Краля на футбола Пеле обеща на феновете невероятен футболен празник по време на Световното първенство в родната му Бразилия от 12 юни до 13 юли. 73-годишната легенда на бразилския и световен футбол даде интервю за немското списание Sport Bild, като в него обяви Германия и световния шампион Испания за най-добрите европейски отбори в момента.

Освен това Пеле разкритикува правителството на родината си за хаоса около строежа на стадионите и протестите срещу Мондиал 2014 с думите: „Това е позор.”

Интервюто се проведе в съблекалните на бразилския тим Сантос, където започва голямата кариера на трикратния световен шампион и най-добър футболист в света на XX век.

Пеле, след три седмици започва световното първенство в Бразилия. Колко голямо е радостното очакване?

- Огромно. Световното първенство ще бъде невероятен футболен празник. Може да ми вярвате.

Ще използва ли Бразилия домакинското предимство за шеста световна титла?
- Надявам се, че Бразилия ще спечели световната купа. Двата най-добри европейски тима за мен са Германия и Испания. Испания, защото от години играе превъзходен футбол. А Германия, защото е много добре организиран тим и от дълго време практикува много офанзивен футбол. Те играя почти по-бразилски футбол от нас.

Как оценяването в основни линии силите на бразилския национален тим?
- Имаме много силен отбор. Прави впечатление обаче: В защита и средната линия сме добре подсигурени, но в атака ни липсва, ако изключим Неймар, голямото име. Това не е било никога преди това.

Какво мислите за Данте и Луис Густаво, които играят в Бундеслигата за Байерн и Волфсбург и успяха да направят скок в бразилската селекция?
- Данте е много силен футболист, който прави добри мачове, но и след това отново лоши. Липсва му малко необходимото самочувствие. Луис Густаво е друг, той е напред в своето развитие.

Кой в момента е най-добрият футболист в Европа?

- За мен има двама: Кристиано Роналдо и Лионел Меси.

Имаше много протести във родината Ви. Как оценявате това?

- Политическата ситуация е тежка. Нашият национален отбор обаче няма нищо общо с корупцията, която я има, и която забави строежа на стадионите. Това не е проблем на футболистите. Ситуацията обаче ме обезпокоява вече. Имаше достатъчно време, за да бъдат стадионите готови. Ситуацията е неприемлива. Това е позор.

Разбирате ли демонстрациите и протестите?
- Да, мога да го направя, но човек трябва да прави разлика. Протестите срещу корупцията при строежа на стадионите са разбираеми, но не и насилието.

Кой е отговорен за това: политиката?
- Бих казал, че това са лошите хора, които откраднаха всичките пари.