Предраг Пажин е един от най-големите любимци на “сините” фенове. Роден е на 14 март 1973 г. Играл е в “Сутиеска” (Никшич), “Йединство” (Биело поле), черногорския “Рудар” (Плевля), “Партизан” (Белград), “Левски”, турския “Коджаелиспор”, “Спартак” (Плевен), “Гуоан” (Пекин), “Шахтьор” (Донецк), “Шандон” (Лунен). Бил е играещ треньор на “Локомотив” (Мездра) и “Ботев” (Козлодуй). Пажин има 32 мача за българския национален отбор. Участник е на Евро 2004.

- Предраг, първенството в „А“ група започна с очакваното с огромен интерес дерби в Разград. Защо „Левски“ загуби с 1:2 от „Лудогорец“ и оправда ли мачът предварителните очаквания?
- Не бих казал, че се получи дерби. Много слаба игра на гостите до момента с червения картон на Козмин Моци. През първото полувреме „сините“ бяха много страхливи. Очаквах по-агресивно да подходят, защото все пак от този мач може би се решаваше титлата. Безидейна игра на „Левски“, допуснаха много грешки във всички линии, особено в защита. Липсваше синхрон в действията на новите попълнения Лукин и Александър Александров. Много трудно е за толкова кратък период да се обиграят, точно заради това е нормално да се допускат грешки. Направи ми впечатление, че „сините“ и

физически не
стоят добре

Издъхнаха през второто полувреме. Първото попадение на „Лудогорец“ падна след колективна грешка в отбраната. Второто стана след нещастен рикошет в гърба на Саша. Случаен гол.

- Решена ли е вече битката за титлата? Фатална ли е загубата за „сините“?
- Не е фатална. До края на шампионата има още доста мачове и всичко е възможно. Осем точки е вече преднината на „Лудогорец“, но сме виждали в предишни години и тя да бъде наваксвана. Лошото е, че вече нищо не зависи само от „Левски“. Те вече трябва да взимат всеки свой мач и да разчитат съперникът да сбърка някъде.

- Толкова голяма ли е разликата между „Лудогорец” и останалите в нашата „А” група?
- Аз не мисля, че разградчани чак толкова много превъзхождат „Левски” специално. Да, те имат по-обигран състав, по-скъпи футболисти и по-голям бюджет. Но само с това основно бият „сините”. Аз очаквах даже победа за нас в дербито. Разочарован съм.

- На „Герена” направиха солидна наглед селекция – бяха привлечени доста нови футболисти. Доволен ли си от селекцията?
- Не познавам никого от чужденците, донякъде имам впечатление от играта на Бурабия. Другите не ми говорят нищо. Това стана традиция в „Левски” – през всеки трансферен прозорец се водят един куп нови чужденци. Те обаче нищо не показват. Дано само след три месеца да не станем свидетели на поредната пратка безславно напускащи легионери. Това, което видях в Разград, не ми хареса.

- „Сините” се разделиха с цели десет души. Може би най-много ще се усети липсата на опитните Владимир Гаджев и Живко Миланов. Как ще бъде компенсирана тяхната липса?
- Прав си, че Живко ще липсва много. Гаджев не успя да помогне кой знае колко на „Левски” през първия полусезон. Затова му попречиха и честите контузии. Владо е добър футболист, но не можа да разкрие напълно потенциала си. Напусна и Аймен Белаид, но на негово място бяха взети двама централни защитници - Александров и Лукин. Останалите – Махмудов, Диаби, Китамбала, и т.н. няма да липсват с нищо на „Левски”. Чудя се защо бяха взети изобщо тези хора.


- Спокойна ли е вече ситуацията на „Герена”?
- Не, не вярвам и някога да бъде спокойна. Виж, в такива големи клубове няма как да има спокойствие. Винаги има напрежение. Дали го създават фенове, дали ветерани...Всеки има мнение, често то не съвпада с клубната политика. Нормално е. Играл съм в „Партизан” и трябва да ти кажа, че и в Белград никога не е имало комфорт от тази гледна точка. В такива клубове винаги се преследва само едно място – първото. Второто е все едно последно. Но ми прави впечатление, че напоследък на „Герена” е спокойно. Няма негативни емоции и изказвания.

- Преди време ти нападна доста остро критиците на клуба.
- Да, направих го, защото ми омръзна странични хора да плюят само, без да предлагат и правят нищо градивно. В толкова деликатен момент за „Левски” е престъпление да нападаш ръководството. Така пречиш и на треньорския щаб, и на футболистите. Защо не ги нападаш, когато печелят, когато отборът върви, а го правиш сега, когато е най-лесно? Има място за критики по принцип, но не е сега моментът за това.

- Кого визираш по-точно?
- Не, не искам да уточнявам имената. Те си знаят кои са. Това е вече минало. Не искам да се връщаме към тази тема. Казал съм това, което съм казал. Който разбрал, разбрал. Който не, няма значение. Живи и здрави.

- Един от най-яростните критици на ръководството на клуба е бившият играч на „сините” Илиян Стоянов. Той често избухва в профила си в социалната мрежа с язвителни коментари по адрес на Георги Иванов и собствениците най-вече...
- Познавам отлично Илиян. По принцип той е мъжко момче. Никога не съм имал проблеми или конфликти с него. Играли сме заедно. Още по време на Европейското първенство в Португалия през 2004 г. твои колеги журналисти се опитаха да ни направят интрига между нас двамата. Писаха, че сме били в конфликт, че не сме се понасяли. Не е имало такова нещо.

- Ти самият беше сред критиците доскоро. Направи доста остри изказвания по адрес на настоящата ситуация в клуба. Как се промени позицията ти с течение на времето?...
- Аз съм доста емоционален. От яд, че нещата не вървят, си позволих тези неща. Да,

нарекох чеха Павел Чмовш
и Владо Гаджев “тролеи”

Истината е, че доста от футболистите, които сега са в “Левски”, не заслужават да носят фланелката на този велик клуб. Това не е година-две, тази криза продължава вече 5 сезона. Агонията е страшна и не може повече да се търпи. Резултати няма, успехи няма, напротив - клубът затъваше надолу и още надолу. Но вече виждам, че хората, които сега са начело, се опитват да променят нещата към добро. Нека да ги оставят на спокойствие. Нека мишоците да спрат да оплюват „Левски”.

- След едни от поредните уволнения на “Герена”, когато махнаха Мариан Христов и Христо Йовов, ти избухна в профила си в социалната мрежа, че махат мъжкарите, а остават само подмазвачите. Кого визираше?
- Ами, разбира се, че е така. Подмазвачи...Винаги съм казвал, че щом ти, като треньор, си тръгнеш, тръгват и всички от екипа ти. Не може ти да ги поканиш, да те уволнят, а после твоите колеги да останат. В “Левски” какво се случи? Смениха се шестима треньори, от техните помощници трима-четири си останаха. Това не го разбирам. Гледат си собствените интереси, а не достойнството. Щом си мъж, тръгни си. Остани лоялен към човека, в чийто екип си бил.

- Оправдаваш ли изхвърлянето на „Литекс” от „А” група?
-Това определено е загуба за българския футбол. Мен ме изненада обаче реакцията на Стойчо Стоилов да извади отбора от терена по време на дербито с „Левски” на „Герена”. Нелепо е това, което направиха, а защо го сториха - не ми е ясно. Отнетите 5 точки на „Левски” пък предрешиха май рано-рано битката за шампионската титла. Не мога и не искам да тълкувам правилниците на БФС обаче. Аз съм имал подобен случай като треньор. Извадиха отбора на полусезона и на нашите съперници през пролетта присъждаха служебни победи с по 3:0. Не се отнемаха нито точки, нито нищо. Класирането от първата фаза се запази както е.

- През есента беше начело на „Локомотив” (Мездра). Сега там нещата ги движи Георги Бачев. Беше извършена мащабна селекция. Бяха взети цели 15 нови попълнения. От стария ти отбор останаха само петима души.
- Познавам отлично Георги. Той е талантлив и амбициозен човек. Виждам само от медиите какво се случва в бившия ми отбор. Чета, че правят амбициозна селекция. Познавам обаче само трима-четирима от новите играчи. Пожелавам успех на момчетата!

- Ще се спаси ли отборът от изпадане?
- Не зная. Дано да стане. Едно мога само да кажа: ако бях останал в Мездра, щяхме да се спасим. Ако с мен бяха останали обаче и футболистите, с които играех. Гарантирам, че щяхме да останем в групата, ако имаше по-сериозна финансова подкрепа.

- Какви бяха отношенията ти със собствениците на клуба?
- Не съм се карал с никого. Тръгнах си заради финансови проблеми. Работихме месеци наред, без да ни плащат. Аз бях всичко - треньор, администратор, много е трудно. В отбора работихме професионално, но извън тренировъчен процес - нямам думи. Треньорите и футболистите не получавахме подкрепа, няма как сами да се оправяме. Да не говорим, че не се плаща. Няма пари, три месеца една стотинка не съм видял. Но не парите са най-важното. Не искам да плюя по никого. Просто раздялата беше неизбежна. Свърших това, за което дойдох в Мездра.

- По честен път може ли да се оцелява в нашия футбол?
- Какво разбираш под „честен път”? Имаш предвид това да се случи без купени и уредени мачове ли? Сигурно може. Аз специално през есента се нагледах на толкова простотии. Ставаха неща, които...Не зная как да ти обясня. Имаше много фактори, които не ми харесваха. По-често извън футболни. Ще припомня какво се случи на мача ни с „Верея” в Стара Загора. Аз съм 20 години във футбола, подобно нещо, подобна подигравка не бях виждал. Цял мач съдията Никола Атанасов свири в полза на „Верея” и опитваше по всякакъв начин да им помогне да победят. Даде им измислена дузпа, те обаче не успяха да я вкарат. На няколко пъти при техни атаки топката излиза по 2 метра извън терена, а той даваше играта да продължи. В същото време брутални фаулове срещу моите футболисти не бяха свирени. Ако не беше реферът, „Верея”

нямаше как
да ни победи

При гола им, който падна пет минути преди края, имаше втора топка на терена, но съдията не обърна внимание на това. Моите футболисти се изнервиха и аз влязох на терена да ги успокоя, да не се случат някакви неприятни инциденти. Съдията ме изгони на трибуните. Не е вярно, че съм налитал на бой, че едва съм бил удържан. Пълен абсурд!

- Кои са най-силните отбори в „Б” група?
- Според мен №1 е „Дунав” (Русе). Те няма да имат проблем да извоюват промоция за елита.

- Защо сръбските клубове успяват толкова лесно да пласират най-големите си млади таланти за милиони евро в Западна Европа, а нашите не успяват? На какво се дължи това?
- Не се дължи на това, че сърбите са по-талантливи, а в България, че няма таланти. Това не е вярно. Може би е въпрос и на силно лоби – мениджърско, треньорско и т.н. „Партизан” например почти всяка година пласира поне двама-трима от най-добрите си футболисти зад граница. Но в Сърбия може би дават повече шанс на талантите от собствените школи. Бързо ги интегрират в мъжкия отбор, налагат ги като титуляри.

- В „Партизан” се подвизават двама българи. Какви са отзивите за тях в Белград?
- Знаеш, че Валери Божинов е титуляр, вкарва често голове. Иван Бандаловски е предимно резерва.

- Уважават ли ги „навиячите”?
- Да. Божинов е тачен повече. Него навсякъде, където отиде, го уважават. Все пак има репутация, известно име е, играл е в „Ювентус”, „Фиорентина”, „Манчестър Сити”. За съжаление сега е сезонът на „Цървена звезда”. „Звездашите” се откъснаха твърде сериозно в първенството и няма как да бъдат застигнати.

- Валери обаче е по-популярен напоследък с изявите си в социалните мрежи, отколкото с тези на терена...
- (Смее се). Така е, но виж сега – това си е личен живот на човека. Никой няма право да му се бърка. Валери има лична свобода и може да прави, каквото си иска. Неговите задължения свършват след последния съдийски сигнал на мача. Сега, дали е правилно или не...То може да се окаже, че и повечето неща, които правиш, са били неправилни. Аз съм го почувствал на свой гръб, така че зная какво му е на Божинов.

- Е, да, и ти си бил често в ролята на черната овца, но не си правил подобни изцепки като Валери...
- Ами, не съм правил...Правил съм какви ли не щуротии. Боядисвах си често косата, правех си прически, носих и големи обеци. Всичко може да е позволено на футболиста, стига обаче да не повлияе негативно на изявите му на игрището. Аз никога не съм се излагал на терена.        

- Сега с какво се занимаваш?
- С моите приятели Александър и Предраг Тешович направихме фирма “Сан Марко”. Много бързо се развиваме на българския пазар с пласирането на мазилки и декорации. Занимаваме се и с външна изолация. Направихме и футболен отбор, имаме идея и за спортен клуб.

- Предполагам, че имаш доста идеи и амбиции в треньорската професия...
- Да, изкарах “А” лиценз. Мога да бъда старши треньор в “Б” група и помощник в елита. Трябва ми малко стаж, за да запиша “Про” лиценз. Готов съм на всички варианти, стига само някой да се сети за мен. Аз не мога сам да се предлагам.

Това ми е
под нивото

Все пак съм работил с величия като Мирча Луческу, Тумбакович, Петрович, Бернд Шустер, Стойчо Младенов, Пламен Марков, Херо...Все нещо съм научил от тях. Всичко, което останалите треньори пишат в тефтери, аз го имам в главата си. Гарантирам, че за три месеца една тренировка няма да повторя. И в “Левски” ми се работи, но не ме канят. Нищо, аз имам търпение. Ще дойде и моят момент. Аз го знам това нещо.
Милен ДИМИТРОВ/ШОУ