Селекционерът на България Пламен Константинов даде интервю за клубния сайт на Локомотив (Новосибирск), където стана трензьор преди дни.

- Пламене, как възникна варианта за Локомотив?
- Първият път, когато говорих с изпълнителния директор Роман Валериевич,  за възможността да поема Новосибирск, бе през април по време на финалната четворка от Шампионската лига. Тогава предложението не бе конкретно. По скоро бе един приятелски разговор за това, какъв екип може да се изгради и за възможностите на клуба.

- Какво стана после?
- Впоследствие ръководството на клуба дойде при мен с предложението да оглавя тима.  Бяха ми дадени уверения, че ще има финансиране и възможност за работа с перспективи. Като цяло, Локомотив (Новосибирск) в последните десет години е един от най-добре организираните клубове в Русия, който има отлична структура и база за обучение на състезателите. Това ме впечатли много.

- Дълго ли мислехте, преди да вземете окончателното решение?
- Имах други оферти от европейски клубове. Но аз наистина много исках да работя отново в Русия. Не е тайна, че руската Суперлига е един от най-силните и интересни шампионати. С ръководството на клуба имаме еднаква визия за това как да се изгради силен отбор в Новосибирск. Това е много важно, когато ръководството и старши треньор търсят в една и съща посока. Така клуба тръгва в правилна посока.

- Идвате в клуба със своя помощник - Алесандро Пироли. Това ваше условие ли беше?
- По-скоро това е моето желание. С Aлесандро, съм работил в Нижни Новгород, а сега той е мой помощник в националния отбор на България. Много е важно да се работи в екип. Той е от тези хора, на които се доверявам. 

- Какво видяхте тези дни в Новосибирск?
- Гледах цялата инфраструктура на клуба. База, училище, къде живеят младите спортисти. Игрална зала и фитнес съоръжения. Останах много доволен. Първото ми впечатление е положителен. Градът също ми харесва. Голям, красив, модерен. Радвам се, че такова прекрасно време е тези дни.  

- Водите мъжкия национален отбор на България, това няма ли да попречи на подготовката с Локомотив?
- Не, едното няма да попречи на другото. Националният отбор на България не успя да се класира за участие на Олимпийските игри в Рио, така че през юли работата ми с тима ще бъде завършена. Следователно аз мога да започна работата си в новия клуб. Освен това има възможност един от лагерите по време на лятната подготовката за новия сезон да се проведе в България.

- Поставиха ли задачи пред вас?
- Ще го кажа така: гледам към бъдещето с оптимизъм. Не искам да казвам големи думи преди началото на сезона. Смятам, че всичко трябва да се докаже с дела. Да, има големи амбиции и желания. Но всичко ще дойде само чрез работа. Целите все още трябва да обсъждат, но, разбира се, най-важното нещо  е да се направи крачка напред. Другото ще си дойде на мястото.