Бившият голмайстор Петър Александров, който от дълги години живее и работи в Швейцария, несъмнено е от хората, които са най-добре запознати с ФК Цюрих - съперникът на Лудогорец в Лига Европа. В четвъртък от 19:55 часа "орлите" гостуват на стадион "Лецигрунд" във втория си мач от група "А". Александров в момента е помощник-треньор във втородивизионния местен Аарау, а до лятото на миналата година работи именно в Цюрих като треньор на нападателите. 55-годишният специалист даде интервю за БЛИЦ:

- Г-н Александров, търсим ви по повод предстоящия мач на Лудогорец с Цюрих, къде ви откриваме?
- В Цюрих съм, помагам по организацията на мача. Тук имам доста приятели, работих в клуба до лятото на 2017 година. Сега съм ангажиран като коментатор, съдействам на телевизиите, помагах и на диктора на стадиона с имената на футболистите на Лудогорец, за да ги назовава правилно.

- Някои от българския шампион потърси ли ви за съдействие при разузнаването на Цюрих?
- Говорих с някои хора от Лудогорец, но конкретно за помощ не е ставало дума. Утре ще отида до хотела им, за да ги видя, после на стадиона. 

- Какви са шансовете Лудогорец да спечели утре вечер?
- Доста големи. Сигурен съм, че ако Лудогорец покаже играта си от миналия сезон, а и от предишните, има пълни предпоставки да измъкне трите точки. Следя представянето на отбора, а и добре зная какво се случва в Цюрих. Познавам всички в клуба, включително и повечето играчи. Привлякоха няколко нови футболисти, нямат обаче чисти централни нападатели, след като се разделиха с двама, които бяха в отбора пое време. Сега има и няколко момчета от младежката формация, на които се разчита.

- На кои футболисти "орлите" трябва да отделят по-специално внимание?
- Опасни са Адриан Винтер и Роберто Родригес, които играят по крилата. Няма как да не отбележа обаче, че теренът на стадиона не е на добро ниво и сигурно на Лудогорец няма да им хареса. Може би ще бъде проблем за тях. Тревата не е в отлично състояние, тъй като наскоро имаше концерт на Ед Шийрън. Но каквото за единия отбор, такова и за другия. 

- Какви са впечатленията ви от работата на треньора Людовик Манин?
- Не съм работил с него, но го познавам. Играл съм срещу Манин. Той е амбициозен човек, много експлозивен. Такъв беше и като футболист. Помощникът му ми беше съотборник - холандецът Рене ван Ек. С него имам добър контакт. 

- В момента сте помощник-треньор в Аарау, който обаче е на последното място във втора дивизия.
- Да, не са добре нещата, но се надявам да потръгнат. В Аарау съм от един месец. За момента имаме само 4 точки и все още сме последни в класирането. Надявам се на по-добри времена.

- Има ли вариант да привлечете български футболист?
- Не, засега нямаме такъв интерес.

- Вие сте един от героите от "Парк де Пренс". Спомените от онзи паметен мач още продължават да ни топлят. Кога ще имаме подобни големи триумфи? 
- Наистина това е спомен, който е за цял живот. Винаги се сещаме за "Парк де Пренс". Искрено се надявам да има още такива мигове. Естествено, като човек, който е бил на стадиона и се е радвал с отбора, чувствата са по-специални. След изключително много нашия национален отбор. Радвам се, че има напредък, и то доста голям. Но не трябва да очакваме нещо голямо, а да бъдем реалисти. Стартирахме отлично в Лигата на нациите, сега имаме шанс да спечелим и срещу Кипър и Норвегия. Радвам се за Петьо Хубчев, който успява с неговите методи и дисциплината, на която залага. Той прави така, че феновете да се връщат на стадиона. А и връща усмивките по лицата им. 

- Имате ли амбиции да станете старши треньор в швейцарски клуб?
- Нямам такива, защото силата ми е като помощник. Важното е да правя това, което ми доставя удоволствие. А и смятам, че като помощник-треньор съм по-добър. 

- От колко години сте вече в Швейцария?
- От 27 години, не е никак малко. Отдавна свикнах с живота в Швейцария. Да, липсват ми родителите и приятелите в България, но когато имам възможност, се прибирам до родината. 

- Кой ще бъде шампион в Първа лига този сезон? 
- Радвам се, че тази година три отбора се борят за титлата - Левски, Лудогорец и ЦСКА. Очаквах повече и от Берое, Славия също се представя добре. Още е рано да се каже кой ще спечели титлата. Славия обаче не трябваше да допуска тази загуба от Ботев (Враца). 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

ПЪРВА ЛИГА - СЕЗОН 2018/2019

ЛИГА ЕВРОПА - СЕЗОН 2018/2019

БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа