Спортното семейство Ива и Пламен Гетови даде уникално интервю за предаването „Код Спорт“ по RING. Нежната половина от прочутата фамилия има куп отвоювани отличия от надпреварите в конния спорт. А футболният рицар, наричан от феновете Маестро, е сред най-класните играчи, които България е имала. Ето акценти от разговора със семейство Гетови:

- Ива, кое е по-опасно – да зависиш от 10 съотборника или от настроението и кондицията на коня, с който се състезаваш?
- И двете неща бих нарекла ужасни. Когато си сработен с коня и имате синхрон, е много лесно. Във футбола също е много трудно, защото са 11 човека и ако не мислят като един, нищо не може да се постигне. Така че успехите и неуспехите се дължат единствено на психиката и подготовката на всеки един състезател и спортист.

- Някога ставало ли ти е досадно в сянката на известния ти съпруг? Все пак той е герой от двора на Цар Футбол…
- Никога! Напротив, за мен винаги е било гордост, удоволствие. Спомням си годините, когато ходехме на стадионите два часа преди мача. Имахме си ритуали и най-много се радвахме, когато вкарат два гола за Спартак (Плевен), за ЦСКА, за Левски. След това почваше да играе за публиката. Такова шоу в днешно време не го виждам. Наистина беше удоволствие. Аз съм много притеснителна и винаги за мен той е бил първият и аз съм до него. Взаимно се подкрепяме. 

- Пламене, каква е към момента ситуацията при „сини“ и „червени“? Виждаш ли шансове ЦСКА да детронира „Лудогорец“? Има ли шанс Станимир Стоилов и Наско Сираков да се справят с тежкото положение на „Герена“?
- И за двата гранда не са добре нещата. Много трудно ще ги свалят Лудогорец, а е крайно време да ги свалят, защото все пак са 10 години… Наистина са хегемон, но нашият футбол нищо не печели от тази работа. „Сините“ могат да се оправят само при едно положение – трябва да има финанси, за да си оправят, както казва Гриша Ганчев, „къщичката“. Нямат ли пари, нищо няма да свършат. Не Мъри Стоилов, Меноти да дойде, както казвахме едно време, сега Моуриньо да дойде, ще бъде същата работа. Нямаш ли финанси да се подсигуриш… Те разчитат на феновете, но в един момент на тези фенове ще им писне и като няма успехи, ще си кажат „за какво харчим пари“.

- Какво е отношението ти към битката за управлението на родния футбол? Михайлов и Ко или „трите коня от каляската“ – Бербатов и двамата Петрови?
- Мисля си, че беше по-правилно да седнат и да се разберат. Бербатов да влезе в щаба на Боби, да изкара един мандат, да навлезе и както навремето Батето Славков го взе Боби и го направи вицепрезидент, а след това той стана президент. Малко ще му бъде трудно, а може би и много на Бербатов, ако поеме той да ръководи футбола, защото все още е далече от тези работи. 

- Само в младите футболисти ли е шансът да не изпускаме всички възможни влакове и самолети?
- Според мен младите трябва да се развиват, трябва да отидат да играят, да разберат професионализмът какъв е. Всички не може да тренират при Мъри Стоилов и при Стойчо Младенов, които са били по чужбина, знаят как да ги готвят и как да мотивират. Да, имаме и други добри треньори, но не става. 

Красимир МИНЕВ и Владимир ПАМУКОВ, Ринг