Подготовката на Португалия за Евро 2012 можеше далеч по-добре, но в крайна сметка тимът вкара само един гол и записа три мача без победа. Въпреки това селекционерът на иберийците гледа с оптимизъм към предстоящите мачове от Група “B” последователно срещу Германия, Холандия и Дания. В интервю за официалния сайт на УЕФА 42-годишният специалист говори за шансовете на водения от него тим и отношенията му със суперзвездата Кристиано Роналдо.

- Португалия няма победа от три мача насам. Притеснява ли Ви това?
- Резултатите в последните три срещи не бяха такива, каквито бихме желали да бъдат. Въпреки това срещу Полша (0:0) и Турция (1:3) показахме добра игра. В Полша (б.р. през февруари) можехме и да спечелим. Срещу турците нямахме късмет. Играхме добре както в атака, така и отзад, но бяхме наказани при всяка една от грешките ни. В един нормален ден с тази игра бихме спечелили мача.

- Какво трябва да подобри Вашият отбор до мача си с Германия?
- Трябва да се поучим колкото е възможно повече от мача с Турция, Загубихме с 1:1, като някои неща бяха добре, а други зле. Трябва да надградим добрите неща в нашата игра.

- Как може да се победи Германия?
- По тази тема бих желал да кажа едно: Ако искаш да имаш шанс срещу отбор като Германия, на първа линия трябва да си перфектно организиран. Трябва да бъдеш смел. Ако искаш само да се защитаваш, никога няма да постигнеш добър резултат. Трябва да се опитаме да атакуваме без излишен риск. Трябва да бъдем силни и агресивни, когато губим топката.

- Вие сте играл с Кристиано Роналдо в Спортинг (Лисабон). Помага ли Ви това за отншениието към капитана и суперзвездата на отбора?
- Тогава бяхме съотборници, аз приключвах кариерата си и той започваше своята. Сега сме на други позиции. Като треньор трябва перфектно да познавам играчите си, техните тактически и технически способности, но също така и тяхната личност. Как действа един играч? Какъв характер има той? Роналдо е играч, който всички ние познаваме добре. Той има огромен талант. И благодарение на професионалното му отношение е много лесно да се работи с него.

- Може ли той да бъде звездата на Евро 2012?
- Роналдо е един от най-добрите играчи на света. Той ще остане в паметта на много хора като най-добрият играч на всички времена – не само в Португалия. Може ли той да стане звездата на турнира? Един добър въпрос. На първо място ние като голям отбор планираме да изградим силен колектив, а едва след това идват личните цели. Без силен колектив е много трудно да бъдеш голяма звезда, дори и за играч с качествата на Кристиано Роналдо.