални граници, нямаме нищо общо със заплащането, което получават други чужденци в другите отбори. Чужденците при нас получават наравно с българските футболисти.

- Кое най-много Ви харесва във футбола?
- Това, че футболът е непредскузем и винаги може да ти се случи нещо хубаво.

- А има ли нещо, което Ви отблъсква?
- Най-много ме отблъсква агресията на феновете. Некоректната публика и нейното поведение, напрежението, което създават, това е най-отблъскващото в последните години в родния футбол.

- Създавате впечатление на скромен човек, такъв ли сте наистина?
- За себе си не искам да говоря, може би друг трябва да каже какъв съм като човек. И аз имам самочувствие, може би не винаги съм толкова скромен.

- В съвременния живот може ли скромният човек да оцелее?
- Много трудно.

- Нещо за финал на нашия разговор?
- Много съм щастлив от взимането на Купата на България и още го изживявам, ще ми трябва още време докато ми мине емоцията от тези неповторими моменти и този емоционален финал. 
КРАСИМИР МИНЕВ/ТВ+