20-годишният Тони Силва, който вчера пристигна в ЦСКА, за да изкара пробен период, говори за себе си малко след като се озовава в Ливърпул - през 2009-а. В юношеския си период роденият в Гвинея-Бисау тъмнокож футболист преминава при "мърсисайдци", след като преди това изкарва няколко месеца и в Челси. Тони Силва е юноша на Бенфика. След като не успява да пробие на "Анфилд", кариерата му преминава през нискоразрядните Нортхемптън, Барнзли и Дагенъм & Редбридж.

- Тони Силва, разкажи малко за себе си.
- Роден съм в Гвинея-Бисау и живях там 5 години преди да се преместим в Португалия. Играх 2 сезона в Бенфика и после се преместих в Челси, където останах 4 месеца. Когато контрактът ми с Бенфика окончателно изтече, моят агент ми каза, че е по-добре да отида на проби във Фулъм вместо да продължа в Челси. Така и направих. Там тренирах само една седмица и играх срещу Ливърпул на ниво 16 години. В този мач вероятно съм направил нещо впечатляващо, защото на следващия ден агентът ми заяви, че Ливърпул ме иска. Както може да си представите, тогава станах част от тима на "мърсисайдци".

- Как намираш живота в Ливърпул?
- Харесва ми. Страхотно е да живея тук и да играя за такъв велик клуб. Прекарвам много време със Стивън Сама и Майкъл Нгоо. Често ходим на кино заедно. Аз съм голям фен на компютърните игри, така че ние понякога играем на Плейстейшън.

- Колко различен ти се стори в културно отношение града, когато дойде от Португалия?
- Много различен. Времето у дома е много хубаво за разлика от тук! Тук винаги вали и е студено! С храната обаче ми бе по-трудно да свикна. Вероятно в Португалия е по-вкусна, но сега започнах да харесвам и английската кухня.

- А как намираш английският стил във футбола?
- Той също е много различен. В Португалия играчите разчитат повече на техниката, а тук, макар също да се играе технично до някаква степен, футболът е по-силов и по-бърз.

- Какво ще кажеш за треньорския екип?
- Наистина се радвах на възможността да работя със Стив Купър на ниво 16 години, а също съм щастлив и сега при Родолфо Борел. Израснах много във футболно отношение тук, но знам, че има още много да уча.

- През това лято ти игра и за резервния отбор и помогна за спечелването на две купи. Какво беше преживяването?
- Очевидно беше вълнуващо за мен да играя за резервите. Доволен съм, че отбелязах срещу Олдъм и помогнах за спечелването на трофея. Това беше моят първи финал с Ливърпул и се надявам да има още много такива в бъдеще.

- Рой Ходжсън вече показа, че е готов да разчита на младите. Реалистична цел ли е за теб да попаднеш в отбора за Карлинг Къп?
- Мисля, че да. Връщайки се към предсезонните мачове, видяхме как Стърлинг и Сусо играят за първия отбор. Това действа много поощрително за резервните играчи и за тези в академията. Бих искал да получа шанс да играя в този турнир или поне да бъда на скамейката.

- Какъв тип играч си ти?
- Аз съм крило и обичам да опитвам различни неща, когато съм на терена. На тренировки винаги се опитвам да финтирам Стивън Сама, той е моят най-добър приятел, но винаги е забавно, когато успея.

- Кои са твоите идоли?
- Харесвах Фиго. Нани, Шимао и Куарешма също са много добри.