Защитникът Владимир Зафиров натрупа солиден опит в "А" група, след като прекара 5 години в Берое (2011-2016 г.). В тях записа 97 мача и 1 гол в елита, а освен това вдигна и Купата и Суперкупата на България със заралии през 2013 г. Сега 33-годишният сливналия ще се изправи срещу ЦСКА с екипа на друг старозагорски отбор – Верея, с който подписа през това лято.

Бранителят даде интервю за "Тема Спорт", като говори за днешния двубой с "армейците", работата си с бившия старши треньор на "зелените" Петър Хубчев, както и за краткия си престой в ЦСКА преди повече от десет години. Зафиров записа само две участия за 31-кратните шампиони - и двете срещу Беласица през есента на 2005 г. в "А" група и за Купата на България.

- Владо, през лятото смени отбора, но не и града - остана в Първа лига с екипа на абсолютния дебютант Верея. Същото направи и Елиаш да Силва. Каква е обстановката в новия ти клуб и как се стигна до преминаването ти от Берое?
- Изтече ми договорът с Берое, не беше подновен и от Верея веднага се свързаха с мен. Без да се колебая, приех предложението, защото исках да остана в града. Стара Загора ми харесва, а допада и на моето семейство. Обстановката във Верея е доста приятна. Постепенно всичко се нарежда откъм организация, а и колективът се сплотява все повече и очаквам това да даде резултат скоро.

- Имате обаче тежък тест, и то в много ранен етап от шампионата - изправяте се срещу ЦСКА. Какви са очакванията ти за мача?
- Всеки, който играе срещу ЦСКА, е доста мотивиран и ние не правим изключение. Ще има заряд в срещата, макар да сме отбор с по-малки претенции. Мисля, че има с какво да изненадаме ЦСКА и дано го докажем. Очаквам да направим нещо срещу тях, напук на всички прогнози.

- Компактната защита ли ще бъде основното ви оръжие срещу ЦСКА?
- Като цяло сме разучили доста добре съперника. Видели сме слабостите им и ще се опитаме да се възползваме от тях. Подготвили сме се добре за ЦСКА.

- В първия кръг от ЦСКА се отличи Диого Виана, който вкара два гола наСлавия. Ще заострите ли вниманието си към него?
- Да, но в целия им състав има доста добри футболисти за родните стандарти. ЦСКА притежава класа, но не е непреодолим отбор.

- Ти беше на "Армията" през 2005 година, какво си спомняш от своя престой?
- Доста различни времена бяха. Отборът бе доста успешен, имаше финансова стабилност, стана шампион, игра в груповата фаза в турнира за Купата на УЕФА... За отношенията си с Йешич съм говорил много пъти, няма какво да се Връщам отново. Сега е малко по-друго. Много неща се промениха. Но духът в този клуб не е променен и без значение кои са играчите, ЦСКА ще покаже своята сила, защото е специален клуб.
 
- В ЦСКА беше съотборник с Христо Янев. Какво е мнението ти за него?
- Много съм щастлив, че го познавам още откакто бяхме футболисти. Мисля, че той е бъдещето в треньорската професия в България, както и нашият наставникАлександър Томаш. И двамата са млади, но много перспективни специалисти и очаквам тепърва да се развиват и да постигат успехи.
 
- Каква е философията на Томаш?
- Той е много амбициран и иска да се докаже в треньорската професия. Държи много на това да играем атакуващо, с доста подавания и задържане на топката. В българското първенство по принцип не се получават много красиви мачове. Особено през последните две-три години се наблюдава тенденция повечето отбори да се затварят. Точно това не иска Томаш и целта ни е да избягаме от този стереотип, в който попадат по-скромните тимове. Подходът на треньора ни е доста смел и смятам, че ще ни донесе успехи, факт е, че ще ни трябва време да се сплотим, но смятам, че вече влизаме в ритъм и постепенно се опознаваме добре.

- Какво можеш да кажеш за престоя си в Берое? Не си се задържал толкова дълго в друг клуб - точно 5 години от 2011 до 2016-та...
- Да, така е, наистина. Като дойдох, ми допадна обстановката, градът, семейството ми се почувства добре тук. И това повлия на моето представяне и желанието ми да остана за дълго. Така се случи, че изкарах 5 години, за което съм много щастлив и благодарен. В Берое постигнах най-големите си успехи във футбола - със спечелването на Купата и Суперкупата на България, а освен това завършихме на второ и трето място в първенството. Така че мога само да кажа "благодаря" на този клуб.

- А как беше работата с Петър Хубчев? От контактите му с медиите създаваше впечатление на особен по характер треньор...
- В действителност е труден характер, не всеки може да работи с него. Аз се радвам, че бях в един отбор с Хубчев въпреки различията ни. Професионализмът винаги е бил на преден план. При раздялата му с отбора така и не успяхме да си кажем едно "чао" с него просто защото той не дойде в съблекалнята, за да си вземе довиждане с играчите. Но така е преценил, така е направил, никой не му се сърди. Пожелавам му здраве и успехи занапред.

- Как виждаш ситуацията в ЦСКА след ангажирането на Гриша Ганчев с клуба? И как преценяваш шансовете на отбора да се бори за първото място в конкуренцията на Лудогорец?
- Страхотно е, че такъв човек се зае с ЦСКА, и виждаме, че прави всичко възможно, за да може клубът да изгрее отново. През последните години имаше застой в ЦСКА. На този етап ще е доста трудно да се пребори за първото място. Просто Лудогорец се отличава, дори и на международната сцена, не просто в България. И засега този клуб е с едни гърди напред и е фаворит за титлата. Но във футбола нищо не се знае.

- А къде виждаш Верея в края на първенството?
- Основната цел пред нас е да сглобим добър отбор и до зимата да се стремим да направим прилично класиране и да натрупаме максимален брой точки. След това на полусезона се надявам да подсилим отбора, защото имаме нужда от това. Дори и в момента бройката на играчите не ни достига напълно. Но смятам, че ще успеем да постигнем нещо добро в първенството. Няма да сме като отборите еднодневки, които само прелитат през Първа лига за попълване на бройката, но не оставят никаква следа. Трябва да избегнем изпадането. Аз съм сигурен, че това ще стане и Верея ще поднесе доста изненади. Сега срещу ЦСКА имаме отлична възможност да го докажем.
 
- В пълен състав ли сте за двубоя?
- Да, всички сме на линия за тази среща. Единствено вратаря Мафумби го няма, тъй като получи предложение от ЮАР и замина. Засега не знам дали е постигнал договорка. Но е факт, че го няма при нас.

Всичко за Първа лига - ТУК

ТВ програма на Първа професионална лига