Дамян Дачев вече няколко години е №1 у нас в стрелбата с лък. Дванадесетокласникът от Велико Търново печели титла след титла и турнир след турнир. През май миналата година Дамян участва на Европейското в Любляна (Словения), където стана шести. Специалистите му предричат на родения на 10 май 1997 година състезател бляскаво бъдеще. Той неслучайно е сред номинираните в "Спортните чудеса" на България в категорията "Млад шампион до 23 години" в анкетата на вестник "Стандарт".

Състезателят на клуб "Етър 78" е и добър художник. Негови картини са изложени в Япония през 2010 година. Обича да рисува сгради и мечтае да стане архитект. В интервю за БЛИЦ Дамян разказа за успехите си до момента, назова целите пред себе си, както и сподели трудностите, с които се е сблъсквал последните години.

- Дамяне, как се насочи точно към стрелбата с лък?
- Запалих се в училище, от шести клас съм с лък в ръка. Учителката ми по физическо ме насочи.

- Къде провеждаш тренировките?
- От един месец тренираме в новата зала на стадион "Ивайло", преди това в Спортното училище. Радвам се, че вече условията са по-добри. На стадион "Ивайло" базата е много добра и подготовката ми протича отлично. Допреди два месеца в продължение на толкова години тренирахме в студената влажна маза на Спортното училище и в калта на стадиона. И там се подготвях за европейски първенства, световни и олимпиади. Въпреки лошите условия успяхме някак си да постигнем добри успехи. Сега вече е различно. Благодарение на Община Велико Търново и на "Спортни имоти Велико Търново" имаме зала и място къде да тренираме на стадион "Ивайло".

- Разкажи за успехите си до този момент?
- Последните 2 години имам шесто място на Европейско в Любляна (Словения) индивидуално, както и шесто място в смесения отбор със съотборничката ми в Етър Ралица Генчева. Благодарение на нея успях да завоювам двете шести места в Словения през юни 2014 г. Тази година пък имам участия в Гран При в Италия и Гран При в Австрия, благодарение на финансирането ми по проекта "Олимпийски надежди" на спортното министерство. Най-големият ми успех след това Европейско беше участието ми на младежката Олимпиада в Нанджин (Китай). Там завоювах девето място заедно с Ралица. Стигнах до Нанджин, след като бях одобрен за проекта "Олимпийски надежди" с шестото място на Европейското. Тази година благодарение на проекта ходих още на Евро Гран при 1 и 2 кръг в Австрия и Италия. В Италия се класирах 17-и в индивидуалното и това беше най-високото ми класиране за годината.

_______________.jpg

- Имаше ли шанс да заемеш по-предно място в Любляна?
- Това класиране го считам за голям успех. Конкуренцията беше много силна. По турнирите в Европа е много трудно, съперниците са отлично подготвени, класни състезатели са. В България почти нямам конкуренция. Специално за Европейското в Словения не ми достигна по-скоро малко шанс. Шестото място наистина е сериозен успех. Участвах също така и на Световното за младежи в Янгтон (САЩ), бях и на Световното за мъже в Дания. Вече повече от година съм част от мъжкия национален отбор, където треньор ми е Иван Иванов.
__________________________________________.jpg
- Кой те подготвя във Велико Търново?
- Димитър Димитров. Много съм му благодарен, на него дължа всичко.

- След няколко месеца завършваш училище, ще се местиш ли в София?
- Да, смятам да се преместя в София и да следвам архитектура.

- Ще продължиш ли да се занимаваш със стрелбата с лък?
- Това е желанието ми. Надявам се да мога да съчетавам лекциите с тренировките.

- За тази година имаш ли поставена цел?
- Голямата ми цел е да спечеля квота за Олимпиадата в Рио де Жанейро. Имам шанс, предстоят турнири, на които мога да го сторя. В Англия ще има Европейско, а след това състезание и в Турция. Това е шансът ми. Знам, че е трудно постижима цел, но ще се боря. За момента обаче все още не зная дали ще мога да участвам на Европейското в Англия. По същото време завършвам, предстои ми бал. Но дори и да пропусна този форум, след това ще използвам шанса си в Турция и ще извоювам квота за Олимпиадата. За квота се борих и на Евроолимпиадата в Баку, както и на Гран при в Маратон (Гърция). В Гърция спечелих квота за Баку заедно със съотборника ми от националния отбор Явор Христов. Но само той от България имаше по-добър резултат от мен и съответно класиране и понеже квотата е една и се дава на държавата, той получи възможността да представя страната там. Явор е бивш световен шампион по стрелба с лък и е най-добрият стрелец в България за последните години. Единствено той ми е конкуренция при мъжете, а на моята възраст нямам конкуренция.

- Как стоят нещата в училище, отличник ли си?
- Да, пълен отличник съм. Уча в Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Ангел Попов".

- Имаш ли проблеми с финансирането, как стои въпросът с покриването на разходите по участия в турнирите извън пределите на България?
- Нямам проблеми в това отношение, федерацията по спортна стрелба ми осигурява всичко необходимо. А и тази година имам финансиране от спортното министерство по проекта "Олимпийски надежди", което ми позволява да се концентрирам изцяло върху тренировките и да се боря за мечтаната квота за Рио. Благодарение на това финансиране имах възможност да участвам на Световното в САЩ и на Европейското в Словения.

- Налага ли се родителите ти да вадят средства от семейния бюджет, за да бъдат покривани разходите по участията ти в състезанията?
- Не, финансирането ми изцяло е от министерството и от федерацията.

- Занимаваш ли се с други спортове?
- Играя волейбол и баскетбол, но основно се занимавам със стрелбата с лък. Вече шеста година тренирам сериозно този спорт. Не мисля да прекъсвам със стрелбата, защото ми е дала страшно много за тези години и буквално израснах и се възпитах с този спорт.

- Знаем за страстта ти с рисуването...
- Още от много малък рисувам. Имал сам много участия и призови места на конкурси. Най-добрите ми постижения са трето място на конкурс на вестник "Телеграф" на тема "Олимпиадата в Пекин". Мои рисунки пък бяха изпратени на изложба в Япония. Гордея се с това. Много обичам да рисувам сгради, запален съм от малък. Мечтата ми е да стана архитект или строителен инженер. Намеренията ми са да се занимавам с това, освен със стрелбата.

- Гледаш ли мачовете на футболния Етър, който сега е във "В" група?
- По принцип не ходя на футболните мачове, но последните две срещи ги гледах, по-точно ги следях от прозореца на залата ми, докато тренирах. Интересно ми е, ще продължа да следя и се надявам футболистите ни да класират Етър в "Б" група.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ

__________.jpg

__________1.jpg

__________2.jpg