Пламен Аспарухов е роден на 8 май 1960 година в Перник. С вдигане на тежести се занимава от 1969 година. Притежател е на световни рекорди за юноши и мъже, балкански шампион като състезател. Става треньор през 1995 г. Негови възпитаници са световните шампиони Йото Йотов, Стефан Георгиев, Гълъбин Боевски, Андрей Иванов, Никола Стоянов, Дамян Дамянов, Христо Христов. Води националния тим от 2000 до 2004 година. Вторият му период начело на тима е свързан с допингскандала преди Олимпиадата в Пекин през 2008 година, когато 11 души „изгърмяха“ със забранени стимуланти. Ето какво каза Пламен Аспарухов пред „ШОУ“ за скандалите в щангите и актуалната тема за Гълъбин Боевски.

-Г-н Аспарухов, готвите ли преврат в българските щанги?
-(усмихва се). Искам да е ясно на читателите ви, че ще говоря само истини. Аз съм кръстник на детето на Неделчо Колев, познаваме сме и сме приятели от десетки години. Няма да си позволя да критикувам или вадя кирливите ризи на федерацията, ако българските щанги работеха. Ако тези хора имаха успехи, щях да стоя отстрани и да ръкопляскам. Нищо обаче не се случва, всичко потъва с всяка изминала година. Стигнахме дъното, сега сме на нивото на Румъния, която се учеше от нас. За първи път от 68-ма година националният отбор не е на целогодишна подготовка. Пращат състезателите по родните им места, защото казват, че няма пари. Знаете ли навремето бай ви Иван (б.р. - има предвид Абаджиев) какво правеше. Един почивен ден в годината след европейско и един след световно, това е. Минаха три години, откакто Неделчо Колев и Борислав Гидиков управляват българските щанги и резултатът е нула. Света троица управлява този спорт у нас – Неделчо Колев, Борислав Гидиков и треньорът Иван Иванов, който е техен послушко. Тези хора не са създали нито един щангист, държа да го отбележите това, ама нито един. Иван Марков, Милка Манева, Владимир Урумов, Асен Мурадов, Стоян Енев, Ферди Назиф, Георги Шиков, Александър Димитров. Изброявам тези състезатели, които са направени от мен и Здравко Стоичков и в момента са гръбнакът на националния отбор, с който работят Неделчо, Гидиков и Иван Иванов.

-Говори се, че с Антон Коджабашев искате да вземете властта в щангите?
-Крайно време е тези хора да си ходят. Те не работят, клубовете не работят, нищо не става. Само ламтят и лаят, че няма пари. Знаете ли какви тренировки се провеждат в момента. Ако Иван Абаджиев ги види, ще умре, тези хора зачеркнаха неговата методика. Сега състезателите тренират по три пъти в седмицата, веднъж преди обед и веднъж следобед. Събират им се общо 14 часа тренировки. Извинявайте, ама моят съсед в блока, който ходи на фитнес, тренира повече от българските национали по вдигане на тежести. Абаджията правеше триразови тренировки на ден, аз наследих същото. Ходех по него и записвах абсолютно всичко и затова той ми каза: „Ей, тоя ще ме смени, защото ме следи като куче. Записва като кажа „да“ и като кажа „не“. Сегашните хубавци от федерацията приключват тренировки следобед и в 18:00 часа вече са на маса, ядене, пиене, аху-ихи. Преди

пиеха домашна
ракия, сега са
минали на
черно „Джони“.

Преди няколко дни бившият член на Управителния съвет Красимир Орманов каза, че щангистите ядат банички пият айран. Това е закуската на бъдещите ни шампиони. Какво трябва на един щангист освен зала за тренировки, хубава храна и витамини. Те се подиграват на момчетата и момичетата като им дават салам, през който може да се чете вестник. Ние с Коджабашев имаме подкрепата на много клубове, имаме достатъчно, за да проведем Общо събрание, на което да свалим Неделчо Колев. Тези хора съсипаха българските щанги и взеха милиони.

7_2.jpg

-Какво искате да кажете?
-В края на 2011 година на федерацията беше отпуснат 1 милион лева от министерството на спорта. Сравнително по това време дойдоха и 800 хиляди лева от Азербайджан, от продажбата на нашите състезатели, а Неделчо Колев и Гидиков проявиха наглост, искайки още 120 хиляди лева за закупуване на щанги. Естествено, още същия ден им бяха отпуснати от тогавашния министър на спорта Свилен Нейков. Стават близо 2 милиона лева, а уж все няма пари. Онзи ден Гидиков излиза и казва, че 800 хиляди лева са похарчени за 40 мъжки и 40 детски щанги. Айде, стига, бе, ние не ядем доматите с колците, все сме работили в тая сфера и знае кое колко струва. Бяха създадени 4 центъра за подготовка – Сливен, Хасково, Варна и Пловдив. За тях министерството отпусна 48 хиляди лева за треньорите и 76 хиляди лева за състезателите. От федерацията обаче пренасочили тези пари за лагер на кадетите, а за щангистите няма пукнат лев. И тук идва скандалното, лагер е имало само един месец в Асеновград, който със сигурност не струва над 100 бона. А на състезателите е обяснено, че пари за тях няма и са отклонени за нуждите на националния отбор. Да, ама нали министерството е отпуснало вече пари за националите. Интересно ми е какви фактури ще покажат от федерацията, къде отиват тези пари. Казвам всичко това, за да знаят хората по клубовете какви пари се дават на щангите. В Исперих или Сопот хората въобще не знаят какво се случва, а само чуват от Неделчо Колев и Гидиков, че няма пари.

-Къде отиват парите?
-Превръщат се в Мерцедеси. Треньорът Иван Иванов вече имал три, а в началото дошъл с едни скъсани дънки и маратонки. Скандално е да отидем на световно първенство с петима състезатели. Знаете ли защо няма хора в останалите категории?! Защото ще им лъснат задниците, не са подготвени. По документи имаме двама доктори, а на световното не замина нито един. Не отиде и Кристияна Колева, треньорката на Милка Манева. Казали й, че тъй като Милка Манева е единствената ни жена-състезателка, няма нужда от треньор. А министерството е отпуснало пари и за доктори, и за треньорите на жените в началото на годината. Ще ви кажа и как Свилен Нейков даде лиценз на тази федерация.

Стана напълно
под масата, по
престъпен начин.

Беше привикан и натиснат от един човек и даде лиценза. Две години ги покриваше да си правят машинациите. През май и юни тази година нямаше лагери на националните отбори, защото пак "няма пари" (смее се). За този период обаче са отпуснати 78 хиляди лева, които някак си странно са изчезнали.

-Каква полза има Свилен Нейков да застава зад федерацията по щанги на Неделчо Колев?
-Да кажем взаимни интереси. Хората да си правят изводите. Нейков отне лиценза на федерацията с президент Антон Коджабашев през март 2011 година, защото платихме глобата, наложена за допингскандала преди Олимпиадата в Пекин с пари от бюджета. Откъде да я платим, нямаме други пари? Ако не я бяхме платили, щяхме да „изгорим“ за четири години от всякакви състезания. Обяснението на Нейков беше, че ние пренасочваме пари от едно перо в друго, т.е. отпуснати за едно нещо и изразходвани за друго. В настоящата федерация това е обичайна практика, защо не им се взима лиценза. Свилен ми каза: „Аз този човек ще го унищожа (б.р. - има предвид Антон Коджабашев)“ и допълни: „Пламене, направи си ти федерация и ще ти дам лиценза, даже съм приготвил парите за субсидия.“ Тогава му казах, че никога не съм бил ръководител, а мога да правя шампиони като треньор. „Вземи си някой послушко за президент“, ме посъветва Нейков. Тогава се двоумих между Неделчо Колев и Стефан Ботев. С Неделчо се познаваме от години, мислех, че ще бъде добър и честен ръководител. Вечерта преди да вземем лиценза ми се обади и ми каза: „Виж, не можем да работим заедно, не става.“ Теглих му една майна и дотук. Няма да седна да му се моля да ме взима на работа. После Гидиков ми разправя: „Докато аз съм в тази федерация, за тебе хляб няма да има.“ А Гидиков ходеше и събираше билки, нямаше какво да яде, Коджабашев го взе от улицата и му даде работа.

-Споменахте скандала преди Олимпиадата в Пекин през 2008 година.
-(прекъсва ме) Най-тежкият момент в живота ми. Затворих се, с никой не исках да говоря, да излизам. Дори заминах за чужбина след това. 11 души останаха на улицата, всички изживяха лични драми (очите му се насълзяват), защото те освен да вдигат щанги, друго не умеят. Един работеше като шофьор, друг спеше на походно легло в абонатна станция и бачкаше като охрана. Подадох си оставката и поех вината, въпреки че не бях виновен. Още тогава казах, че ще се подложа на детектор на лъжата и ако съм виновен, да вляза в затвора! Имаше европейско същата година, на която всички бяха чисти. Знаех, че преди Олимпиадата започват проверките и бях абсолютно спокоен. Даже посрещнах служителите от лабораторията, ако имаше нещо, дали щях да го направя? Знаете ли кой отговаряше за медикаментите тогава във федерацията? Неделчо Колев, а Гидиков ги доставяше. Тези хора сега са на власт. Единственият начин да бъде съборен Коджабашев беше да му скроят номер с подобен допинскандал, който се случи. Нямаше как да изследвам препаратите по това време, защото лабораторията не работеше. Говори ли ви нещо фирмата „Бритиш Драгън“. Да каже Неделчо Колев какво се случи с двама негови познати. Мъртви са!

Тази фирма е
мафиотска
организация,

която разпространява анаболни стероиди в цял свят. Доставят стимуланти, в които има забранени вещества и като няма къде да ги изследваш „гориш“.

-Тогава обвинихте ли го, че ви е доставил „изцапани“ препарати?
-Обвиних го в друго. Той унищожи Халил Мутлу точно по същия начин. Достави му объркан препарат и го спипаха с допинг, с нандролон. Това стана през 2005 година и наказаха Халил за две години, до 2007-ма. Той спря да тренира, а можеше да стане единственият спортист с четири олимпийски титли. Върна се, но не успя, защото такова изваждане от спорта е фатално за един състезател в края на кариерата. Знаете ли какво ми каза Неделчо Колев по случая: „Нали му взех парите!“ А ставаше дума за смешна сума, от порядъка на 200 долара. Има свидетели на думите му, няма как да отрече.

-В тази връзка смятате ли, че Неделчо Колев или Борислав Гидиков са виновни за вашия допингскандал преди Олимпиадата в Пекин?
-Няма как да го докажа, а само мога да извадя фактите, че единият уреждаше препаратите, а другият ги доставяше. Вие мислите ли, че има някой луд треньор, който да дава със съзнанието си забранени вещества на състезателите си преди голямо състезание. Всичко става от това, че ние не знаем какво даваме, нямаме лаборатория и сме пълни аборигени. На ден давам по 70 медикамента, може ли да ги изследвам всички?! Как да ги пратя в лаборатория в чужбина? Всяка страна има полза ние да не успеем и винаги може да ни каже, че даденият препарат е чист, а той всъщност да не е. И такъв случай съм имал с една лаборатория в наша съседна страна. Затова им нямам доверие. Ако се върнем, няма да се повтори случая от 2008 година, да разчитам аз на този и онзи за витамините. Вадя от джоба си 200 хиляди лева, изследвам всички препарати, които ще давам, за една година напред, и съм спокоен.

9_1.jpg

-Само преди месец гръмна нов допинскандал?
-(прекъсва ме). Да, да, точно така. „Изгоряха“ трима от бъдещите ни щангисти, които щяха да ни представят на Олимпиадата в Рио де Жанейро. Пак ли аз съм виновен?! Колко пъти казах на Свилен Нейков да се направи една национална аптека, в която да доставят медикаменти за всички спортове, които са изследвани. Така борбата, леката атлетика, щангите – всички ще бъдат спокойни. Знаете ли, че в борбата има 9 положителни проби в последната година и половина. В леката атлетика колко народ изловиха. Най-тревожното в нашия спорт е, че откакто Неделчо Колев взе властта, се говори само за субсидиране и нищо друго. На състезателите се втълпява в главите, че трябва да влязат в осмицата на състезанията, за да има субсидия. Не се гонят медали, не се гонят резултати. Помните ли, че на световното първенство през 2011 година ни върнаха отбора, нашите хубавци не бяха подали документи пред световната антидопингова лаборатория. Всичко това беше фарс и нарочно скалъпено. Ако бяхме заминали,

щяха да ни
лъснат задниците,

нито един от нашите нямаше да попадне в двайсетицата.

-С какво ще промените ситуацията в щангите, ако се върнете на власт?
-Имаме много идеи, една от тях е да променим модела на състезанията. Сега в годината има три сериозни състезания и нищо повече, а между тях по два месец почивка. Ще го направим като в немската бундеслига, всеки уикенд състезания. Така може и да дойдат рекламодатели. Самите ние вече сме уредили няколко спонсора, които да помагат на федерацията. Сегашните ръководители разчитат само на държавата и прехвърлят едни пари от тук – там. Ние преди разчитахме на спонсори, които помагаха със сериозни средства. Готови сме и с това да помогнем на клубовете. Ще стимулираме тези клубове, които показват по-високи резултати. Тези четири създадени центъра в страната са малко, трябва да са 20 с по две деца, например. Който показва добри резултати, се стимулира, така останалите ще работят, за да може и те да попаднат в графата. С изключение на три-четири града, в които залите са добри заради индивидуални прояви на местни хора, всичко останало е трагично. Във федерацията да не си мислят, че не знаем за клубовете-фантоми, които създават, за да може после да наберат гласове. Само Йото Йотов е създал 4 клуба, приятел на сина на Неделчо Колев още един...Те си мислят, че ще управляват во веки веков. Ако ние не ги свалим, хората с камъни ще ги изгонят. В управлението има и добри хора като Георги Михайлов и Владимир Боянов, които час по-скоро трябва да се махнат, за да не бъдат оцапани.

-Ще върнете ли Иван Абаджиев в щангите?
-Той е мой учител, създаде ни всички до един. Никога няма да ме чуете да кажа лоша дума срещу него. Въпреки че той изпитваше неприязън към мен, когато ме избраха за треньор през 2000 година. Ако зависи от мен, винаги ще се допитвам до него, имаме нужда от опита му, от окото му за таланти. Ще му дам кола и шофьор да обикаля из страната и да намира бъдещите шампиони.

-Гълъбин Боевски се прибра в България, видяхте ли се?
-Да, да, видях се с него, със съпругата му и дъщеря му. Радвам се, че е тук, много се радвам. За мен той е абсолютно невинен и ще ви кажа няколко факти. За такова нещо като в неговия случай се дават 25 години затвор, а те му отсъдиха девет. След две години го пуснаха, значи властите не са сигурни във вината му.

-Чухте ли варианта, че Гълъбин е пуснат, защото е дал ценна информация за наркоканали на властите в Бразилия?
-(смее се). Това като филм ми звучи. Знаете ли, ако той е говорил, какво го чака. Как така ще се прибере в България и ще се разхожда по улиците. Невъзможно е. И друго. Знаете ли кое най-много ме дразни. Намесиха и дъщеря му в цялата история.

Гълъбин я
обича повече
от живота си.

Изкараха го, че я е използвал, за да пренася наркотици. Това е жестоко. Някои питат, как така не е усетил 9 килограма. Носил е три куфара, в които е било разпределено веществото. На всеки могат да сложат в куфара не наркотик, бомба може да поставят. Всеки е пътувал със самолет и знае, че багажът е лесно достъпен.

-Как се чувства Боевски в България?
-Ще се оправи, но най-тежко и болно му е, че никой в България не му вярва, че е невинен. Всички бързо го изкараха престъпник. Всеки казва: „абе, той щом е там, значи има нещо.“ Радва се, че е отново при семейството си. За жалост най-голямата трагедия е, че баща му почина, не можа да го види. Жена му през цялото време беше до него, не го остави и го подкрепяше. Това му даде сили да се справят в тази ситуация.

-Възможно ли е българин да е замесен в случая, за да бъде натопен, както твърдите?
-Напълно е възможно...Има хора, които не го обичат и има какво да му вземат. Сигурен съм, че ще се оправи, той е работохолик. Вече си е тук, излиза сутрин в седем часа и се прибира вечер. Най-голямата му мечта е да види дъщеря си сред добрите тенисистки. Сара наистина е много талантлива, но имаше контузия, а и тази история няма как да не й се отрази. В последните шест месеца тя беше в Бразилия и прекъсна тренировките, но сега отново е на корта.

-Какви са бъдещите му планове, с какво ще се занимава?
-На този етап със сигурност не със спорт. Ще гледа да вдигне бизнеса си. Някъде чух, че е фалирал, че едва ли не го е докарал до просешка тояга. Наистина имаха много разходи, но не е чак такова бедствено положението.
СТЕФАН РАЛЧЕВ