Дирк Новицки стана първият германец, който печели шампионската титла в НБА. Германският център бе с основен принос за историческия първи триумф на Далас Маверикс и логично бе избран за Най-полезен играч (MVP) на финалите в НБА.

Новицки бе страхотен в първите 5 срещи от серията с Маями Хийт и макар че нямаше ден в двубой №6, все пак вкара 21 точки, 10 от които в решителната последната четвърт.

След успеха в Маями германецът даде интервю за ДПА, което БЛИЦ предлага на читателите си без никакви съкращения.

- Г-н Новицки, Вие сте от 13 години в НБА. От какво значение е тази титла лично за Вас?
- Когато влезеш в Лигата целта ти е да се установиш в нея, да играеш в Мача на Звездите и да си шампион при реализаторите, но в един момент всичко, което има значение се оказва титлата. Шампионатът през сезон 2010/11 ще остане завинаги в историята на Далас Маверикс и никой не може повече да ни отнеме постигнатото. Аз съм толкова горд с отбора и с това, което направихме през тази година. Нашият нападател Карън Бътлър трябваше да завърши сезона с тежка контузия, но въпреки това продължихме да работим и успяхме да се преборим за тази титла. Ако си в тази лига вече 13 години и в последните 10 или 11 непрекъснато участващ в плейофите, но така и не стигаш до върха, тази титла става много специална. Ако по-рано в кариерата си бях спечелил шампионата, едва ли след това щях да вложа толкова усилия, за да стигна до върха.

- Как оценявате постигнатото от Вас в мач №6 от финалната серия?

- И днес се видя, колко добър е наистина нашият отбор, след като имах лош ден преди всичко през първото полувреме на срещата. Все още ми е трудно да повярвам и ще се наслаждавам няколко седмици. В последните години имахме разочарование, но останахме постоянни и продължихме да вярваме. Аз подписах нов договор, взехме нови играчи като Тайсън и Педжа, а освен това успяхме да преодолеем контузията на Карън (Бътлър), която бе голям удар. Щастлив съм, че взех правилното решение и посвещавам тази титла на феновете, които не спяха да ни подкрепят през всичките тези години.

- След мача Вие изтичахте директно в съблекалнята. Защо?
- Нуждаех е от няколко минутки за самия себе си. Бях малко емоционален и малко си поплаках. Исках да остана за малко сам, бях под душа и в съблекалнята, а след това отново излязох.

- По принцип Вие винаги спасявате отбора, но сега след първото полувреме нещата изглеждаха различно. Как се почувства това в отбора?
- Така беше за нас през цялата година. Когато някой няма добър ден и не играе добре, на негово място влиза друг, за да помогне и да придаде допълнително самочувствие. Това отличава нашия опитен тим, че имаме хора, които могат да се включат експлозивно от резервната скамейка.

- Какво си помислихте, когато стана ясно, че сте шампиони на НБА?

- Вече въобще не мога да си спомня. В четвъртата част погледнах за момент към таблото и видях, че водим с 10 точки. Оставаха обаче да се играят още 6 минути и те не течаха достатъчно бързо за нас. Ако имах силата да го направя, щях да нулирам времето на таблото и мачът да свърши на момента. Защитавахме се много добре и в атака вкарахме много важни стрелби.

- Забравена ли е загубата от 2006 година във финалната серия срещу Маями Хийт?

- Може би никога нямаше да стигнем дотук, ако не бяхме преживяли това голямо разочарование през 2006 година. Може би Джейсън Тери и аз тогава не бяхме толкова добре сработени в отбора. Продължихме обаче да се пробваме за титлата и през следващите години. Сега Джейсън ми каза в четвъртата част: “Мисли за 2006 година, днес ще вземем титлата”. Мисля, че той видя още от самото начало, че аз съм разколебан и изнесе мача на своите рамене. Джейсън Тери пък е един от най-атлетичните баскетболисти в Лигата. Всички момчета са страхотни и през целия сезон между нас имаше разбирателство.

- В самия край обаче Вие отново спасихте отбора си?
- И през изминалите години това винаги ми е било работата, да съм там за отбора в последната четвърт. Отборът винаги ме е подкрепял. За мен беше важно да остана духом в мача. Естествено, че би било по-лесно при такъв лош ден да се оттегля на скамейката. Но за отбора аз винаги трябва да атакувам със самочувствие и го направих.