Eдно усмихнато и много талантливо наше момче е под светлината на прожекторите в последните дни. 15-годишният Никола Цолов направи блестящ дебют във Формула 4 през уикенда и заслужено обира овациите. Той спечели едно от трите състезанията в Портимао (Португалия). Там се проведе първият кръг от испанската Формула 4. Шампионатът се състои от 7 кръга, следващият е на пистата "Херес" на 28 и 29 май. 

Цолов, наричан Българския лъв, скочи смело от картинга в болида на Формула 4, правейки поредната крачка към голямата цел - да стане първият българин във Формула 1.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Талантът му отдавна беше оценен и от двукратния световен шампион във Ф1 Фернандо Алонсо, който е негов мениджър. Нашето момче е част от академията на "Алпин", а както е известно, испанецът се състезава за този тим в най-комерсиалната автомобилна надпревара. 

Роденият в София Никола Цолов даде интервю за БЛИЦ на път към Валенсия, където e базата на тима му "Кампос Рейсинг". 

- Никола, поздравления за отличния дебют във Формула 4! Успя да спечелиш един от трите старта в първия кръг, колко трудно беше? 
- Благодаря за вниманието. Не беше никак лесно, защото другите пилоти също се борят за победи, а и някои от тях са за втора година, вече имат опит, докато аз съм дебютант. Конкуренцията беше доста голяма и трябваше да бъда изцяло фокусиран и внимателен. Първото състезание направих грешка на старта, моторът угасна, забавих се и не успях да направя добро състезание. Завърших на 14-ото място. Екипът ми ме предупредиха във второто състезание да съм по-внимателен на старта, да не рискувам, за да мога да потегля успешно. Стартът ми не беше от най-добрите, но в случая важното беше да не повторя грешката от първото състезание. Финиширах пети, след което дойде победата ми. При третото състезание стартът ми се получи много добре и след това ми беше по-лесно. Успях да направя и изпреварвания, завършвайки първи.

- Нa кого посвещаваш победата?
- На всички, които са до мен и ме подкрепят - Фернандо Алонсо, "Алпин", "Кампос Рейсинг" и също така на Айртон Сена, който е един от кумирите ми. На 1 май станаха 28 години от трагедията на "Имола", при която загина. Много съм се интересувал за него, гледал съм доста клипове със Сена. 

- Фернандо Алонсо поздрави ли те след победата?
- Да, той е един от първите, които ми се обадиха. Каза ми, че съм се справил доста добре, че се гордее с мен, но подчерта, че ни чака още доста работа. Сезонът в испанската Формула 4 е от седем кръга, във всеки от тях има по три състезания. Следващият ще е на пистата "Херес" в края на май. 

- Къде те откриваме в момента?
- На път към Валенсия. С майка ми пътуваме, прибираме се от Портимао. От тази година живеем във Валенсия, където е базиран тима ми "Кампос Рейсинг". Преди това съм живял само в България, но постоянно пътуваме за състезанията. 

- В постоянна комуникация ли си с Фернандо Алонсо и как той ти помага?
- Много ми помага наистина. Той ми е мениджър. Сближихме се миналата година в Абу Даби, когато заедно участвахме в 24-часово картинг състезание. Когато имам въпроси, винаги се обръщам към Фернандо. Мога да заявя, че заради нещата, които ми каза преди дебюта ми във Формула 4, спечелих едно от състезанията в Портимао.

- Записа редица успеха в картинга, за което също те поздравяваме. Как стигна до испанската Формула 4?
- Решението дойде в последния момент. Първо смятахме да продължа да се състезавам в картинга, после започнахме да мислим дали мога да съчетавам картинг и Формула 4, но в крайна сметка решихме да бъда изцяло фокусиран във Формула 4.

- Прякорът ти е Българския лъв, от къде тръгна?
- Още от картинга. 2018 година един от коментаторите на картинг състезание ме нарече по този начин. Той назоваваше пилотите с прякори, само аз нямах и решиха да ми казват Българския лъв.

- Коя е следващата ти цел? 
- Да спечеля следващото състезание. Следвам целите си стъпка по стъпка. Голямата цел всички я знаят - Формула 1. 

- Кои са основните ти конкуренти във Формула 4?
- Доста са, има добри момчета. Един от основните ми конкуренти е съотборникът ми от "Кампос Рейсинг" Хю Бартър от Австралия. 

- Върху какво най-много работиш, какво искаш да усъвършенстваш?
- Най-много се стремя да подобря стартовете. Работя върху това и другите компоненти.

- Едва на 15 години си, но летиш доста бързо по трасетата. Коя е най-високата скорост, с която си шофирал?
- Сега в Портимао вдигнах най-много - 240 км/час.  

- Какво е усещането?
- Страхотно е. Вдигнах 240 км/час в края на стартфиналната права, преди голямото спиране за първия завой.

- Осъзнаваш ли какъв риск поемаш, имаш ли някакви страхове?
- Да, рискът винаги го има. До момента във Формула 4 не съм имал дори завъртания, дано продължавам по същия начин. 

- Състезаваш се с номера на Айртон Сена - №12. Случайно ли е това?
- Първият ми шампионат в картинга ме попитаха с кой номер искам да карам. Нямах претенции и ми предоставиха №12. И оттогава карам само с №12. 

- Колко победи постигна в картинга?
- О, доста труден въпрос. Много са, загубих им бройката. Занимавам се с картинг от 9-годишен. 

- Очакваш ли с нетърпение да навършиш 18 години и да вземеш шофьорска книжка? Готов ли си за изпит, листовки?
- Това не е проблем, колата се кара много лесно. 

- Майка ти Мирослава е неотлъчно до теб по състезания, живеете заедно във Валенсия. Би ли разказал повече за семейството си?
- Имам сестра, тя е по-голяма от мен, на 24 г. Maйка ми винаги е с мен. Баща ми идва на някои състезание, когато има възможност. Той работи в България, не е при нас във Валенсия. 

- Семейството ви как се справя с финансите, след като постоянно сте на път - състезания, тестове, всичко е свързано с големи разходи в името на голямата цел - да се развиваш и да достигнеш до Формула 1. 
- Доста трудно се справяме, постоянно търсим спонсори.

- Ако не е тайна, Фернандо Алонсо помага ли ви финансово?
- Баща ми е наясно, той движи нещата със спонсорите. Да, Алонсо ни помага. 

- Може ли да видим друг българин в испанската Формула 4?
- Очаквам и други момчета да пробият. В момента имаме пилот в британския шампионат във Формула 4 - Георги Димитров, който е на 17 години. Много е трудно, не се стига толкова лесно до Формула 4. Дано успея да спечеля шампионата този сезон, върху това съм фокусиран. Ще дам всичко от себе си. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ
 

 

Lots of learned this weekend and it feels good to end it with a win Difficult race with ups and downs but managed to...

Публикувахте от Nikola Tsolov Racing в Неделя, 1 май 2022 г.

 

 

 

 

¡Llegó la victoria de Tsolov en Portimao! Se le resistió durante todo el fin de semana pero finalmente llegó la primera...

Публикувахте от F4 Spanish Championship в Неделя, 1 май 2022 г.