Юношата на Славия Кристиян Стоянов е поредният голям талант, който излиза от школата на "белите". 19-годишният полузащитник даде откровено интервю за БЛИЦ TV.

Софиянецът вече дебютира в мъжкия футбол и със сигурност в бъдеще все по-често ще се говори за него. Негов мениджър е живеещият в Испания популярен българин Лъчезар Танев.

Стоянов е амбициран да се наложи в състава на Златомир Загорчич. Бившият юношески национал разказа как е започнал с футбола и кой го е завел на първата му тренировка в "Овча купел". Стоянов сподели също, че един от най-близките му приятели играе в Левски.  Младокът направи и много любопитно разкритие за себе си - ходи на тренировки с градския транспорт, въпреки че има автомобил. 

- В редакцията ни гостува един от големите таланти в Славия Кристиян Стоянов, който дебютира миналия сезон за мъжкия отбор. Как се чувстваш и как протича развитието ти?
- Здравейте, много се радвам, че ви гостувам. Много добре се чувствам. Отборът ме прие топло, с всички се разбирам много добре. Имаме си дрязгите, но след тренировка стискаме ръцете и продължаваме. Най-важното е Славия да върви напред.

- Какви дрязги? Горите ли в играта и има ли груби влизания по време на тренировките?
- Не, просто се опитваме всяка тренировка да играем максимално, за да можем да се подготвяме за мачовете по най-добрия начин и да побеждаваме всеки. Всички се раздават на 100 процента. Трудно е, не е много лесно за младите футболисти. Трябва много работа. Допълнително се работи, не само на терена час и половина. Аз оставам да тренирам и след заниманията. Наблягам много на техниката. Аз съм човек, който играе повече с топката. Не съм централен защитник, за да ми трябва да съм по-здрав. Също така наблягам на физиката, защото ми липсва, ходя два-три пъти в седмицата на фитнес. Работя допълнително.

3x500 лв. Бонус за мачовете от efbet Лига!

- Техничар си и неслучайно прякорът ти е Новия Балъков, тежи ли ти това сравнение?
- Да, радвам се, че съм забелязан, но още е много рано да ме сравняват с легендата Балъков. Времето ще покаже.

- Подражаваш ли му? Кои футболисти ти харесват?
- От българските футболисти -  Филип Кръстев. Той ми е много добър приятел, много харесвам стила му на игра. Той бързо сменя посоката на игра, добре е с топката, той ми е един от любимите футболисти.

- Бяхте заедно в Славия, а сега сте съперници?
- Животът така се развива. Много добри приятели сме, виждаме се често, но излезем ли на терена, сме един срещу друг.

- Имате ли закачка преди мачовете помежду си?
- Да, има закачка, но на терена сме един срещу друг и няма приятелство.

- От съотборниците ти в Славия кои са най-близките ти и кои ти помагат?
- Дарко Тасевски много ми помага, защото играем на една и съща позиция, постоянно ми говори. Галин Иванов също се опитва да ми помага съвсем добронамерено.

- Въпреки че тяхното място изстива заради теб.
- Те не го приемат по такъв начин. Гледат аз да се развивам и да се чувствам добре, което е много хубаво.

- Треньорът Златомир Загорчич доволен ли е от представянето ти? Прави ли ти забележки и върху какво ти казва, че трябва основно да работиш?
- Прави ми забележки, разбира се. Много добър треньор е, много хубави тренировки ни прави. Постоянно ни държи на 100 процента, не ни позволява да се отпускаме. Много добра работа на цялото ръководство.

- Юноша си на Славия, как се запали по футбола и кога започна в школата на "белите"?
- Първата ми тренировка беше, когато бях първи клас. Първият ми треньор беше Мариян Стоянов. 12 години вече съм в Славия, не съм сменял отбора. От всеки треньор съм взел по нещо - Петър Шопов, Ивайло Василев, Ивайло Семерджиев, както и Иван Иванов, на когото съм много благодарен.

- Да, с Иван Иванов начело спечелихте шампионската титла при юношите до 19 години и ви предстои участие в Младежката Шампионска лига. Това ли са най-паметните ти мигове футбола до момента?
- Да, спечелената титла до 19 години помогна да си вдигна самочувствието. Всичко това е благодарение на Иван Иванов. Той успя да ни окомплектова, да използва на всеки силните страни. Млад треньор, който ни разбира. Успя на всеки да влезе в главата и винаги да е на наша страна. Той е надъхан. На всички ни се работи и отборът се развива.

- Какви са амбициите ви за предстоящото участие в Младежката Шампионска лига?
- Може да ни забележат много големи клубове. Гледаме мач за мач. Колкото по-напред стигнем, толкова по-добре.

- Мислиш ли вече за трансфер в чужбина?
- Не мисля за бъдещето, мисля за сега и как да давам максимума от себе си, а каквото има - ще стане.

- Имал ли си предложения от други отбори? Левски и ЦСКА търсили ли са те?
- Не знам. Ако някой знае нещо - това ще е шефът на Славия Венци Стефанов. Аз си гледам играта, а не предложения от клубовете. Политиката му е много добра - да налага юноши в първия отбор.

- Винаги ли играеш в халфовата линия, пробвал ли си се в нападение или защита?
- Като малък играех в защита, но бях много мъничък. Много бях интелигентен и треньорите предпочетоха да ме използват като халф.

- На моменти загърбваш футбола заради обучението, какво следваш?
- Приеха ме журналистика в Софийския университет. Задочно съм и ходя само на изпитите, за да не ми пречи на футбола. Тренировките са на първо място. Искам да имам хубава кариера.

- Имаш ли забележки към журналистите?
- Не. Журналистиката е много професионална работа. Нямам критики към журналистите.

- Какви цели си поставяш?
- Най-важното е да започна да играя по-редовно в Славия. Отборът да се представи по-добре от миналия сезон. Но ако се налагат повече юноши - ще бъде по-трудно. Защото юношите още не са готови всеки мач да са на ниво. Има падения, има и растежи. Искам да продължавам да играя в Славия и за младежкия национален отбор до 21 години.

- Беше основен играч в юношеските национални отбори. По-специално ли е чувството да защитаваш герба на родината?
- Друго е, когато излизаш да защитаваш страната. Знаеш, че всички те гледат и разчитат на теб да представиш страната.

- Имаш ли идол? Кой ти е любимият футболист?
- Кевин де Бройне ми е любимец. Заради играта, която практикува, визията му върху терена. Много силен футболист.

- Ще успееш ли да надминеш успехите на Балъков?
- Ако продължавам да се развивам, може пък някой ден да се случи.

- Ако се видиш с него, какво ще го попиташ?
- Много неща бих го питал, все пак той е играл в чужбина, бил е на световни и европейски първенства. Ще го питам и за лудото американско лято, това е невероятен успех, не съм бил роден тогава. Ще видим дали ще мога да постигна колкото него.

- В съблекалнята на Славия коментирате ли класиране в първата шестица?
- Всеки иска да е напред в класирането, но гледаме мач за мач. Излизам да побеждаваме.

- Вярно ли е, че се придвижваш с градския транспорт?
- Имам автомобил, но пътувам предимно с градския транспорт. По-приятно ми е, пускам си музика и пътувам. Ходя по-рано на тренировките, след заниманието винаги оставам и тренирам допълнително.

- Страхуваш ли се от някои от съперниците? Кои са най-опасните футболисти, срещу които си се изправял?
- Не, никога не се страхувам по време на мач, защото адреналинът ме държи. И да ме ритнат, не го усещам докато играя. А кои са най-опасните играчи - не мога да коментирам, защото не съм играл толкова много мачове, за да кажа. До момента имам три мача в първенството.

- Дебютира срещу Левски в миналото първенство. Кога разбра, че ще играеш?
- Много запомнящ ден за мен. Първоначално не знаех, че ще играя. Когато станах от резервната скамейка и започнах да загрявам, си помислих, че може да вляза в края за малко. Когато треньорът ме вкара за 26 минути, му бях много благодарен, че ми дава този шанс да се покажа. Хубаво беше, че дебютирах точно срещу Левски. Имам приятели там, много запомнящ ден за мен. Това е най-паметният ми миг във футбола до момента, както и спечелената титла с юношите.

- Разказа как от първи клас си в Славия. Защо избра точно "белите"? Живееш близо до стадиона ли?
- Не, просто дядо познаваше един от треньорите в Славия. Той ме заведе на първата ми тренировка, хареса ми и останах. Не съм мислил да се махам. Дядо ме направи славист.

- На кой чуждестранен клуб симпатизираш?
- Манчестър Сити.

- Какво искаш да кажеш на феновете на Славия?
- Пожелавам си да ги радваме с добри резултати. Ако се раздаваме всеки мач на 100%, съм сигурен, че това ще се случи.

ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Оператор: КАЛОЯН ГЕНЧЕВ
Снимки: ГЕОРГИ КОЛЕВ