ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Кой друг, ако не Петър Василев, ако не Петела! Легендарният спортен журналист продължава да има висок рейтинг, след като през 2019 година спечели анкетата на БЛИЦ за най-добър футболен тв коментатор. Василев гостува в нашия подкаст, в който бе интересен и откровен. По време на разговора ни Петела настръхна, разказвайки за най-емоционалния си коментар в дългата си кариера, а накрая и се разчувства, когато заговорихме за сина му Мартин. Разговорът ни завърши с изключително позитивна новина за Василев-младши, с която баща му с право се гордее.

200 лв. Начален Бонус Спорт от efbet!

В началото пък Петела шокиращо призна, че не е харесвал… гласа си. А знаем, че именно гласът е част от магнетизма на популярния журналист. Василев разкри доста любопитни неща от миналото си, включително и че е живял в затвор. Или по-точно – в нещо като затвор…

Хронология

„Започваме интересно, но аз не мога да си понасям гласа“ (1:35 минута)

„Баща ми донесе един касетофон от Скандинавия и така се започна“… (2:45 минута)

„Израснах в скромно семейство, баща ми беше железничар, 20 години локомотивен машинист, майка ми стигна до шеф на международния отдел на бюрото за младежки туризъм „Орбита“. Баща ми, дядо ми и вуйчо ми ме направиха локомотивец“ -  (4:40 минута)

„Ако в нашата махала кажеш „Само Левски!“, ще изядеш шамар“ (5:40 минута)

„Завиждаха ми в махалата, защо бях един от първите облечени със… „ (6:18 минута)

„Първо тренирах в Левски лека атлетика при Йорданка Благоева, който тъкмо ме поставила световен рекорд във високия скок. После се влюбих в баскетбола, вуйчо ми ме хвана за ръка и ме заведе при един известен наш баскетболист, който ме посече, че съм нисък и не ставам. Бях съсипан от думите му… След това вуйчо ми Димитър Колчев, известното пресаташе Локо от миналото, ме закара да гледам хандбал. И се захласнах по хандбала“. (7:25 минута)

Разказва за интересни истории, свързани с титлата на Локо през 1978 година, нахлуване на терена, за Васил Методиев-Шпайдела и Начко Михайлов (12:45 минута)

„Плакал съм за тебе бе, момче, не съм пропускал мач заради теб, а на него душата му се сгря“ (19:00 минута)

„Мирише блатото, а не реката“ (20:45 минута)



„Боксът в момента ми е №1, като журналист Борето Константинов „ми даде“ бокса“ (21:20 минута)

Как се явява на конкурс и печели работа в БНТ. Назначението му обаче е могло да отиде на кино, ако не е бил един важен човек… (22:45 минута)

„Най-гнусното място, където съм бил, е…“ (25:55 минута)

„Живях в затвор“ (26:30 минута)

„Майко мила, майко мила, ама питай ги тия, дето ръководят футбола)“ (28:21 минута)

„Има много неписани и неизказани неща за „Парк де Пренс“, които аз ще обявя след пенсионирането си. Те не са малко, много са!“ (28:35 минута)

Василев признава: „Второто полувреме на Франция – България от 17 ноември 1993 е един от най-безличните мачове, които съм коментирал! Ние трябва да уважаваме един французин, без който нямаше да постигнем големия успех. После 9 случайности, събрани в една и изиграни правилно направиха американското лято реалност“ (30:45 минута)

„Една известна българка предсказа на летището преди отлитането ми на САЩ, че България ще играе полуфинал на световното първенство“ (34:45 минута)

Ще бъде ли някога Господ отново българин? (35:30 минута)

„Поклоних се и свалих шапка на Венци Стефанов пред много хора. В този момент обаче дойде един мениджър, изръси нещо и ние прихнахме. (38:10 минута)

Защо поставя Марадона за №1 в света и Стоичков за №2 в света (41:00 минута)

Коментира дузпата на финала на световното през 1990 година (42:00 минута)

200 на 100 ФИФА не ни допусна на финала през 1994 година в Щатите, иначе щяха да закрият мондиалите.  Скоро показахме каква помия е управата на световния футбол, да повърне човек! (43:15 минута)

„Имал съм оферти от други медии, но заради нещо безценно и несравнимо останах в БНТ“ (44:53 минута)

Най-великият ми момент на кеф в ефир не беше на Олимпиада, а в Перм. Аз изпаднах в истерия, до мен беше великият боксьор Рибаков. Той стана и ме прегърна. Ето, настръхнах. Това е най-великата ми емоция!!!  (45:50 минута)

За сина си Мартин – за една свещена фланелка и за един голям успех само отпреди няколко дни: „Синът ме се дипломира в Хага, защити дипломната си работа с отличие!“ (48:40 минута)
Румен ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ

Оператор Калоян БАЛАБАНОВ
Снимки: Георги КОЛЕВ