Най-големият голмайстор на футболна България и легенда на Берое, ЦСКА и националния отбор даде интервю пред БЛИЦ. Петър Жеков за пореден път не цепи басма на никого и говори това, което е на сърцето му.
 
- Г-н Жеков, защо не сте присъствали на коледното тържество, организирано от ветераните на ЦСКА?
-Защото никой не се сети да ме покани. Нито на мен звъннаха, нито на Митата Якимов. Ама и да бяха звъннали, нямаше да отида...
 
-Защо?
-Защото там е имало елементи, които много, много не искам да виждам.
 
-Кои са тези елементи?
-Едни такива, дето откакто взеха бронзовия медал, ходят из небето и не слизат на земята.
 
-Димитър Пенев ли имате предвид?
-Браво, момче, ти откри топлата вода!
 
-Не сте били на коледното тържество, продължава да не ви виждаме и на мачовете на ЦСКА. Докога ще продължи вашият бойкот?
-Докато тия “титани” ли са, “исполини” ли са, не са изметат. Направо да си го кажа – докато боклуците не бъдат изчистени.
 
-Това трудно ще се случи, защото ЦСКА е частна собственост?
-Ами аз се надявам един ден да се появи друг собственик, който да разреши най-после проблемите. Защото аз болея за тима, болеят и милионите ни фенове.
 
-Димитър Борисов твърди, че болеете, защото не сте на работа в клуба?
-Моля?! Кой е този, че да говори така. Той говореше и друго – че съм плюел по ЦСКА, защото съм му бил поискал 100 000 евро и не ми ги дал. По-голям виц не бях слушал. Първо, аз не плюя по ЦСКА, а по “Титан”. И второ – никакви пари не съм му искал. Аз съм го виждал само веднъж Димитър Борисов. Видяхме се, когато купуваха ЦСКА от Томов, тъй като тогава бях в Управителния съвет. Присъствах на финалните преговори по смяната на собствеността. Даже видях с очите си сумата за продажбата на ЦСКА. И знаеш ли колко струваше цялата работа?
 
-Колко?
- 13 милиона! И откакто тия дойдоха на власт, ние нямаме нито една титла.  Това не е ли трагедия?! От 2008 година досега сме на нула при шампионските трофеи. Сега, вместо да правят селекция, те се чудят как да махнат Стойчо Младенов. Човекът се е побъркал, на луд го направиха. Не го оставят да работи на спокойствие. А той е доказал как се работи. Титли е печелил, име си е направил. Тези обаче се чудят как да му подлеят вода.
 
-Смятате ли, че с идването на Георги Илиев обстановката в ЦСКА ще се нормализира?
-Абе, момче, ти наистина ли не си разбрал защо взеха Майкъла?! Та те и децата го научиха това. Майкъла го сложиха за параван. Заедно с Венци Живков да обират пешкира. Те се скриха и го оставиха него. Както и президента... Страшен президент имаме. Поставиха го Пената като коледна елха да стои там. За украса. Само на жребия го пращат, колкото да се вижда, че нещо работи. А той работи на масата, а не в ЦСКА. Голям президент е, няма що!
 
-И все пак не виждате ли светлина в тунела?
- Не. Ще се повторя – светлина ще има, когато си тръгнат сегашните босове!
МИХАИЛ ДОКОВ/БЛИЦ