Георги Чолов е един от най-ярките волейболни специалисти в българския  волейбол. Повече от 50 години отдава на любимия си спорт. За половин век специалистът има 19 шампионски титли у нас като треньор на мъже, жени и младежи. Положил е  основите на волейбола в Италия, които превръщат „скуадра адзура” в световна сила. Георги Чолов е част от сдружението „Приятели на волейбола“, основано от Радостин Стойчев и Ивайло Константинов. Личните амбиции на волейболната легенда са свързани с развитието на детско-юношеския спорт и школите.

-Г-н Чолов, разбрахме, че отново сте си в България? Къде изчезнахте през последните години, отсъствахте от волейболните среди?
-В момента не се занимавам с нещо по-специално. Тренирах и мениджирах през последните години една италианска тенисистка, бях нает за нейната физическа подготовка. Сега съм си на вилата в Царево и общо взето съм се отдал на почивка.

-Какво се случва към днешна дата в един от най-успешните български спортове?
-Какво да се случва, нямам нищо по-различно като новина от това, което вие знаете и виждате! Българският волейбол е в улица без изход! Не е на магистрала, на пътечка, а на улица без изход!

-Защо смятате така?
-Защото, ако се върнем малко назад в историята, ще се види, че българската федерация по волейбол е приватизирана! Това не е нормална, демократична институция, тъй като работи на феодален принцип! Не е федерация, а фирма! Затова и преди време бях казал, че президентът й е „Мистър 20%”, но процентите май са повече.

-От кого е приватизирана федерацията?
-Нима не знаете? Нима се правите на луд и ме провокирате, за да му кажа името?! Е, ще му го кажа - Данчо Лазаров! И понеже говорим по този въпрос, без да бъда черноглед, ще дам само няколко факти на вашето внимание и на читателите ви. През 2004 г., когато този човек купи федерацията, си позволи да
 
изгони абсолютно
целия български
волейболен елит!
 
Борето Кьосев, Димо Тонев, моето поколение специалисти…много са, да не изброявам целия списък, че не две, а 22 страници няма да ви стигнат! Всички тези хора, за които говоря, бяха изхвърлени от Общото събрание и там влязоха други, нямащи нищо общо с волейбола. Половината бяха безхаберници, а другата половина манипулирани или купени. Тогава единствено журналистите скочиха със своя морал и професионална етика да попитат: „Как е възможно това?!”. Спортното министерство, държавата си затвориха очите. „Нашият човек” въобще не се усети, че всъщност изгонените не са зидари и мазачи от неговите фирми, а хитови имена, дали страшно много не само на българския, а и на световния волейбол.
Cholov_8.jpg
-Димо Тонев, казахте,  бил отстранен… но той сега е треньор в една от девическите гарнитури на националния отбор и помага на Марчело Абонданца в представителния женски тим?
-Така, това е така! Тонев беше върнат, а и други, защото нашият човек се усети, че с анонимници край себе си ще загуби всичко. Кьосев също беше върнат и разни други манипулирани люде. Тези, които се опълчиха на Лазаров, бяха купени. Такава е истината! В крайна сметка федерацията доби волейболен вид. Когато Лазаров зае поста президент, огромната му грешка бе, че се вманиачи. Данчо си помисли, че може да прави волейбол, да дава съвети на треньори, състезатели и т.н. А той никога не е бил волейболист. Никога! Топка не е пипал, камо ли да тренира и играе. Започна да се меси в неща, които въобще не са му работа. Той трябваше да се намеси в спонсорствата, за да може тази федерация да върви напред.
Да направя  една съпоставка с баскетбола. Кои са спонсорите на българския волейбол и кои - на българския баскетбол? В баскетбола са „ЛУКойл”,  „Нефтохим”, „Овъргаз”! Все големи фирми, които дават облик и се получава качествено първенство. Лазаров не искаше да пуска такива спонсори на нашите отборчета, защото щеше да остане настрана – без келепир. Пък тези фирми отделно се ръководят от много елитни бизнесмени, които трудно могат да бъдат подведени от някакъв си Данчо Лазаров. Така волейболът у нас остана с малки спонсори и всичко тръгна да работи за млади спортисти, които да продадеш и да се издържаш. Волейболното ни първенство в момента е като една селска, пета дивизия. Вече никакъв интерес няма в шампионата  ни, дори и аз не издържам да ги гледам мачовете от така нареченото ни “оспорвано” и “интригуващо” първенство.

-Е, имаме добри отбори – “Марек”, “Габрово”..
-Шампионатът ни в „А” група е селски, извинявам се за израза. Какъв волейбол е това? Навремето женските и мъжките тимове на ЦСКА и “Левски” мачкаха в Европа. Печелиха титли, трофеи. На Запад ни се прекланяха, уважаваха ни! Сегашните волейболисти от първенството, ако излязат на европейска сцена и вземат един гейм, вие ги възхвалявате, сякаш са взели купа. Та нашите клубни отбори дори не могат да се докоснат, да се доближат до големия волейбол. Това е така, защото в България няма клубни отбори! В България има отборчета, тук се работи на зелено, изнася се материал навънка. И мен много ме учудва фактът как може, като са разрушени всички школи, да излизат млади играчи, които впоследствие се разгръщат в чужбина. Първенство волейболно нямаме!
 
Без спонсори
клуб не се прави!
 
Само един „Лукойл Академик” в баскетбола има по-голям бюджет от всички волейболни клубове у нас! Как тогава”Марек”, “Габрово”, ЦСКА, „Левски” да се мерят с един отбор като „Тренто” примерно, които годишно харчат към 7-8 милиона евро? И тук нов парадокс – къде е нашият волейбол в световен план и къде е баскетболът ни?! Нашият спорт от години не пада под шестицата, а баскетболът...  Какво ставаше, ако и волейболът разполагаше с помощта на водещите ни фирми и компании?

-Много сте критичен, но мисля ще се съгласите, че поне мъжкият ни национален отбор е повод за гордост?
-Играят момчетата, няма спор. Но, ако ние имахме ръководство, досега да бяхме спечелили най-малкото едно световно първенство, да имаме медали от олимпиада, да имаме медали от европейско. И веднага ще ти кажа една ситуация, която пропиляхме за такова постижение, с което наистина щяхме да се гордеем като българи. Връщам лентата към олимпиадата в Пекин през 2008 г. Тогава нашият „любим” президент си позволи да атакува топ-състезателя ни Пламен Константинов. Имал голяма уста, много претендирал, критикувал. Още като работех при Лазаров в „Левски-Сиконко”, той ми викаше: „Махай го тоя Константинов!”

-Допингиран ли беше Пламен на тази олимпиада в крайна сметка или…
-Със сигурност ще ти кажа, че пробата му е била под границите някъде около ръба. И пробата не е била електронна, което даде повод на нашия човек веднага да се възползва от случая и да размята Константинов по самолетите из цял свят, за да доказва състезателят всъщност, че няма сестра. И след цялата тази патаклама Данчо се обяви за спасителя на българския волейбол, на националния отбор! Абе, чакай бе, какъв спасител си ти в случая?! Дори и да те хванат в допинг, какви последствия можеше да има за тима ни! Те нашите хора даже и правилника не знаеха! Ако бяха хванали трима състезатели от отбора, можеше да има последствия, да има наказания! И всичко отиде по дяволите! С Гибона вътре ние правехме чудо, правехме злато, ковяхме победите!
Мина тази олимпиада, иде втора и кво става? Тръгнаха срещу Радо Стойчев! Отлично познавам Радо. Човек с авторитет, с чест! Той не може да бъде манипулиран, нито може да изпълнява някои неща. Нашият човек се опита да му заповядва  и се пръкна планираният от Данчо скандал. Помогнали му там някакви от БСП и ГЕРБ преди мача с германците и хайде махаме Радо! Смело, гадно и цинично! Чакай, бе, тези неща не стават така! Стойчев е най-добрият ни треньор за всички времена! Той е доказан, няма какво да си говорим и коментираме! Как така ще го изхвърлиш като парцал?!
Cholov_23.jpg
-Какво е станало на мача с германците в квалификациите? Нещо покрай този мач май остана скрито от волейболната общественост?
-Не искам да влизам в пикантерии. Ние падаме от германците, те го махат „по план”! Но след това имаме още една квалификация с Франция! Защо ще го махат Радо? След това едно момче като Матей Казийски, който също е с чест, морал и голямо достойнство, се дръпна настрана. На олимпиада в Лондон станахме четвърти, но какво ставаше, ако и най-добрият волейболист в света Матей Казийски беше вътре? Българска работа, кво да ти кажа! Та на нас
 
цял свят ни се смее,
че Казийски не го
използваме!
 
Във волейбола Матей е като Краля Пеле във футбола. Абсолютен талант, невероятен, не знам дали скоро такъв ще се роди! И на тази олимпиада в Лондон още една издънка! Подиграха се с треньора Найден Найденов! Абе, как така ще се подигравате с Найден, бе , алоооууу? Той им извади горещите картофи от огъня и те му се изсраха на главата, извинявам се! Докараха Камило Плачи...това са страхотни парадокси в историята на българския волейбол! Все парадокси, предизвикани от Данчо Лазаров и неговите хора от екипа му! Цели поколения не успяха да постигнат това, което можеха! Изключвам третото ни място на световно с Мартин Стоев в Москва! Та този човек Данчо Лазаров ти отнема медал с неадекватните си решения…и казва, че не му е било сега времето! Какво говориш ти, бе? Такава е тя – малки игрички, собствени интереси!

-Какви пари се въртят в българския волейбол?
-Бюджетът на централата е голям, само за националните отбори се въртят около 2-3 милиона. Никой не може да каже с точност с какви пари разполага федерацията и за какво ги харчи. Но, чакай сега да ти кажа и друго нещо. Отива дадена национална гарнитура да речем на подготовка в хотела на някой приятел на Лазаров. И кво се получава? Реалният престой е 3000 лева, а фактурите показват много повече! И още нещо по този въпрос – Данчо не подписва никакви фактури, щото е тарикат, щото е хитряга. Те са много игри, страшни игри са, няма смисъл да разказвам още. Данчо е страшна личност, апаратчик от класа!

-Какво става с вашата опозиционна група „Приятели на волейбола”, която въстана срещу сегашното ръководство на волейбола?
-Работим и то доста активно! Ние не сме просто опозиционна група, а и организация, която се грижи за детско-юношеския волейбол. Но пък и каква опозиция реална да сме, когато дори нямаме шанс да предложим  кандидати за управлението на федерацията.

-Как да не можете?
-Ми не можем! Данчо така смени устава, че не знам как е бил одобрен от съда при регистрацията. За да ме издигнат мен примерно за президент, трябва да се подаде молба до Управителния съвет на федерацията и чак тогава те да решат дали мога да се кандидатирам! Е, на това здраве му кажи! Лазаров ке падне, когато цъфнат налъмите! В най-лошия случай ще се оттегли „ала проформа”, ще тури неговия човек Любо Ганев за президент и пак ще дърпа конците.
Cholov_7.jpg
-Може ли да се стигне чак дотам?
-Стой та гледай! Виж какво, Данчо Лазаров много обича парите! Болен е за пари! Навремето се върна от Русия с не знам колко милиона печалба. Строителната му фирмата „Сиконко” се намърда в строителството на жилища за руските военни, които се изтеглиха от Източна Германия, ГДР-то. Лазаров направи много пари. Тогава може да е бил един от най-богатите българи. Богат човек никога не би допуснал да е беден. И Любо ще тури, и друго ще направи, но няма да изпусне кокала. Той, като се върна от Русия, трябваше по някакъв начин да стане обществена личност с толкова много пари и затова се прицели във волейболната федерация! Постигна го последователно и съвсем точно! Удари право десетката!

-Имаше ли Данчо Лазаров подкрепа от властта, от политически партии за реализирането на този план?
-Как да няма, бе? Той е от БСП-то, специален човек е на бившия президент  Георги Първанов! Има политически чадър до дупка! Когато аз му скочих на Лазаров навремето,
 
Първанов го извика
него на килимчето
 
и му нареди да сложим край на лютата битка, която водехме! Не можело всеки ден да се плюем пред медии и т. н. Това, ако не е политически чадър, какво е? Май притиснаха и шефа ми Иво в “Марек-Ивкони”, който ми каза, че трябва да ме махне и всичко да приключи „по живо, по здраво”. Казах му, че съм човек с чест и сам ще се махна, както и стана. Защото срещу пари не можеш да се бориш! Може да си най-добрият  в занаята, Данчо да е никой, но срещу пари не може да се бориш! Все едно с един воден пистолет да победиш танк – няма такъв начин! И БСП му помагаше, после и НДСВ на царя там със спортния министър, един земеделски министър също…много истории са! За Данчо Лазаров и далаверите му мога да напиша книга! Той по втория начин стана президент, след като предшественикът му беше един земеделски министър. Тоя министър подава оставка и вместо заместникът му Димитър Златанов да го наследи, политиците наместиха временно Данчо Лазаров. После Общото събрание си беше един сценарий. Лазаров оцеля дори и при Бойко Борисов, въпреки че Радо Стойчев беше човек на премиера тогава. Страхотен комбинатор е Данчо, като феникс е!

-Хайде да завършим разговора с нещо оптимистично?
-Не оставяйте с погрешното впечатление, че като критикувам, съм песимист! Много се радвам и на двата ни национални отбора, мъже и жени, където се играе хубав волейбол. Оптимист съм за тези деца, имат качества. Но с националния ни отбор ми приключва оптимизма за българския волейбол. Поне докато на власт са сегашните хора от федерацията. Не се ли изметат тия, нищо добро не ни очаква. Съжалявам, но така виждам нещата. Такава е жестоката истина!
ЗДРАВКО КАМЕНОВ