Заместник-изпълнителният директор на БФС Павел Колев даде специално интервю за ПИК ТВ, в което обобщава всичко около темата „Висша лига“, възможно ли е участието на ЦСКА в новия формат на първенството, защо Локомотив София не бе поканен на срещата с клубовете, има ли шанс ПФК Левски да си върне анулираните точки от мачовете с Литекс и кога ще бъдат публикувани доказателства по случая „Стивън Петков“.

ЗА ВИСШАТА ЛИГА

„Едно уточнение за наименованието, то циркулира в публичното пространство и бе родено от медиите. „Висшата лига“ е условно понятие. Основната цел е да се преформатира първенството постопенно. Да се превърне в продукт, който да изкрва пари. Няма как да стане с магическа пръчка. Става дума за повишаване на качестовтоо и унифициране на това как изглеждат мачовете. В един момент футболът да стане по-атрактивен за публиката, да се привлекат и спонсори, които да инвестират в продукта. Дали ще реализираме целите, ще видим в следващите месеци. Първите резултати ще са през месец юни“.

„Клубовете имат срок до края на април да подадат намерение за участие в новото първенство. До края на май лицензионната комисия ще разгледа всички техни документи и ще прецени, кои клубове отговарят на условията и кои могат да се включат и да издържат финансово“.

„Междувременно холандската фирма Хиперкюп, която сме наели за консултант, разработва няколко възможни формата за първенство с 12, 14, 16 и дори 18 отбора, защото все още не знаем колко клуба ще вземат лиценз. Когато имаме ясното колко отбора ще са, ще го обявим публично и ще подложим на дискусия формата“.

„Няма клуб, който да е отказал участие във формата. Има 4 или 5 клуба, които официално са заявили желание да се включат. Колко още ще подадат - не знам. Направихме презентация на поканениете, те знаят какво се изисква от тях. Най-много се коментира критерия „задължително осветление на стадионите“. И то се коментира като поставено в последния момент задължение. Нека да се чете наредбата, изискването е заложено още през изминалата година. Друга тема е, че оставяме възможност на клубовете, които нямат осветление, да играят на друг стадион“.

"След срещата с клубовете доста изкривено бе коментирано, че те трябва да представят задължително банкова гаранция. В нито един момент не сме коментирали банкова гаранция, не е имало такова нещо в условията, които сме поставили на клубовете. Това, което сме заложили като критерии е подписването на декларация, която да декларира наличието на минимален бюджет от милион и половина, с който клубът да може да започне и да завърши сезона".

“Пак правя уточнение, че ние не сме искали от клубовете да вкарват пари в специална банкова сметка и по тази причина не използваме термина „банкова гаранция“. Нека хората да направят разликата между банкова гаранция и декларация за осигурен бюджет. Футболният съюз няма да тръгне да проверява сметките и дали клубовете наистина разполагат с тези пари. Приемаме, че изп. директор, собственикът или кметът, който е ангажиран да осигурява бюджета, се е подписал под някаква декларация, която има стойност.

ЗА РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО НА ТВ ПРАВАТА

„Клубовете ще получат по един транш в началото на първенството, а след това парите ще се разпределят на база класиране и представяне.“

ЗА ЦСКА

„Това, което в момента трвбва да направи ПФК ЦСКА е да подаде декларация за намерение да участва в тази група до 30 април. Трябва да изпрати всички документи за стадион, бюджети и пр. С голямата уговорка, че този клуб е в процедура по несъстоятелност. Изходът от тази процедура е неясен, ако не приключи до май, това ще бъде проблем. Ние сме длъжни да изчакаме докрай, за да вземем решение дали ЦСКА ще участва, или не. Съществува теоретична възможност за приемане на оздравителен план и при това положение, след предоговаряне с всички кредитори, няма да има пречка ЦСКА да се включи в новото първенство. Нещо подобно се случва на холандския Твенте“

ЗА ЛИТЕКС

„Клубът беше изваден оТ ДК и по наредба се счита за изпаднал. От следващия сезон би трябвало да започне от Б група. Литекс има основание да подаде документи и да участва в новото първенство“.

ЗА ЛОКОМОТИВ (СОФИЯ)

„Проблемът е, че клубът по спортен път не би могъл да прескочи толкова много групи. Осъзнавайки финасовите възможности и приоритети на този клуб, Локомотив СФ започна на чисто. Иван Василев неколкократно заяви, че Локо СФ ще извърви пътя си и когато се намерят инвеститори нещата ще се случат. Няма спортен път – да прескочиш от четвърта дивизия в първа. Първенците във В групите получават шанс да станат професионални в края на сезона и затова могат да заявят участие в новия формат на първенството.

ЗА ЛЕВСКИ

„Дали е възможно да получи точките обратно, не мога да коментирам. Делото не е приключило, но за мен да приключи преди края на първенството – едва ли. КАС ще се произнесе след края на сезона. Нереалистично е да се чака решение до края на май. Отделно ние имаме срокове, в които да подем заявление за участие в Евротурнирите, което става на база класиране и до тогава все още може да няма решение за Левски“.

ЗА БАЗАТА НА НАЦИОНАЛНИЯ ОТБОР

„Почти сме приключили с новата база, но има още неща за довършваме. Надяваме се до края на май да представим новата база. Предвидили сме нещо като официален дебют за откриване на терените. Планирали сме за шести юни приятелски мач между България и Норвегия (младежи) на официалния терен на базата (105/68 м). Има и общежитие за настаняване на националните отбори. Освен това подготвяме и нова екипировка, която ще бъдесвързана и с 140-та годишнина от Априлското възстание“.

ЗА СЛУЧАЯ „СТИВЪН ПЕТКОВ“

„Ще бъда кратък. Имах възможност да присъствам на Европейското за юноши през 2014, където България се класира за финалите след елитната квалификация. Мога със сигурнос т да кажа, че това което се случи непосредствено преди заминаването повлия на представянето на отбора там. Решението да не замине Стивън петков бе на треньорския щаб на базата на силни доводи. БФС има готовност след приключването на делото да публикува всички материали, детайли и комуникация около случая. Нека обществеността се запознае с всички детайли и всеки ще може да прецени кой е виновен и кой не“.