Христо Порточанов даде интервю пред вестник “ШОУ”. Създателят на явлението “Нефтохимик” отговори на много актуални въпроси. Върнахме го и в миналото, за да направи сравнение с футболните босове от зората на демокрацията и сегашните им наследници. Ето какво каза Порточанов пред любимия вестник на народа:
 
-Г-н Порточанов, какво свършиха четвъртите в света за 8 години?
-Нищо! Абсолютно нищо. Борислав Михайлов е пълен провал. Доказа го през цялото време, в което управлява българския футбол. Отдавна говоря, че е време да бъде сменен. Няма нужда този човек да продължава да управлява, след като нищо не се променя. Помните ли, че имаше една декларация, когато тези хора се качиха на масата преди...колко години бяха, забравих вече.

-Да, и за нея искам да ви питам. Обкръжението на Михайлов тогава обеща много неща. Едно от тях, че националният селекционер няма да бъде пипан поне 6 години, обещаха прозрачност в комисиите и други неща?
-(прекъсва ме). Да, да и още какво обещаха? Вие да се сещате нещо да изпълниха като ръководители?  Не, нали. Няма и как да се сетите. Вече отговорих, че това управление е пълен провал,
 
те нищо не
спазиха
 
и нищо не изпълниха от първоначалните си обещания.

-Ще има ли конгрес на БФС тази година? Питам ви, защото продължавате да се съдите.
-Очакваме решение на ВКС (Върховен касационен съд) в края на месец май. Това е последната инстанция, която ще реши дали избраният през 2009 г.  Изпълком е легитимен. Според всички юристи няма как съдът да приеме жалбата на БФС, която те направиха след решението на Софийския апелативен съд. Той разпореди, че Изпълкомът е нелегитимен, т.е. тези хора са управлявали незаконно.
MARIA_1.jpg 
-Какво ще стане, ако Върховен касационен съд реши, че вие сте прав? Ще има ли все пак конгрес?
-Ще има, но трябва да го свика Изпълкомът, в който членувахме аз, Ники Цветин, Пламен Бобоков, Стефан Орманджиев, Красимир Георгиев и други. Това сме хората, които бяхме в Изпълкома до Конгреса през 2009-а и тогава Боби Михайлов ни освободи. Оказа се, че това е станало неправомерно. Вярвам, че съдебната система в България няма да позволи манипулиране и ще отсъди правилно. Всъщност, аз вече разбрах, че хора около Борислав Михайлов са се опитали да окажат натиск на решението на втора инстанция.

-Кой ще спечели от дуела Христо Стоичков – Борислав Михайлов за президент на БФС?
-Ицо, естествено. Вижте, той е единственият човек, който може да бъде допуснат за член на МОК. Има много други спортисти, които заслужават това място, като Стефка Костадинова или Вальо Йорданов, но по света като чуят България, казват първо Стоичков. Не съм говорил с него в последните няколко месеца за БФС, но той сам трябва да прецени дали ще избере да е административен ръководител, или треньор. Това е много важно, негово си е решението. Аз го подкрепям, винаги може да разчита на мен.

-Михайлов обаче явно има подкрепата на Мишел Платини.
-(прекъсва ме). И какво?! Платини ще накара хората да гласуват за него ли? Глупости! Още на миналия конгрес е имало несъществуващи клубове, които са гласували за Борислав Михайлов, т.нар. фантоми. Те не развиват дейност, но на хартия съществуват и до голяма степен му донесоха новия мандат. Сега чувам, че има много клубове, но от тези – истинските, които са готови да подкрепят Христо Стоичков. Ако кандидатурата му бъде издигната,
 
със сигурност
ще спечели
 
 
-Защо продължава да се говори, че Борислав Михайлов слугува на част от футболните собственици?
-Нали сте чули поговорката, сиромах човек – жив дявол. Той винаги е бил със силните на деня. Аз продължавам да отстоявам позиция, че в Изпълкома не трябва да бъдат собственици на футболни клубове. С решенията си те манипулират Борислав Михайлов, той е зависим от тях. Мястото на тези хора е в Професионалната лига, която трябва да администрира първенството. Това обаче Боби така и не пожела да го направи, защото ще изпусне кокала.

-Ако предположим, че Христо Стоичков стане президент на БФС, сигурен ли сте, че още на следващия ден няма да започне да понася удари?
-И какво от това. Вижте, той е достатъчно голям, за да прецени дали може да понесе тази тежест. Ако покаже, че е готов да направи промяна, защо да понася удари. Да, ще има и недоволни от това, но сега футболът добре ли е?!

-Само Борислав Михайлов ли е виновен за състоянието на футбола ни? Останалите около него какво правят?
-Той допуска да има около себе си хора, които го теглят към дъното. Той го позволява. Аз затова съм неудобен. Преди години се опитаха да ми налагат мнение той и още двама президенти на футболни клубове, чиито имена ще ги спестя, и ги отрязах. Първо по-учтиво, след това по-грубичко.
MARIA 2_1.jpg
-Ако Стоичков стане президент на БФС, вие ще се върнете ли във футбола?
-Нямам ни най-малко желание да го правя. Не съществува нещо или някой, който на този етап може да ме върне във футбола. Христо винаги може да разчита на мен, мога да му давам съвети. Аз и на Боби съм готов да му дам съвет, но да знам, че ще ги изпълни. А той нищо не прави.

-2012 г.  завърши с акция срещу “черно тото” в Бургас. БФС и МВР заработиха.
-На всички е ясно, че има черно тото в България и се разиграва сериозно. Кой е най-високо в йерархията – не знам. И малките деца знаят как ще свършат някои мачове у нас.
 
За акцията в Бургас-
пълна глупост
 
направиха. Едва ли тези момчета са най-големите играчи на тото в България. Постоянно чувам и чета, че МВР и прокуратурата работят по сигнали за уредени мачове.

-Чакайте, от години постоянно слушаме за сигнали, но няма нищо черно на бяло. Защо не разследваха доказано уредения мач на националния отбор с Естония?
-Защото не искат, много е просто. Някои хора нямат полза да бъдат разкривани тези миризливи двубои. Щом самият Христо Стоичков излезе и каза, че е натискан мач на националния отбор да бъде игран на точен резултат...Какво повече да коментираме.

-Навремето и вие бяхте от силните на деня, но имаше ли такова съдийско подпиране в полза на един отбор?
-При мен такива работи нямаше как да се случат. Какво, ще дойдат да ми предложат пари ли?! Да не се получи така, че аз да имам повече пари от тях. Два пъти се занимавах със съдиите в България и съм горд от свършеното. Сега да си носят последствията. Преди имаше честни и почтени хора, смея да твърдя, че аз бях един от тях. Харчехме пари и инвестирахме във футбола. Сега останаха само отрепки и мекотели.

-Има ли съдийски комфорт в полза на “Лудогорец”?
-Не им гледам всички мачове, за да съм запознат в детайли какво се случва на терена. Чувам и чета обаче, че много клубове недоволстват, ощетявани са от съдиите. Не ми се ще да мисля, че
 
“Лудогорец”
става по нечестен
начин шампион
 
Ако е така, се връщаме в началото на 90-те години. Не познавам Кирил Домусчиев, не мога да коментирам начина му на управление. Виждам само това, което е направил с базата в града. А то е прекрасно. За съдийството обаче – ако продължава да има натиск върху реферите, нищо не правим.

-Как ще коментирате затъмнението на мачове в началото на сезона и обединяването на Батков и Домусчиев в обща фирма?
-Това е най-грозното и подло нещо, което се случи в българския футбол в последните години. Изгониха Валентин Михов, който години наред носеше милиони на клубовете. Първо нямаше мачове по телевизията и то при положение, че Михов им беше предоставил конкретна оферта с финансови условия. Те обаче го отстраниха и приеха фирмата, основана от Батков и Домусчиев. На какъв принцип, така и не стана ясно. Нямаше прозрачен конкурс, но това е най-малкото. Тук става въпрос за явен конфликт на интереси. Първо, двама собственика учредяват фирма и решават какво да се излъчва по телевизията и какво – не. Атанас Караиванов е назначен за управител на въпросната фирма, а той в същото време е и мениджър на Професионалната футболна лига. Така Караиванов, от една страна, трябва да защитава правата на клубовете, които членуват в Лигата, а от друга - на собствениците на компанията, които имат търговски интереси.
MARIA_3.jpg
-Боли ли ви, че онзи “Нефтохимик”, който вие създадохте, изчезна от футболната карта на България?
-Е, как няма да ме боли. Този отбор играеше най-красивия футбол в средата и края на 90-те години. Направих стадион, който сега се ползва от други хора. Гордея се, че именно на това съоръжение националният отбор играеше част от мачовете си. Това говори за работата, която съм свършил. Сигурен съм обаче, че един ден “Нефтохимик” отново ще се върне там, където му е мястото – “А” група.

-Помните ли кога влязохте в управлението на футбола?
-Беше през 1978 г., в “Локомотив” (Бургас). Тогава обаче бяха други времена, по-романтични. Нямаше толкова големи интереси, каквито съществуват в момента.

-Колко пъти сте посягали или остригвали футболист под формата на глоба?
-Никога! От гледна точка на какъв да посегна на някого. Винаги само съм ги глобявал финансово, това е най-тежката санкция за един футболист. Вземи му хляба, пък после иди да видиш дали следващият път ще се излага по терена.
СТЕФАН РАЛЧЕВ